Fotoğrafta yeni boyut

Fotoğraf üzerine yazılarda çoğu kez, deklanşöre basan insanların hikayelerini aktardım.

Haberin Devamı

Fotoğrafta yeni boyut

Bu kez fotoğrafa yaratıcılığı ile yeni bir boyut kazandıran bir ismi sunmak istiyorum, Sercan Akduman. Mesleği elektronik mühendisliği olan ve endüstri mühendisliği konusunda yüksek lisans yapmış Akduman, 80 fotoğraf makinesini tek bir kare çekecek şekilde düzenleyerek kurduğu bu özel stüdyo ve yazılım sayesinde 3D yazıcılardan baskı alınmasını sağlayarak fotoğrafa yeni bir boyut kazandırdı. 

İŞİNİ BIRAKIP MİNYATİP’İ KURDU

Savunma sanayinde mühendis olarak görev yaparken, 3D baskılar için kurduğu Minyatip ve bu sistemi geliştirmek için işinden ayrılan Sercan Akduman’la fotoğrafa kazandırdığı yeni boyutu ve bu teknolojiyi konuştuk. Türkiye’nin ilk 3D Fotoğraf Stüdyosu Minyatip’i kuran Akduman, “Fotoğrafçılık, yazılım ve elektronik temelim sayesinde bu sistemi yarattım” dedi. İlk kurulumdaki Ar-ge çalışmalarının 3 ay sürdüğünü ve hala sistemi farklı alanlarda kullanılacak şekilde geiştirmeye çabaladığını aktaran Sercan Akduman’ın anlattıklarını hayranlıkla dinledim. Fotoğrafın geleceğini Akduman’ın sözleriyle aktarıyorum:

Haberin Devamı

Fotoğrafta yeni boyut

FOTOĞRAFIN GELECEĞİ

“İnsanı bilgisayarda modelleyebilmek zor bir iş. Ancak bir o kadar da keyifli ve yelpazesi geniş, yapabileceklerinizin neredeyse sınırı yok. Sadece insan minyatürleri üretmiyoruz, prototipleme ve 3D tarama alanlarında da kendimizi çok hızlı geliştiriyoruz. Örneğin inşaat, mimarlık, reklam, sağlık, üretim gibi bir çok yeni ürettikleri bir ürünün prototipini görmek isteyen şirketler modellerini bize gönderiyorlar, 3D yazıcı ile hızlı bir şekilde bu prototipi iletebiliyoruz. Ancak insanların ilgisini çeken elbette kendi fotoğraflarından hazırlanan minyatürlerini ellerinde tutabilmek. Önümüzdeki 2-3 sene içerisinde Türkiye’nin her kentinde, insan minyatürleri üreten stüdyoları, 3D baskı merkezlerini göreceksiniz.

Haberin Devamı

TIP ALANINDA DA KULLANILABİLİR

Türkiye’deki ilk 3D stüdyoyu kuran Minyatip ekibi olarak bu süreçte yer almak isteyen yatırımcı ve girişimcilere hem özel çözümler ve seçenekler sunuyoruz. Şimdiden bir çok talep aldık bile. İnsan modellemek ve minyatürünü üretmek aslında işin en zor kısmı. 3D yazıcı süreci, evde ofiste kullandığımız yazıcı mantığından biraz farklı, tek tuşla çıktı alamıyorsunuz. Emek ve dikkat isteyen bir üretim süreci var. Şu sıralar, tıp sektöründe hastaların daha sağlıklı bir şekilde monitör edilebileceği bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Örneğin omurilik eğriliği (Skolyoz) hastalarının takibi için bu sistemi geliştirmeye çalışıyoruz. Hastanın her seferinde rontgene girip radyasyon almasındansa 3D fotoğraflarla takibinin yapılabilmesi için doktorlarla birlikte bu alanda bir çalışma yürütüyoruz.

Haberin Devamı

80 FOTOĞRAF MAKİNESİ TEK KARE ÇEKİYOR

Dünyada benzer örnekleri var, batılı ülkelerde örneği çok değil ama gelişimi süren bir sistem. Biz ise ar-ge sürecini kendi varlığımızla ve çabalarımızla yaptık. 80 ve daha fazla fotoğraf makinesi bir bilgisayar kontrolü ile aynı anda fotoğraf çekiyor. Kendi ürettiğimiz yazılım sayesinde tek bir kareye dönüşüyor. Yine kendi ürettiğimiz yazılımlarla fotoğraflardaki düzenlemeleri yapıyoruz. Basitçe, pek çok programın geliştirilmiş ve ortak kullanıldığı bir yapı gibi anlatabilirim. Örneğin photoshop sayesinde fotoğrafını çektiğiniz kişiye kanat ekleyebilirsiniz, burada da bunu yapabiliyorsunuz. Baskıları da aynı şekilde yapılabiliyor. 3D fotoğraflama ve baskı sürecini gelişimini sürdürdüğümüz sürede göstermemeye ve gizli tutmaya çalıştık. Ancak geçtiğimiz ay ilk kez bu sistemi gösterebilmek adına Minyatip Stüdyosu’nun bir show roomunu Next Level AVM’de kurduk. Bir ay daha burada kalacak. Pek çok şehire bu sistemi taşımak isteyen var. Bu alanda AR-GE çalışmalarımızın desteklenmesiyle dünyaya sunulabilecek bir ürün yarattık.

Haberin Devamı

80 MAKİNE BENİ ÇEKTİ

Ankara’da yaklaşık bir yıl önce kurulan Minyatip, klasik fotoğraflardan farklı olarak üç boyutlu baskılar ve bu sayede fotoğraflanan kişilerin minyatürlerini sunuyor. Popüler olarak hatıra amacıyla insanlar, çocuklarıyla, sevgilileriyle, eşleriyle minyatürlerini (Minyatiplerini) yaptırıyor. 80 fotoğraf makinesinin aynı anda deklanşöre bastığı özel stüdyoya Sercan Akduman’la birlikte girdim. Akduman, geliştirdiği yeni teknolojiyi burada anlattı.

Yazarın Tüm Yazıları