Zerdeçal her derde deva mı?

Baharatlar son yılların parlayan yıldızları. İçlerinden birinin, “zerdeçal”ın yıldızı ise diğerlerinden çok daha parlak. Nedeni bilimsel verilerin çokluğu ve güvenilirliği.

Haberin Devamı

Zerdeçalın etkinliğini doğrulayan çalışmaların çoğu önemli araştırma merkezlerinde (MD. Anderson Cancer Center, UCLA Neurology Department) yapılıyor. Bu merkezlerin elde ettiği verilere bakılırsa da “uzun ve sağlıklı bir hayat” sürmenin en etkili yollarından birinin (tıpkı zeytin ve zeytinyağı gibi) zerdeçalı mutfağa daha çok sokmaktan geçtiği anlaşılıyor. Zerdeçalın yararları da öncelikle üç ana başlıkta toplanıyor. O üç alana gelince. Buyurun...

Zerdeçal ve kanser

Uzmanlar diyor ki: Zerdeçal tüketimi arttıkça kansere yakalanma ihtimali azalıyor. İyi bir sağlık bakımı almamaları, kafi ölçüde hijyenik bir yaşam sürme şansı yakalayamamaları, beslenmelerinde gerekli mükemmelliklere ulaşamamalarına rağmen Hintlilerde Avrupa ve Amerika toplumlarına oranla kalınbağırsak, meme, mide, böbrek, akciğer ve prostat kanserlerine daha seyrek rastlanmasının arkasında bol zerdeçal tüketimi var.
Zerdeçalın bol tüketildiği Okinawa Adası’nda da kanserlere daha seyrek rastlanıyor. Zerdeçalın kanser önleme ve mevcut bir kanserin tedavisini destekleme yönündeki faydalarını araştıran uzmanların en ünlüsü Dr. Bagavmall ve ekibi. Bu ekip Houston’daki (ABD) ünlü MD. Anderson Cancer Center’da araştırmalarını sürdürüyor.
Tabii ki başka merkezlerde de benzer çalışmalar var ve neredeyse tümünün ortak kanısı şu: Zerdeçal desteği kanserle mücadelede işe yarayabilir!

Zerdeçal ve Alzheimer

Haberin Devamı

Zerdeçalın Alzheimer riskini de düşürdüğünü gösteren veriler var. 2010 yılından sonra yoğunlaşan farklı çalışmalarda bu bilgi de defalarca doğrulandı. Zerdeçal düzenli tüketildiğinde sadece Alzheimer’ı da engellemiyor, genelde her türlü demans sorununu geciktirerek belleği destekliyor.
Zerdeçalın bellek üzerindeki olumlu etkilerini araştıran merkezlerin başında da ABD’deki UCLA Tıp Fakültesi’nin nöroloji departmanı var.
Onlar bu konunun referans araştırma merkezlerinden biri ve “zerdeçalın belleği korumadaki etkinliği oldukça güçlü” diyorlar. Kısaca zerdeçalın bunamaya karşı da etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Zerdeçal ve romatizma

Haberin Devamı

Zerdeçalın etkili olduğunu bildiğimiz bir diğer alan da yaşlılığa bağlı dejeneratif romatizmal hastalıklar. Bilindiği gibi yaşlılık romatizması (kireçlenme) sadece mekanik bir hasar değil.
Problemin önemli bir yanını da yangısal süreçler, yani kronik iltihap (yani inflamasyon) problemi oluşuyor. Zerdeçal antiinflamatuar etkisi, yani “yangın söndürücü itfaiye eri” rolüyle eklem sorunlarını da geciktirip hafifletiyor.

Ne kadar zerdeçal?

Peki, ne kadar zerdeçal? Zerdeçalı neyle, ne zaman tüketince daha çok fayda sağlayabiliriz? İşte bu soruların yanıtları biraz karışık. Ama yine de ortak bazı fikirler yok değil: Geleneksel Hint mutfağı günde ortalama 1 çay kaşığı toz zerdeçal tüketiyor.
Zerdeçalın önemli bir sorunu bağırsaklardan öyle kolayca emilememesi, bağırsak bariyerine geçip kana kolayca ulaşamaması. Karabiberle birlikte tüketildiğinde zerdeçalın bağırsaktan emilimi az da olsa artıyor. Eğer ortamda azıcık yağ da varsa emilim daha da çoğalabiliyor.
Peki aşırı tüketimin bir zararı olabilir mi?
Maalesef evet! Mutfağınızda zerdeçala daha sık yer açın ama böbrek taşı probleminiz varsa ya da safra kesesi probleminiz söz konusuysa önce gidip doktorunuzla bir konuşun.

Haberin Devamı

Homosistein yüksekliği mühim mi?

Mühim! Hem de zannedildiğinden çok ama çok daha mühim. Zira “yüksek homosistein” seviyeleri sadece kalp ve beyin damarları için risk oluşturmuyor, yalnızca kalp krizi ve felç için “minör” yani “minik” bir risk haline gelmiyor. Yüksek homosistein seviyeleri, metabolizmanın çok önemli bir görevinin “metilasyon” süreçlerinin aksadığını da gösteriyor. Peki, bu görev yani metilasyon süreçleri aksayınca ne olur? Sorunun yanıtını aşağıdaki kutuda bulabilirsiniz.

Homosistein nasıl azaltılacak?

◊ B12 ve folik asit seviyelerinizi dikkatle izleyin ve folik asit düzeyinizin 8’den, B12 seviyenizin 500’den daha alt değerlere düşmesine izin vermeyin.◊ Kan analizlerinize göre aktif folik asit (folat) ve B12 vitamini (metilkobalamin) ve B6 desteği alın.◊ SAM’e desteği (S-Adenosil Metionin) kullanmak konusunu ise doktorunuzla konuşun. 

Metilasyon aksayınca ne olur?

Haberin Devamı

◊ Nöropatik sorunlar başlar (El-ayak uyuşma ve yanmaları)
◊ Bağışıklık zayıflar (Tekrarlayan
enfeksiyonlar)
◊ Yaşlanma hızlanır (Kırışıklıklar, damar yaşlanması)
◊ Enerji üretimi düşer (yorgunluk, bitkinlik)
◊ Bellek gücü azalır (Unutkanlık)
◊ Detoks süreçleri aksar

Yazarın Tüm Yazıları