Karadeniz’in sessiz güzeli

Yayla turizmi ya da Karadeniz denince akla ilk gelen adresler genellikle aynıdır. Özellikle Artvin ve Rize, hayranlık uyandıran doğasıyla öne çıkar. Ama o kadar uzağa gitmek istemezseniz, barındırdığı onca güzelliğe rağmen turizmde sessiz ve derinden ilerlemeyi tercih eden Ordu’ya çevirebilirsiniz rotanızı. Tarihe meraklıysanız mutlaka kaya mezarlarını görür, kent müzesini ziyaret ederseniz; bir doğa tutkunuysanız Ulugöl ve Çambaşı’nda sadece bedeniniz değil ruhunuz da dinlenir. Boztepe’ye çıkıp şehri mutlaka selamlayın.

Haberin Devamı

 

ORDU’NUN EN MEŞHURU

 

Kenti kuşbakışı selamlayan ve genellikle demli bir bardak çayın eşlik ettiği fotoğraflar gördüğünüzde bilin ki Boztepe’de çekilmiştir. Orduluların da turistlerin de şehirde en sevdiği nokta. Teleferikle 450 metre yukarıya çıkıyorsunuz; karşınızda göz alabildiğince uzanan şehir manzarası ve Karadeniz var. “Sadece Boztepe için bile Ordu’ya gelinir” diyenler bulunuyor. Gündüzü ayrı güzel ama bence mutlaka günbatımına yakın çıkılmalı ve gece manzarası seyredilmeli.

 

 

KENT MÜZESİNDE TARİHİN İZLERİ

 

Haberin Devamı

1896’da yapılan ve taş işçiliği açısından dikkate değer bir emeğin ürünü Paşaoğlu Konağı, kent müzesi olarak ziyarete açık. Müzenin barındırdığı eser varlığı kadar evin mimarisi de görülmeyi hak ediyor. Günümüzde kaybolmaya yüz tutan bir mimari üslubun izlerini taşıyor. Üst katta ise Osmanlı’nın son dönemlerinde varlıklı ailelerin nasıl yaşadığını gösteren odalar yer alıyor.

 

 

TAŞ İŞÇİLİĞİ

 

Ordu sokaklarında zarif taş yapılar çıkıyor karşınıza; bazıları restore edilerek tekrar yaşayan mekânlar haline getirilmiş. Onlardan biri 1800’lü yılların ikinci yarısında şehirde yaşayan Ermeniler tarafından yapılan ve günümüzde ilköğretim okulu olarak kullanılan yapı. Bir diğeri de Askerlik Şubesi’nin binası; dikkat etmeden geçip gitmeyin.

 

 

KİLİSEDEN ÜNİVERSİTEYE

 

Şehrin batı kısmındaki girişte devasa kubbesi olan kilise 19. yüzyıldan kalma. Bir dönem kültür merkezi olarak kullanılmış, şimdilerde Ordu Üniversitesi’ne ait. Şehirde gezinirken geçmişe ait fotoğraflar gördüğünüzde bu kilisenin olduğu yere özellikle dikkat edin. Çünkü deniz doldurulmamış ve sahil yolu yapılmamış olduğundan kilisenin kıyıdaki kayalık zemin üzerinde durduğunu göreceksiniz.

 

Haberin Devamı

Karadeniz’in sessiz güzeli

Tarihi MÖ 8. yüzyıla kadar uzanan Ordu’ya bu isim, 'sahil şehri' anlamına geldiği için verilmiş. Kaşgarlı Mahmut’un ünlü eseri Divan-ı Lügat-it Türk’te ise 'ordu' kelimesi; 'hakanın yurdu, yerleşmek, ordulanmak'  olarak  açıklanıyor.

 

 

KAYALARA OYULAN GEÇMİŞ

 

Ordu, kaya mezarlar konusunda hazine değerinde. Sırma (Kadavat) Kaya Mezarları, Helenistik döneme ait ve diğerlerine göre anıtsal büyüklüğe sahip. Mesudiye ise en fazla kaya mezarına sahip ilçe; sütun süslemeleriyle dikkat çekiyor. Fresklerle süslenmiş Kaleköy kaya mezarları da oldukça etkileyici. MÖ 6. ve 7. yüzyıllarda yaşayan uygarlıkların kayaları oyarak kendilerine açtıkları dehlizlere hayret ediyorsunuz.

 

 

Haberin Devamı

UNESCO LİSTESİNDEKİ KALELER

 

Ordu’da UNESCO tarafından Dünya Antik Eserler Listesi’ne alınmış iki kale var; Çubuklu Kalesi ve Gölköy Kalesi. Her ikisi de listeye 1997’de girdi. Çubuklu Kalesi kaya mezarlarıyla ünlü. Gölköy Kalesi ise tüm araziye hâkim burç ve gözetleme kuleleri ile dikkat çekiyor.

 

 

TARİHİ CAMİLER

 

İki önemli cami var. Bunlardan biri Atik İbrahim Paşa Camii; Orta Cami olarak da anılıyor. 18. yüzyılda deniz kıyısında yapılmış ama Karadeniz’in deli dalgaları zarar vermeye başlayınca bugünkü yerine taşınmış. Aziziye ya da diğer adıyla Yalı Camii ise Sultan Abdülaziz döneminde ilk olarak ahşap malzeme kullanılarak inşa edilmiş ama zaman acımasızlığını göstermeye başlayınca 19. yüzyıl sonlarında kesme taş kullanılarak yeniden yapılmış.

 

 

Haberin Devamı

YAYLA MERKEZİ ÇAMBAŞI

 

1850 m. rakıma sahip Çambaşı, Türkiye’nin en geniş yayalarından biri. 1991’de ‘yayla merkezi’ ilan edilmiş. Bulunan mezar ve kitabeler ise yaylanın en az 2.000 senedir kullanıldığını gösteriyor. Yeşilin her tonuna doyacağınız, tertemiz havasını hücrelerinizde hissedeceğiniz bir yer.

 

 

GÖRMEDEN ÖLME

 

Ordu’nun doğa harikası Ulugöl için “görmeden ölme” tanımı yapılıyor. Çevresi gürgen ve meşe ağaçlarından oluşan muhteşem bir ormanla çevrili. Bitki örtüsünün her mevsim büründüğü farklı renkler sayesinde tek kelimeyle ömürlük bir manzarası var. 

 

 

ORDU’NUN LEZZETLERİ

 

Meşhur çorbacı Adem Baba’nın en çok rağbet gören lezzeti işkembe çorbası. Çorbadan sonra lokantanın en ünlü ikinci lezzeti yahniyi de deneyebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

-Bahçelievler Mahallesi’ndeki Dıgı’nın Yeri, lezzetli pide çeşitleriyle öne çıkan adresler arasında.

 

-Ordu - Giresun Yolu üzerindeki Turna Ocakbaşı, etseverlerin mutlaka uğraması gereken bir yer. Kalem pirzolası ve köftesi mönünün en lezzetlileri.

 

-Bolaman Yolu üzerindeki Vonalı Celal Lokantası hem Karadeniz’e komşu harika manzarası hem de lezzetli balıkları ve deniz ürünleri ile Ordu’daki en iyi seçeneklerden biri. 

 

-Şükriye Hanım Mantıları’nın bakır tabaklarda yapılan otantik sunumu ve doyurucu porsiyonları, nefis lezzetine eklenen artılar.

 

 

NEREDE KALMALI?

 

-Hampton by Hilton, Boztepe’ye yakın konumda ve sahile yürüme mesafesinde.

 

-Atatürk Bulvarı üzerindeki Sinema Hotel de sahile yakın; sadelikten yana olanların tercihi.

 

-Geleneksel dokunun hâkim olduğu bir konaklama deneyimi tercih edenler, kilisenin üzerinden geçen yollarda yer alan eski Osmanlı evlerinin restore edilmesiyle açılan butik otelleri tercih edebilir. Harika bir terası olan Karlıbel İkizevler Otel ile mimar sahibi tarafından muhteşem şekilde yeniden yapılandırılan Taşbaşı Butik Otel başarılı adresler.

Yazarın Tüm Yazıları