Hangi hipertansiyon daha tehlikeli

Kan basıncı dengesi sağlığımızın en önemli belirleyicilerinden ve garantilerinden biri. Bu nedenle kan basıncı rakamlarını normal sınırlar içinde tutabilmek sağlıklı yaşamın ve iyi yaşlanmanın daima ilk sıralarda yer alan önemli bir parametresi. Bilindiği gibi iki ayrı kan basıncı rakamımız var:

Haberin Devamı

 “Büyük/sistolik kan basıncı” ve “küçük/diyastolik kan basıncı”. Aslında ikisinin de yükselmesi ve uzun süre yüksek kalması kalp damar sistemlerimiz için önemli bir tehdit. Ama yine de aklımızda hep aynı soru var: Peki, hangisinin yükselmesi diğerinden daha önemli? Biz doktorlar, yıllardır küçük tansiyonun yüksek olmasının daha önemli olduğunu, büyük tansiyondaki zaman zaman oluşan fırlamaların vücut tarafından daha kolay tolere edilebildiğini düşündük. Yani, sürekli yüksek olan küçük tansiyonun bazı doku hasarlarına yol açma riskinin daha büyük olduğu teorisini kabullendik. Fakat bu yaklaşım son yıllarda oldukça değişti. Artık büyük tansiyonun yüksek olmasının da en az küçük tansiyonun yüksekliği kadar önemli olduğunu kabul ediyor, ikisi arasında zarar verme potansiyeli bakımından ciddi bir farkın olmadığını düşünüyoruz. Hatta 50 yaş ve sonrasında, büyük tansiyonun daha önemli bir sağlık risk faktörü olabileceğini kabul ediyoruz. Unutmayın, yaşınız ne olursa olsun sistolik kan basıncınız 13’ten, diyastolik kan basıncınız 9’dan büyük olmamalıdır. İdeal rakam daima 12/8’in altıdır. Küçük bir hatırlatma daha yapalım: Küçük tansiyonunuzun 9’dan düşük, büyük tansiyonunuzun 14’ten yüksek olması, sizde “İZOLE SİSTOLİK HİPERTANSİYON” denen ve çok yaygın görülen bir yüksek tansiyon probleminin olduğunu gösterir.

Haberin Devamı

Hangi hipertansiyon daha tehlikeli

BİR NOT: MİTOKONDRİLERİMİZE İYİ BAKALIM

MİTOKONDRİLER hücrelerimizin, dolayısıyla doku, organ ve sistemlerimizin özetle bedenlerimizin enerji üretim merkezleridir. Soluduğumuz oksijeni ve gıdalarla kazandığımız şeker ya da yağları kullanarak ATP üretirler. Biz de o ATP’leri enerji kaynağımız olarak kullanır, yaşamımızı yorulmadan, nefes nefese kalmadan rahatça sürdürme imkânı buluruz. Bilelim ki özellikle yaşlılık döneminde başımıza gelen sağlık sorunlarının çoğunun arkasında mitokondrilerimize verdiğimiz zararlar, onları kollama ve korumada yaptığımız hatalar, özetle mitokondri hastalıkları vardır.

Haberin Devamı

Hangi hipertansiyon daha tehlikeli

İYİ BİLGİ 1: MİTOKONDRİLERE NELER ZARAR VERİR

BİLELİM ki ilaçlar mitokondri zararlılarının daima ilk sırasında yer alırlar. Mesela kolesterol düşüren statinler, mikrop öldüren kinolonlar, ağrı kesen parasetamoller ilk akla gelenlerdir. İlaçlardan başka mitokondri toksinleri de var. Örneğin, ağır metallerin tamamı birer mitokondri zehridir, cıva, arsenik, kurşun mitokondrilerin amansız düşmanlarıdır. Diğer taraftan içtiğiniz veya pasif içici olarak soluduğunuz sigara dumanındaki toksinler, keyif almak için yudumladığınız alkoller, kirli şehir havasıyla ciğerlerinize dolan çevresel toksik kimyasallar da önemli birer mitokondri zararlısıdır.

Hangi hipertansiyon daha tehlikeli

İYİ BİLGİ 2: MİTOKONDRİ DOSTLARI HANGİLERİ  

Haberin Devamı

EN etkili, en ucuz mitokondri dostu düzenli yapılan egzersiz çalışmalarıdır. Bilhassa etkili ve düzenli tekrarlanan yoğun egzersizler, kaslarımızdaki mitokondrilerin sadece sayısını arttırmakla kalmaz, onları daha genç ve sağlıklı tutar. Besinler ile ne kadar çok koenzim Q10, selenyum, magnezyum, C vitamini, çinko, alfa lipoik asit kazanabilirsek mitokondrilerimiz görevlerini o kadar kolay ve düzenli yapar. Tabii bu arada “glutatyon-mitokondri dostluğu”nu da unutmamamız gerekir. İyi bir gece uykusunun da mitokondrilere dost olduğunu da bir kenara dikkatle not edelim.

Hangi hipertansiyon daha tehlikeli

OKUR SORUSU

MAGNEZYUMUMUZ AZALINCA NE OLUR

MAGNEZYUM olmadan olmaz, magnezyumumuz eksikse hücrelerimiz görevlerini yeterince yapamaz. Kısacası magnezyum tamam değilse sağlık da
tamam kalamaz. Nedenine gelince...

Haberin Devamı

1- 300’den fazla enzim magnezyum olmadan görevini yapamaz.

2- Sinir sistemi magnezyum eksilince adeta sınıfta kalır.

3- Kaslar o olmazsa gevşeyemez, kasılıp kalır, ağrılar ve sızılar başlar, kramplar tekrarlar.

4- Uyku kalitesi bozulur.

5- Kemiklerin gücü azalır.

6- Stres yanıtları güçsüz kalır.

7- D vitamininin, insülinin görevleri aksar.

Hangi hipertansiyon daha tehlikeli

KISA BİLGİ: MAGNEZYUMU AZALTAN 5 YANLIŞ

BİR: Kötü beslenme.

İKİ: Alkol kullanımı.

ÜÇ: Bazı ilaçlar. (idrar söktürücüler)

DÖRT: Aşırı kahve tüketimi.

BEŞ: Ağır diyetler.

 

Yazarın Tüm Yazıları