Zerdeçalın kendisi mi hapı mı?

Doğal yoldan yemeklerle alınan zerdeçal ile besin desteği olarak yutulan zerdeçal haplarından faydalanma oranı arasında dağlar kadar fark var. İşte bu nedenle biri size zerdeçal hapı tavsiye ettiğinde biraz düşünün ve onu doğal haliyle tüketmenin daha akılcı olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

Bir kenara not edin: 2017’nin “yıldızı parlayan baharatlar” listesinin en tepesinde zerdeçal var ve o “üstün yetenekleri” sayesinde bunu kesinlikle hak ediyor. Düzenli tüketimi sizi kanserden, kronik iltihaptan, bellek zayıflamasından, eklem yaşlanmasından, hatta damar sertliğinden koruyabiliyor. Bağışıklığı güçlendirmek gibi yeni marifetleri ortaya çıktıkça da besin desteği üreticilerinin iştahını kabartıyor ve onlar piyasaya her ay yeni bir zerdeçal hapı sürüyor!
Ne var ki zerdeçalı doğal yolla besinlerle birlikte tüketmekle hap haline getirip yutmak aynı yararı sağlayamayabiliyor. Çünkü zerdeçal, daha doğrusu zerdeçalın içindeki “kurkumoid” adı verilen doğal mucize maddeler bağırsaktan kolay kolay emilmiyor.
Gıdalarla birlikte (doğal yolla) alınan zerdeçal, haplarla alınanlara oranla bedene daha kolay giriyor. Kısacası doğal yoldan yemeklerle alınan zerdeçal ile besin desteği olarak yutulan zerdeçal haplarından faydalanma oranı arasında dağlar kadar fark var.
İşte bu nedenle biri size zerdeçal hapı tavsiye ettiğinde biraz düşünün ve onu doğal haliyle tüketmenin daha akılcı olduğunu unutmayın. “Bana hapını kullanmak daha kolay” diyorsanız da o hapın içeriğini, dozajını, etkinliğini, üreticisini ve içindeki aktif maddenin güvenliğini dikkatle araştırın.

Haberin Devamı

Ev işi zerdeçal çözümü

Zerdeçalın aktif/etken maddesi kurkumindir ve toz zerdeçalın kuru ağırlığının küçücük bir kısmını (maksimum yüzde 5’ini) kurkumin oluşturur.
Diğer taraftan zerdeçalın sindirim sisteminden emilimi çok sınırlıdır. Emilimi çoğaltabilmek için bazı gıda eklemelerine ihtiyaç vardır. İlk eklenen besin karabiber olmalıdır. Karabiberde bulunan piperidin/piperine etken maddesi, zerdeçalın emilimini 20-30 kat artırabiliyor.
Emilimi biraz daha artırmak istiyorsanız üzerine zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Basit bir ölçü şu olabilir: 1 tatlı kaşığı toz zerdeçala yarım çay kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı kadar sızma zeytinyağı ekleyiniz. Bu karışımı çorba, salata veya cacıklarınızda kullanmayı deneyiniz.

Zerdeçalın işe yaradığı sağlık sorunları

Haberin Devamı

- Romatizmal hastalıklar, özellikle kronik iltihapla seyreden artritler
- Başta bellek bozukluğu olmak üzere depresyon dâhil nörolojik ve ruhsal bazı sorunlar
- Kalp ve damar hastalıkları
- Obezite ve metabolik sendrom
- Kanserler, özellikle meme ve kalınbağırsak kanseri

Probiyotik bakteriler nasıl beslenecek?

Bağırsaklarımızdaki dost probiyotik bakterilerin beslenmemizi düzene soktuğu, bizi kollayıp koruduğu kesin. Tamam ama bu probiyotik canlıların da bir şeyler yemeye içmeye ihtiyaçları var. Onların ihtiyaç duyduğu besinlere “prebiyotikler” adı veriliyor.
Prebiyotiklerin yani PROBİYOTİK BAKTERİ BESİNLERİNİN en önemlileri olarak da şunlar öneriliyor: Tam olgunlaşmamış muz, kuşkonmaz, bamya, pırasa, soğan, sarımsak, kepekli tahıllar (özellikle beyaz fasulye), kök bitkiler (pancar, havuç, şalgam, lahana, karnabahar), elma, armut, avokado ve kivi.

Haberin Devamı

Probiyotiklerin 10 mühim marifeti

◊ Gaz, şişkinlik, karın ağrısı gibi hazım şikayetlerini azaltırlar.
◊ İshal, kabızlık gibi sindirim problemlerinin çözümüne destek olurlar.
◊ Kilo dengesini korurlar, kilo almayı engelleyip karın içi ve bel yağlarını azaltırlar.
◊ Bağışıklık sistemini güçlendirirler.
◊ Alerjik tepkileri frenlerler. Özellikle besin alerjilerini ciddi ölçüde engelleyebilirler.
◊ Egzamaların etkilerini azaltabilirler.
-◊ Ruhsal sağlığa destek olurlar. Depresyondan korurlar.
◊ Kolesterol, kan şekeri ve tansiyon dengesine yardımcı olurlar.
◊ Kansere fren görevi üstlenirler.
◊ İltihabi bağırsak hastalıklarında yardımcı ilaç gibi görev yaparlar.

Haberin Devamı

Suyu oturarak içmek daha doğru

Ayakta içilen su midede beklemeden doğrudan oniki parmak bağırsağına geçer. Otururken içilen su ise önce bir süre midede bekler. Bu süreçte de mide asidi sayesinde suyun içine karışabilecek bazı mikroplar bertaraf olabilir.
Bu nedenle suyu ayakta değil de oturarak içmek daha güvenli sayılıyor.

Veganları bekleyen eksiklikler

Sadece meyve, sebze, bakliyat, tahıl ile beslenip her türlü hayvansal besini yiyip içmekten vazgeçenleri bekleyen bazı “mühim” noksanlıklar var. İlk akla gelenler şunlar...
- B12 vitamini
- Omega-3 yağ asitleri
- Koenzim Q10
- Demir
- Elzem aminoasitler

Krom desteği ne zaman faydalı

Krom insülinin etkisini güçlendirebilen, neticede kan şekeri dengesini düzenlemede etkili olabilen bir mineral.
Eğer insülin direnci sorununuz varsa doktorunuzla konuşarak günde 200-400 mikrogram kadar kromiyum pikolinat desteği kullanmayı düşünebilirsiniz. Net olmayan bulgulara göre krom desteği;
- İnsülin direnci ile mücadeleyi destekler
- Diyabete karşı korur
- HDL kolesterolü yükseltir
- Kan şekerini dengeleyebilir.

Yazarın Tüm Yazıları