Ev yapımı 3 sağlık testi

Sağlık ve sağlamlık düzeyimizi izlemek, varsa eğer mevcut sorunlarımız ve gelecekteki muhtemel risklerimizi belirlemek için her yıl düzenli olarak yaptırmamız gereken bazı “sağlık tarama testleri” var.

Haberin Devamı

Bunların bir bölümü fiziksel, bir bölümü de ruhsal/zihinsel sağlığımızla ilgili bilgiler veriyor. Biz de o bilgiler sayesinde günümüzü ve geleceğimizi planlıyor, hastalıklardan uzak, sağlıklı ve keyifli bir ömür sürmeye gayret ediyoruz. Doğru olanı da budur zaten. Ama bilelim ki bizim de evimizde, hatta işyerimizde yapabileceğimiz basit, kolay ve güvenli ev yapımı testler de var. Ve o testler sağlık durumumuzu ve biyolojik yaşımızı belirlemede ciddi ölçüde işe yarayabiliyorlar. İsterseniz gelin, o testleri dikkatle gözden geçirelim.

Ev yapımı 3 sağlık testi

TEST 1 DENGE TESTİ

Bu test, dengede durma kabiliyetimizi ve denge fonksiyonlarımızı esas alarak biyolojik yaşımızı ve nörolojik durumumuzu tahmin etmeye çalışır. Yeni bir çalışma, tek ayak üstünde yapılan bu önemli testte “10 saniyelik süreyi geçemeyenlerin” ciddi düzeyde sağlık risklerinin olduğunu gösteriyor. Bu nedenle aşağıda anlatacağım test çok önemli. Ve bu testin hepimiz tarafından en az 3’er aylık aralıklarla ve usulüne uygun olarak yapılması gerekiyor. Peki, o test nasıl yapılacak?

Haberin Devamı

Ev yapımı 3 sağlık testi

ÖNEMLİ DENGE TESTİ İÇİN...

Sağ ayağınızı 45 derece eğik tutarak, sol ayağınızın üzerinde durun, ellerinizi kalçalarınızın üzerine koyup gözlerinizi kapatın. Uygulamada dengenizi kaybedip sağ ayağınızı yere koymadan ayakta ne kadar kalabileceğinizi ölçmeniz yeterli. Eğer solaksanız test için diğer ayağınızı kullanmanız lazım.

KESİP SAKLAYIN 1 DENGE TESTİ SONUÇLARI

Eğer denge testiniz sonucunda ayakta durabildiğiniz süre...

1- 70 saniyeden fazla tutabiliyorsanız 20’Lİ YAŞLARDA,

2- 60-69 saniyelerde durabiliyorsanız 30’LU YAŞLARDA,

3- 50- 59 saniyelerde durabiliyorsanız 40’LI YAŞLARDA,

4- 40- 49 saniye aralığında kalmışsanız 50’Lİ YAŞLARDA,

5- 30-39 saniye aralığındaysanız 60’LI YAŞLARDA,

Haberin Devamı

6- 20-29 saniye aralığındaysanız 70’Lİ YAŞLARDA,

7- 19 saniye aralığındaysanız 80’Lİ YAŞLARDA olduğunuzu bir kenara not ediniz.

HATIRLATMA: Eğer bu testte 10 saniyeden daha kısa bir süre dengede durabiliyorsanız lütfen en kısa zamanda detaylı bir sağlık taramasından
geçmeyi ihmal etmeyiniz.

TEST 2 ZİHİNSEL HIZ TESTİ

Zihinsel hız testi bellek gücü ve zihinsel zindeliği ölçmeye yarayan, bir başka deyişle bellek/hesaplama gücümüzü neredeyse net ve açık olarak önümüze koyan önemli bir ev yapımı (!) sağlık tarama testidir. Testi sakin bir ortamda oturarak yapmalı ve dikkatinizi test üzerinde ciddi düzeyde yoğunlaştırmalısınız.

Ev yapımı 3 sağlık testi

KISA BİLGİ ZİHİNSEL HIZIMIZI NASIL ÖLÇERİZ

Haberin Devamı

Zihinsel hız testi için 100 rakamından geriye doğru sıfıra kadar 7’şer 7’şer saymamız gerekiyor. Sayım için geçen süre ise zihinsel zindeliğimizin güvenilir bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Testi lütfen telaşlanmadan ve konsantre olarak/odaklanarak yapmaya çalışmanızı yeniden hatırlatırım.

KESİP SAKLAYIN 2 ZİHİNSEL HIZ TESTİ NASIL DEĞERLENDİRİLECEK

Eğer, 100’den geriye doğru 7’şer 7’şer sayma süreniz...

1- 25 saniyeden uzunsa 60 YAŞ VE ÜZERİNDE sayılabilirsiniz.

2- 20-25 saniye aralığında kalmışsanız biyolojik yaşınızın 40-60 YAŞ ARALIĞINDA olduğunu düşünebilirsiniz.

3- Eğer testi 20 saniyenin altında tamamladıysanız tebrikler! 40 YAŞ ALTINDA bir zihinsel hıza sahipsiniz.

Haberin Devamı

TEST 3 CİLDİNİZ KAÇ YAŞINDA

Yaşlanan her cilt az ya da çok öncelikle de güneşin etkisiyle (photoaging/fotoyaşlanma) ve kolajen/elasten kaybı nedeniyle buruşur, kırışır ve sarkar. Ve tabii ki yaşınız ilerledikçe elastikiyetini önemli ölçüde kaybeder. Elastikiyet kaybının ölçümü ise bize sadece cilt yaşımız hakkında değil, vücut yaşımız hakkında da bilgi verir.

Ev yapımı 3 sağlık testi

KISA BİLGİ CİLT YAŞI TESTİ İÇİN...

Test için elinizin üstündeki deriyi çimdikler gibi tutun ve 1 dakika kadar bu şekilde tutmaya devam edin. Bıraktığınızda derinizin tekrar düz hale gelmesinin ne kadar zaman aldığını belirleyin.

Ev yapımı 3 sağlık testi

KESİP SAKLAYIN 3 CİLT YAŞI TESTİ NASIL DEĞERLENDİRİLİR

Eğer cildinizin testten sonra yeniden başlangıçtaki haline dönmesi...

Haberin Devamı

1- 1-2 saniye sürüyorsa 30’LU YAŞLARDA,

2- 3-4 saniye sürüyorsa 40’LI YAŞLAR

3- 5-10 saniye sürüyorsa 50’Lİ YAŞLARDA,

4- 10-30 saniye sürüyorsa 60’LI YAŞLARDA,

5- 30-45 saniye sürüyorsa 70’Lİ YAŞLARDA,

6- 45 saniyeyi geçiyorsa 80’Lİ YAŞLARDA olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları