Yaşlanma planınız hazır mı

***

Haberin Devamı

EĞER siz de psikolog Eleanor Maccoby gibi 100’üncü yaş gününüzü kutlarken “BU KADAR UZUN YAŞAYACAĞIMI BİLSEYDİM, KENDİME DAHA İYİ BAKARDIM” diye hayıflanmak istemiyorsanız ve eğer siz de “DAHA İYİ YAŞAMAK VE DAHA GÜZEL YAŞLANMAK ARAYIŞINDAYSANIZ” ve son nefesinize kadar kendinize ve başkalarına yük olmadan “hayatın size tahsis edilmiş ömür hakkını” kabul edilebilir bir sağlık düzeyiyle tamamlayarak geçirmeyi arzuluyorsanız şu cümleyi lütfen siz de iyi hayat mottolarınızdan biri yapın: “DAHA İYİ YAŞLANMAK İÇİN DAHA İYİ YAŞAMAK, BEDEN VE RUHA DAHA İYİ BAKMAK ZORUNDAYIZ.”

“BAŞARILI YAŞLANMA” kitabının yazarı Daniel J. Levitin (Tellekt Yayınları), işte tam da bu önemli meselenin, “iyi ve başarılı yaşlanma meselesi”nin sırlarını anlattığı kitabında “uzun ömürlülük ve yaşam kalitesi arasındaki uyumsuzluk ve gerilime” işaret ediyor, “Ölümsüzlük ve gençlik aynı şey değildir” diyor. Yaşlılığı hepimizin dikkatle değerlendirmesi ve iyi anlaması lazım. Ve yine hepimizin uzun bir ömür dilerken, “uzun ömürlülük ile yaşam kalitesi arasındaki çelişkiye” de özenle odaklanması lazım. Eğer yaşlılığınızı da bir esenlik ve mutluluk dönemi olarak geçirmek istiyorsanız, yaşınız ilerlerken de yaşam kalitenizi korumaya ve sürdürmeye kararlıysanız mutlaka bir “İYİ YAŞLANMA PLANI” yapmayı ve bu plana ısrarla uymayı unutmamalısınız.

Haberin Devamı

Yaşlanma planınız hazır mı

BİR UYARI

OTURMAK SİZİ KÖTÜ YAŞLANDIRIR

SİZE sık hatırlattığım iyi yaşlanma mottolarından biri sadece 3 sözcükten ibarettir: “DURMA, DÜŞME, ÜŞÜTME!”

“Durma”nın daha doğrusu hareketsiz bir yaşam sürüp gereğinden çok oturmanın sağlığa verdiği zararlar saymakla bitmez. Hareketsiz kaldıkça paslanır, iltihaplanır ve daha hızlı yaşlanırsınız. Hareketsizlik süreniz uzadıkça insülin direnci sorununa yakalanır, daha kolay kilo alır, daha çok şekerlenir, daha kötü yaşlanırsınız. Nedeni şu: Siz oturma eylemine başladıktan en geç 20-25 dakika sonra kalça kaslarınızda “insüline karşı direnç” gelişmeye başlıyor. Bu tatsız gelişme bir süre sonra insülin-şeker ilişkisinin bozulmasına, kan, şeker ve yağ dengesinin altüst olmasına, kilo kazanımına ve damar sisteminin yıpranmasına yol açıyor. Bitmedi! Uzun süre oturmanın getirdiği insülin yükü hücreleri bölünmeye zorluyor, kansere yakalanmayı da kolaylaştırıyor. Bu nedenle yaşınız ne olursa olsun, hemen her fırsatta “OTURARAK GEÇİRDİĞİNİZ TOPLAM SÜREYİ ASLA 20-30 DAKİKADAN FAZLA UZATMAYIN!” Bastonunuzla ya da başkalarının yardımıyla bile olsa her 20-30 dakikalık oturma/dinlenme aralıklarınıza 3-5 dakikalık kısa yürüyüşler ekleyin. Ve şu cümlenin altını kalınca ve dikkatle çizin: OTURMAK BEDENE İHANETTİR.

Haberin Devamı

Yaşlanma planınız hazır mı

İYİ BİLGİ 1

YAŞLI HALSİZ VE YORGUNSANIZ

HALSİZLİK ve yorgunluk, her yaşın ama öncelikle de yaşlılık döneminin vazgeçilmez şikâyetlerinden biridir. Eğer böyle bir sorununuz varsa öncelikle aşağıdaki ihtimalleri araştırmanızda fayda var.

1- Aneminiz var mı? Demir, B12 veya folik asidiniz azalmış olabilir mi?

2- D vitamini rezervleriniz ne durumda?

3- Kan şekeriniz düşmüş, sizi bir “kronik hipoglisemik” yapmış mı?

4- İnatçı bir tansiyon düşüklüğünüz var mı?

5- Herhangi bir uyku sorununuz mevcut mu?

6- Motivasyonunuz azalmış, depresif bir ruhsal moda girmiş olabilir misiniz?

7- Kronik ve ilerleyici bir organ yetmezliğine (karaciğer, böbrek, kalp) yakalanmış olma ihtimaliniz söz
konusu mu?

Haberin Devamı

8- Kronik, gizli ve sinsi bir enfeksiyonla (tüberküloz, malta humması, diş kökü iltihabı...) baş başa olabilir misiniz?

9- Otoimmün bir hastalığınız (Haşimoto hastalığı, çölyak hastalığı, sedef, vitiligo, hepatit, üveit, artrit) söz konusu olabilir mi?

10- Gizli ve sessiz ilerleyen bir kansere yakalanmış olabilir misiniz?

Yaşlanma planınız hazır mı

İYİ BİLGİ 2

YAŞLILIK TAKVİYENİZİ DOĞRU SEÇİN

YAŞLILIKTA da sağlığınızı koruyup güçlendirmek, daha az hastalanıp daha iyi yaşlanmak hepimizin ortak hakkı. Ve bu hakkı kullanırken daha az hastalanıp daha iyi yaşlanmak için hepimizin sık kullandığı bazı takviyeler var. Bunların ilk 10’unundan birini seçerken dikkat etmeniz gereken moleküler özellikleri aşağıda özetlemeye çalıştım.

Haberin Devamı

1- KOENZİM Q10: Ubiquinon değil, ubiquinol.

2- ALFA LİPOİK ASİD: L değil, R formu.

3- B12 VİTAMİNİ: Siyanokobalamin değil, metilkobalamin.

4- SELENYUM: Selenometiyonin formu.

5- MAGNEZYUM: Oksit değil, sitrat, taurat veya glisinat tuzu.

6- KALSİYUM: Karbonat değil, sitrat veya glisinat tuzu.

7- KOLLAJEN: Kemik tozu veya suyu değil, hidrozilatı.

8- ÇİNKO: Zink oksit değil, pikolinat tuzu.

9- OMEGA-3: Balık yağı değil, saf EPA ve DHA kombinasyonu.

10- D VİTAMİNİ: D3 ve K2 vitamini kombinasyonları.

Yaşlanma planınız hazır mı

Yazarın Tüm Yazıları