Afet Hanım'ın meyaneli köftesi

4 kişilikHazırlama süresi: 25 dakika Pişirme süresi: 30 dakika

Haberin Devamı

Köftenin hazırlanması için kıyma derin bir kaba koyulur. Üzerine kabuk kısmıyla birlikte ufalanan tost ekmeği dilimi eklenir. Yumurta da kırıldıktan sonra tuz ve karabiber serpilip malzemeler iyice yoğrulur.

Hazırlanan köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır. Hazırlanan misket köfteler un serpiştirilmiş olan tepside biriktirilir. Tepsi sallanarak köftelerin una iyice bulanması sağlanır.

Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir tava ya da tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır. Unlanan köfteler kızgın yağda, tava sallanarak 3-4 dakika kadar kızartılır.

Kızarmış köfteler bir el kevgiri yardımıyla tavadan alınıp bir tabağa koyulur.

Dövülmüş sarımsak ve sirke, köftelerin kızartıldığı zeytinyağına aktarılır. Sıcak suda ezilen salça da üzerine ilave edilip sos kaynayıncaya kadar pişirilir.

Kaynamaya başlayınca tuz, karabiber, kuru fesleğen ve nane serpilip 1-2 dakika daha pişirilir. Sos koyu ayran kıvamına gelince kızarmış köfteler bu sosa aktarılır.

Ocağın altı kısılıp köfteler bu sosta 2-3 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Servis tabağına alınan köftelerin üzeri kıyılmış maydanozla süslenerek servise sunulur.

Afet Hanımın meyaneli köftesi


MALZEMELER
300 gr dana döş tek çekim kıyma
1 dilim tost ekmeği
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 tepeleme çay kaşığı un
Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı

Sosu için:
3 diş sarımsak
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sirke (üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz)
1 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kuru fesleğen, nane

Yazarın Tüm Yazıları