Oruç şifadır

RAMAZAN ayının bir “İÇ DOKTOR”, oruç ritüeli bir “İLAÇ” ve bu ay yapacağımız duaların bize bağışlanmış birer “ŞİFACI” olduklarından hiç kuşkunuz olmasın.

Haberin Devamı

Oruç tutmak sadece bizim ruhumuz ve bedenimizi değil, ailemizle, dost ve arkadaşlarımızla hatta bu alemle ile kurduğumuz ilişkileri bile iyileştirir. Bu güzel ay sadece belirli bir süre yememe, içmeme, bedeni/metabolizmayı dinlendirme ayı da değildir. Bir “vites değiştirme”, bir “mola verme”, bir “hayat ile ilişkilerimizi gözden geçirme fırsatı” gibidir. Eğer oruca sadece oruç gibi bakmaz sürecin tamamını doğru ve eksiksiz anlayıp uygularsak bedenimiz de ruhumuz da bize adeta teşekkür edecektir. Orucun sağlığımızla ilişkisine bu güzel ay boyunca sık sık değineceğim. Şimdilik bu mübarek ayın hepimize sağlık, mutluluk, neşe, iyilik, bereket, dostluk, barış, hoşgörü, sevgi ve huzur getirmesini diliyorum.

Oruç şifadır

Haberin Devamı

BİR UYARI

OBEZİTE PATLAMASINA DİKKAT

Obeziteye ilişkili yeni rakamlar son derece korkutucu. Özellikle kadınlar söz konusu olduğunda daha da ürkütücü bir obezite gerçeği daha doğrusu tehdidiyle karşı karşıyayız. En son açıklanan verilere göre KADINLARIMIZIN yüzde 24’ü obez. Maalesef yüzde 31’i de aşırı kilolu. Yani her 2 kadınımızdan biri sağlıksız. Her 2 kadınımızdan biri şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp damar hastalığı, inme hatta Alzheimer riski ile karşı karşıya. Her 2 kadınımızdan biri muhtemelen yaşı 60’a bile gelmeden diz protezi ameliyatına ihtiyaç duyacak. Her 2 kadınımızdan biri horlamayla, uyku apnesiyle, bel ağrısıyla boğuşacak. ERKEKLERİMİZE gelince... Durum onlar için de pek iç açıcı değil. Erkeklerimizin yüzde 17’si obez. Yüzde 40’ı da aşırı kilolu. Kısacası obezite rakamları “ÜRKÜTÜCÜ” bile değil kelimenin tam anlamıyla “KORKUNÇ”!

Buradan SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA bir AÇIK ÇAĞRIDA bulunmak istiyorum: Sayın Cumhurbaşkanım OBEZİTE MESELESİNE lütfen ve acilen el koyunuz. Çözüm için ilgilileri devreye sokunuz. Zira tehlike çok büyük.

Oruç şifadır

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ 1

HAFİF BİLİŞSEL BOZUKLUK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Bellek her yaşta, en çok da yaşlılıkta önemini daha iyi fark ettiğimiz çok mühim bir fonksiyon. Anne baba isek “Çocuğumuzun belleği nasıl daha güçlü olabilir?” sorusuna yanıt ararız. Öğrenciysek “Öğrendiklerimizi nasıl daha sağlam kaydeder, nasıl daha çabuk hatırlarız?” telaşına düşeriz. Orta yaşlara gelince basit unutkanlıklarla dalga geçer, bazen de “Bu iş ciddileşiyor mu acaba?” gibi tereddütler yaşarız. Yaşlılık döneminde ise durum biraz daha ciddileşir. Bellek bir güç, bir avantaj noktası olmaktan çıkar, kaybedilmesi korkulan bir fonksiyon haline dönüşür. Zaten bu nedenle de bellek gerilemesi yaşı 50’yi geçen herkesin gündemindedir. Şu noktayı unutmamamızda fayda var: “Makul ölçüde bellek kaybı normal yaşlanmanın doğal bir parçasıdır.” Zira yaşlanma bir bütündür.

Haberin Devamı

Gözler, kulaklar, kalpler, damarlar gibi beyinler de yaşlanır. Yaşınız 70’lere geldiğinde nasıl gözünüz eskisi kadar iyi görmez, kulağınız eskisi kadar iyi işitmezse beyniniz de eskisi kadar güçlü bir hatırlama fonksiyonunu sürdüremez. Buna nörologlar “yaşa bağlı bellek kaybı” diyorlar ve bunun bir ölçüde hoş görülmesi gerektiğini söylüyorlar.

Oruç şifadır

İYİ BİLGİ 2

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI NELER

1- Antioksidan içeriği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur ve hücre hasarını önler.

2- Metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecine yardımcı olur.

3- Zihinsel ve fiziksel performansı arttırarak dikkat ve odaklanmayı güçlendirir.

4- Depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

5- Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır ve sindirim sorunlarını hafifletebilir.

Oruç şifadır

6- Anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve iltihaplanmayı azaltabilir.

7- Kalp sağlığını destekleyerek kalp krizi riskini azaltabilir.

8- Karaciğer sağlığını koruyarak karaciğer hastalıklarının oluşma riskini azaltabilir.

9- Alzheimer ve parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabilir.

10- Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır ve hastalıklara karşı direnci arttırabilir.

Yazarın Tüm Yazıları