İnanmak sağlığa neden iyi geliyor?

Mühim bir yanılgımız var, o da şu: Çoğumuz Ramazan ayını sadece oruçla özdeşleştiriyoruz. Oysa bu ay sadece bir diyet yani oruç değil, aynı zamanda da bir niyet, yani ruhsal dünyayı zenginleştirme çalışmaları yapma ayıdır. Ve işin bu yanı en az oruç tutmak kadar faydalıdır. Şu veya bu nedenle oruç tutamasanız da bu ayın manevi güzelliklerinden faydalanmanız da mümkündür. Bana sorarsanız sürecin maneviyat ve inançla ilişkili tarafı en az oruç tutmak kadar mühim sayılır. Nedeni şu...

Haberin Devamı

Manevi zenginleşmenin de mühim ve derin faydaları var. Bunlar bilimsel araştırmalarla da gösterildi. Daha önce de yazmıştım, hatırlatayım: Harvard Tıp Okulu (Amerika) hocalarından Dr. Herbert Benson ve ekibi uzun süreli incelemelerinde şu sonuçları elde ettiler.
İnanç dünyası zengin, manevi bağları güçlü, kendisi, ailesi ve çevresi ile barışık, özgüveni yüksek, hayata pozitif bakan, endişesi az, umudu bol insanlar daha az hastalanıyor.
Hastalandıkları zaman da çabuk iyileşiyorlar. Dr. Benson diyor ki: “Ruhu desteklemek en az bedeni desteklemek kadar mühim bir ayrıntıdır.
Sadece doğru şeyler yiyip içmek ve yeme düzenini bedene uygun hale getirmek ve yalnızca her gün düzenli egzersiz yapmak yeterli olmaz.
Ruhunuzu da iyi ve güzel duygularla besleyip büyütmeniz, duygularınıza da egzersiz/jimnastik yaptırmanız gerekir.”
Bir sağlık sorunum nedeniyle 8-10 yıldır oruç tutamıyorum. Ama Ramazan ayını her yıl büyük bir coşkuyla kutluyor, bu ayın manevi güzelliklerinden elimden geldiği ölçüde faydalanmaya çalışıyorum.
Özeti şu: İster oruç tutun, ister tutmayın ama şunu unutmayın: İnanmak ve manevi yanını güçlü tutmak herkese, her yaşta iyi gelir. Ramazan ayı bu tür “iç çalışmalar” için en uygun zaman dilimidir. İşte o iç çalışmaların ilk üçü. Buyurun...

VARAN 1

BARIŞIN!

Haberin Devamı

Barış hayatın her alanında önemli. Söz konusu olan “kendinizle barışmak” ise çok daha önemli.
Kendinizle barışık mısınız? Kendinizi de beğeniyor musunuz? Halinizden memnun musunuz?
“Bana bu da yeter” diyebiliyor musunuz? Aklınızdan “iyiyim, hoşum, mutlu, huzurlu ve sağlıklıyım ve iyi ki de böyleyim” diye geçirebiliyor musunuz?
Kısacası “şükredebilen” biri misiniz? Bu sorulara “evet” cevabı vermek çok önemli bir ayrıntı.
İyi hayat uzmanları “kendiyle barışık olma” halinin sağlığı sürdürme ve güçlendirmede önemli ama hep gözden kaçırılan bir faktör olduğunu vurguluyor ve ekliyorlar:
Ne istediğini bilen, göründüğü gibi olup olduğu gibi görünen, kendine de cömertçe davranabilen kişiler daha sağlıklı ve huzurlu bir ömür sürüyor. Bana sorarsanız bu işi başarmanın yolu da “samimi iç yolculuklar yapmaktan” geçiyor. Bu güzel ay bu iş için de güzel bir fırsat.
Lütfen şu cümleyi sık sık tekrarlayın: “Hoşça bak zatına!”
Not: Bu cümleyi bana öğrettiği için sevgili Prof. Dr. Hüsrev Hatemi hocaya teşekkürler...

VARAN 2 

DİNLENİN!

Haberin Devamı

Nedense hep çalışmayı, daha çok çalışmayı, hiç durmamayı, hayatınızın her anını değerlendirmenizi öneririz.
Mühim bir şeyi ise hep ihmal ederiz: Dinlenmek! Oysa dinlenmeye zaman ayırmak çalışmaya zaman ayırmak kadar önemli.
Zaman ayırmak bile yetmez aslında. Nasıl dinlendiğiniz de ayırdığınız zaman dilimi kadar mühimdir.
Dinlenmek, biraz nefes almak, kendinizle, iç sesinizle yeniden buluşmak demektir. Bedene ve ruha “tamir ve yenilenme” için fırsat vermektir.
Mola vermek, yavaşlamak, ıskalamaktan vazgeçmektir. Sakinleşmeninse en önemli fırsatlarından biridir. Aslında bu “sakinleşmek!” sözcüğü bile ayrı bir yazı konusu. Çok önemli bir ayrıntı.
Nedense onu da hep geri planda bırakıyoruz. Bu ayı biraz da “dinlenme” ve “kendini dinleme” fırsatı gibi görmemizde fayda var.

VARAN 3 

HESAPLAŞIN!

Haberin Devamı

Hemen her gün yapmamız lazım gereken, nedense hep de ertelediğimiz işlerden biri “iç hesaplaşma”lardır.
Oysa kendinizle kavga etmeden, sakince, samimice ama korkmadan ve çekinmeden yapılan “özeleştiri”ler sadece ruhunuza değil bedeninize de iyi gelir. Ramazan ayının duygusallığı ve manevi ağırlığı iç hesaplaşmalara yeniden başlamak için iyi bir fırsattır.
Yapacağınız şey son derece basit: Elinize bir kağıt kalem alın ve her akşam 5-10 dakikanızı bu işe ayırın.
Kağıdı ortadan kocaman bir çizgiyle bölün. Sağ tarafına doğru ve güzel yanlarınızı (hoşgörü, affedicilik, yardımseverlik, iyimserlik, sevgi, şefkat), sol tarafına da yanlışlarınızı (endişe, korku, aşırı yargılama eğilimi, kıskançlık, küskünlük) sıralayın.
Sağ tarafınızı büyütmenin, sol tarafıysa küçültmenin yollarını arayın. Mesela hemen bugünden itibaren daha çok ve sık özür dileyin. Daha çok ve sık affedin. Daha çok ve sık yardım edin.
Daha çok ve sık hoş görün. Daha çok ve sık “merhaba, günaydın, iyi akşamlar, seni seviyorum” deyin. Daha çok ve sık yetinin, şükredin...

Haberin Devamı

Biyolojik saat yeniden ayarlanıyor

Emin değilim ama şu düşüncemi de açıklamak isterim: Ramazan ayı, sahur-iftar süreçleri de biyolojik saatle de uyumlu.
Beslenme bakımından da uyku uyanıklık döngüleri bakımından da bu bir aylık süreç faydalı gibi sanki. Eğer bu ayı “gündüzü uyuyup geceleri uyanık kalarak geçirmek” gibi bir yanlışlıkla geçirmezseniz biyolojik saatinizin de kendini yeniden düzenlemesine fırsat verebilirsiniz.
Neden böyle düşündüğümü ilerleyen günlerde açıklayacağım.

YAPIN

İftar menüsü

◊ İki adet hurma
◊ 1 dilim hellim peyniri
◊ 4 adet iri yeşil zeytin
◊ 1 kepçe çorba (Tercihen tarhana veya tavuk
suyuna çorba)
◊ 1 su bardağı yoğurt (içine bol miktarda salatalık ekleyin)

Haberin Devamı

10 dakika ara verin!

◊ Çoban salata (zeytinyağı az, sirkesi veya limonu bol olsun)
◊ Fırın köfte (yanına mevsim sebzelerinden bol garnitür)
◊ 8 çorba kaşığı kepekli bulgur pilavı (çok sıcak servis edilmesin)
◊ Şekersiz balkabağı tatlısı, 1 top dondurma ile (hamur tatlıları yerine sütlü tatlı tercih edin).

YAPIN

Sahur menüsü

◊ 1 porsiyon sahur salatası
◊ 2 ince dilim tam tahıllı ekmek
◊ 2 adet hurma topu

Bir tarif

Sahur salatası
(2 kişilik) 

◊ 4 adet yumurta,
◊ 2 dilim dil peyniri
◊ 2 orta boy domates
◊ 2 orta boy salatalık
◊ Yarım demet maydanoz
◊ 1 çorba kaşığı zeytinyağı
◊ 1 adet limon suyu
◊ 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
◊ Karabiber, pulbiber, sumak
Hazırlanışı:
Yumurtalar katı olacak kıvamda haşlanır.
Peynir, yumurta, domates, salatalıklar küp küp doğranır. Maydanoz incecik kıyılır.
Zeytinyağı, limon ve nar ekşisi baharatlar ile ayrı bir yerde hazırlanır ve üzerine dökülür.

BİR TARİF

Hurma topları

1 bardak tuzsuz badem, 1 bardak hindistancevizi tozu, 1 paket kakao, 12 adet hurma, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu.
Hazırlanışı:
Hurmaları sıcak suda bekletin. O sırada badem robottan toz haline getirin. Hurmalar iyice yumuşadıktan sonra çekirdeklerini çıkarın ve püre haline getirin.
Pürenin içerisine diğer tüm malzemeleri ekleyerek istediğiniz büyüklükte top şeklini verin.
En son hindistancevizi tozuna bulayarak, dolapta yarım saat bekletin.
DYT. Müge BAŞER

 

 

Yazarın Tüm Yazıları