Hepimiz hastayız

Doğrusunu söylemek gerekirse sadece biz değil, Kuzey Yarım Küre’de kışı yaşayanların önemli bir bölümü hasta.

Haberin Devamı

Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında hatta bir ölçüde bronşit ve zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarında muazzam bir artış var. Üstelik bu yıl virüsler adeta “takım halinde saldırılar!” yapıyor. Vakaların önemli bir bölümünde “inflüanza A/B, COVID-19 ve rhino virüs enfeksiyonları” aynı anda ya da birbiri ardına bizi yatağa düşürebiliyor. Bu üçlü salgın nedeniyle de bazı ülkeler “tripledemic alarmı” vermeyi bile tartışıyor.

Hepimiz hastayız

TAVSİYEM ŞUDUR: Okulların yeniden açılacağı bu yeni haftayla birlikte biraz daha tedbirli olmamız “kalabalık alanlarda maske kullanıp yakın temastan kaçınmamız, kişisel hijyene dikkat edip ellerimizi sık sık yıkamamız, öksürürken aksırırken ağzımızı kapamamız ve bulunduğumuz kapalı ortamları fırsat buldukça havalandırmamız” gerekiyor.

Haberin Devamı

KISA BİLGİ BU YIL HANGİ VİRÜSLER ÖN PLANDA

Bu yıl görünen virüs enfeksiyonu vakalarının birinci sırasında enflüanza A ve enflüanza B var. Özellikle inflüenza A (DOMUZ GRİBİ) çok ağır ve uzun seyretme eğiliminde. İnflüenza enfeksiyonlarını RHINO VİRÜS VE RSV ENFEKSİYONLARI izliyor. COVID-19 hem biraz daha gerilerde kalmış durumda -ki iyi ki öyle oldu- hem de eskiye oranla biraz daha hafif seyrediyor (çok şükür!) ve daha az can yakıyor.

Hepimiz hastayız

İYİ BİLGİ E VİTAMİNİ ZENGİNİ BESİNLERDE İLK 10

BİR: Buğday rüşeymi.

İKİ: Ay çiçeği tohumları.

ÜÇ: Fındık ve fındık yağı.

DÖRT: Ceviz, çam fıstığı.

BEŞ: Badem, yer fıstığı.

ALTI: Avokado.

YEDİ: Yağlı balıklar.

SEKİZ: Kırmızı et.

DOKUZ: Kivi.

ON: Kuşkonmaz.

Hepimiz hastayız

OKUR SORUSU VİRÜSE KARŞI ÇİNKO MU C VİTAMİNİ Mİ

Çinkoda zengin beslenmenin, özellikle çinko asetat pastillerinin virüslere karşı bağışıklığımızı güçlendirmede işe yarayabileceklerini ben de düşünüyorum. Bugünlerde prensip olarak çinko zengini gıdalardan (kümes hayvanları, deniz ürünleri, kırmızı et) imkânlarımız ölçüsünde biraz daha sık istifade etmemizde fayda var.

Haberin Devamı

Hepimiz hastayız

HATIRLATMA 1 MİTOKONDRİLERİNİZE İYİ BAKIN

Mitokondriler enerji üretim merkezlerimiz. Ama çoğumuz farkında olmadan mitokondrilerimizi zehirliyoruz. Daha da önemlisi onlara işkence ediyoruz.

Kullandığımız ilaçların çoğu birer mitokondri zararlısı. Mesela kolesterol düşüren statinler, mikrop öl düren kinolonlar, ağrı kesen parasetamoller... Ağır metallerin de tamamı birer mitokondri zehri. Cıva, arsenik, kurşun mitokondrilerin amansız düşmanları.
İçtiğiniz ve soluduğunuz sigara dumanındaki toksinler, keyif almak için yudumladığınız alkoller, kirli şehir havasıyla ciğerlerinize dolan çevresel toksik kimyasallar da birer mitokondri zararlısı.

HATIRLATMA 2 D VİTAMİNİNİZİ İZLİYOR MUSUNUZ

Haberin Devamı

D vitamini bağışıklığın 1 numaralı koruyucusu onun kanımızdaki seviyesini mutlaka “50’nin üzerinde” tutmamızda fayda var. D vitamini sadece bağışıklığımızı destekleyen bir doğal mucize de değil. Başka pek çok önemli faydalar sağlıyor. Peki, eksilince ne oluyor?

Hepimiz hastayız

İLK 5

- Bağışıklığımız zayıflıyor.

- Kemik ve kaslarımız eriyor.

- Belleğimiz güç kaybediyor.

- Beynimiz sisleniyor.

- Damarlarımız daha kolay sertleşiyor.

Hepimiz hastayız

İKİNCİ 5

- Yorgun düşüyoruz.

- Ağrılarımız artıyor.

- Daha kolay kilo alıyoruz.

- Depresyona giriyoruz.

- Şekeri, kanseri davet ediyoruz.

AKLINIZDA OLSUN SAĞLIĞINIZ İÇİN 5 TAVSİYE

ÖNERİ 1- En güçlü antioksidan silahınız glutatyondur, bu molekülün aktif formu (GSH) antioksidan sistemimizin patronu kabul edilir.

Haberin Devamı

ÖNERİ 2- Sigara içmenin mühim bir zararı da C vitamini depolarınızı boşaltmasıdır. Her bir sigara en az 50 mg. C vitamini kaybına sebep olur.

ÖNERİ 3- Alkol kullanımı en güçlü antioksidan savunma silahımız sayılan glutatyonumuzu süratle tüketir. Sigaranın da glutatyon azaltıcı olduğu kesinleşti.

Hepimiz hastayız

ÖNERİ 4- Diğer antioksidanların yani C ve E vitaminin, alfa lipoik asit ve koenzimin, çinko veya selenyumun görevleri ise, elektronlarını (zararlı serbest radikale vererek) kaybettiği için okside olmuş yani etkinliği kaybolmuş glutatyonu yeniden canlandırmak için ona elektron transferi yapmaktır.

ÖNERİ 5- Bu nedenle C vitamini, alfa lipoik asit, E vitamini, koenzim veya N-Asetil Sistein takviyeleri bedendeki glutatyon düzeyini yükseltebilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları