Yürümeden olmaz

Bu köşenin okurları çok iyi bilirler ki düzenli yürümek, daha net ve açık tanımıyla “yürüyüş eylemini günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek” Osman Hoca’nın yazılarında söz ettiği “İYİ HAYAT TAKIMI”nın vazgeçilmez oyuncularından biridir.

Haberin Devamı

(Takımın diğer 3 vazgeçilmez oyuncusu ise sağlıklı beslenme, kaliteli uyku ve sınırsız huzurdur.) Zaten bu nedenle de kronik hastalıklardan korunmanın, keyifli bir hayat sürebilmenin, formda ve zinde kalabilmenin en önemli vazgeçilmezlerden biri olan “YÜRÜYÜŞ” için bugüne kadar bu köşede sanırım en az 200’den fazla yazım yayımlandı. Ama üzülerek görüyorum ki çoğumuz ısrarla ve hâlâ bu vazgeçilmez “İYİ HAYAT ANAHTARINI” kullanmamakta kararlıyız, inatçıyız, kısacası Y-Ü-R-Ü-M-Ü-Y-O-R-U-Z!!! Oysa yürümeden iyi hayatı kurgulamak mümkün olmaz, olmuyor, olmayacak.

Yürümeden olmaz

Ve birkaç gün önce fark ettim ki bu kötü gidişten şikâyetçi olan sadece ben değilim, başkaları da var. Hatta bunlardan biri, Annabel Streets isimli bir hanımefendi, üşenmeyip oturmuş “YÜRÜMENİN 52 YOLU” isimli bir kitap bile yazmış. İsterseniz gelin, bugün köşemizin önemli bir bölümünü o kitaba ayıralım...

İYİ BİLGİ

 

Haberin Devamı

NEDEN HER GÜN YÜRÜMEK ZORUNDAYIZ

Annabel Streets’e göre, “Yürümek sadece adım saymak veya egzersiz yapmak değildir. Yürümenin, fiziksel ve zihinsel sağlık açısından bizi mutlu eden yan etkileri(!) vardır. Ancak yürümenin verdiği keyif, adım sayısından kat kat fazladır... Düzenli yürüyüş yapmak milyonlarca insanın ‘diyabeti yenmesine, kalp hastalıklarından korunmasına, kanseri önlemesine, kan basıncını düşürmesine, kilo vermesine, depresyon ve kaygıyla mücadele etmesine ve çok daha fazlasına’ da yardımcı oluyor. Önemli bir çalışma bize düzenli egzersiz yapmanın yılda yaklaşık 4 milyon erken ölümü önlediğini gösteriyor. Yürümenin yılda en az 8 milyon ölümü önleyebileceğine inanan bazı epidemiyoloji uzmanları ise bu rakamı az bile buluyor. Başka bir bilimsel çalışmanın tahminlerine göre ise egzersiz sayesinde -sıkı durun(!)- 35 kronik hastalığın önüne geçilebiliyor.”

Yürümeden olmaz

Haberin Devamı

RAKAMLARA DİKKAT

 

YÜRÜYÜNCE BAKIN NELER OLUYOR

İsterseniz gelin bu güzel ve önemli kitaptaki bilgilerin biraz da rakamsal boyutlarına girelim: “Hareket ettiğimizde vücudumuzda yüzlerce değişiklik meydana geliyor. 12 dakikalık bir yürüyüş bile kanımızdaki 522 metaboliti (kalp atışımızı, ciğerlerimizdeki nefesi, beynimizdeki nöronları etkileyen moleküller) değiştirebiliyor. Yürürken içimize dolan oksijen hayati organlarımızı, hafızamızı, yaratıcılığımızı, ruh halimizi, düşünme kapasitemizi etkiliyor. Yürümek yüzlerce kasın, eklemin, kemiğin ve tendonun incelikli, zahmetsiz bir sırayla hareket etmesini sağlıyor. Biz yürürken aynı anda çok sayıda farklı moleküler yol harekete geçerek kalbimizi genişletiyor, kaslarımızı güçlendiriyor, atardamarlarımızı yumuşatıyor, kanımızdaki şekeri dengeliyor ve ‘epigenetik modifikasyon’ olarak da bilinen bir süreç ile mucizevi şekilde genlerimizi açıp kapatıyor.”

Haberin Devamı

Yürümeden olmaz

NETİCE ŞUDUR

 

YÜRÜMEK ZORUNDAYIZ

Daha önce de yazdım, televizyon programları ve halk sohbetlerinde sık sık tekrarladım: Bedenlerimiz adeta yürümek üzerine planlanıp yaratılmış cihazlar gibidir. Bu nedenle Annabel Streets’in tavsiyesine uyup “yürümeyi yeniden düşünmenin, onu moleküler hafızamızdan geri istemenin zamanı çoktan gelmiştir”.

Yürümeden olmaz

ÖNEMLİ

 

DERSİMİZ YÜRÜMEK

Bu güzel kitaptan çıkardığım şu önemli notları da bir kenara not ediniz: “Yürümeyi tercih etmekle sadece bedenimize değil, çevremize de yaşadığımız evrene de saygı göstermeyi öğreniriz. Düzenli yürümek ve yürümeyi vazgeçilmez hale getirmekle hava kirliliği ve gürültü yükünü de azaltmış oluruz... Yürüyüş yolları ve parklar yapılması, ormanlık alanların ve sulak yerlerin korunması için hükümetlerimize ve belediye meclislerine sunduğumuz her dilekçe ile bugün ve gelecekte herkes için daha iyi bir dünya inşa etmeye yardımcı oluruz. Doğa yürüyüşleri bizi toprağa yaklaştırarak onu, küçük böcekleri ve dikenlerinden dallarının ve ağaçlarının ihtişamına kadar her yönüyle daha çok önemsememizi sağlar.”

Haberin Devamı

SİZDEN RİCAM ŞUDUR: Yürümeme ısrarından lütfen vazgeçiniz, yürümeyi iyi hayat vazgeçilmezlerinizden biri haline getiriniz.

YÖNETİCİLERİMİZDEN RİCAM ŞUDUR: Bize daha rahat ve keyifli yürüyüşler yapabileceğimiz alanlar geliştiriniz.

Yazarın Tüm Yazıları