Bağışıklık dostu ilk 10 besin grubu

Bazı besinlerin diğerlerine göre daha güçlü bağışıklık desteği verdiği kesin. Peki o besinlerin ilk 10’unda neler var? Buyurun...

Haberin Devamı

Hani “yüz kere yazsam doymam” diyebileceğiniz yazılar vardır ya, böyle yazılar benim için de vardır, onlardan biri hatta ilki de “bağışıklık” yazılarıdır.
Bizi iç ve dış düşmanlardan koruyan bu mükemmel sistem benim için çok “özel”dir. Her daim gözetilmesi, bilinmesi, öğrenilmesi, izlenilmesi gerekir.
Bu nedenle bu sonbahar cumartesi de eski bir bağışıklık yazımın değişiklik yapılmış haliyle huzurunuzdayım. Zira güçlü bir bağışıklık sistemine hepimizin en çok da bu mevsimlerde ihtiyacı var.
Özellikle kış enfeksiyonları yani grip, nezle, farenjit, bronşitle mücadelede sağlam bir bağışıklık sistemi şart. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın güzel bir uyku, düzenli egzersiz alışkanlığı, güçlü bir moral ve huzur ortamı ile de ilişkisi olsa da ilk adımı akıllı bir beslenme planı. Bazı besinlerin diğerlerine göre daha güçlü bağışıklık desteği verdiği kesin. Peki o besinlerin ilk 10’unda neler var? Buyurun...

Haberin Devamı

1- BALIK: Omega-3 yağlarından zengin yapısı, kaliteli proteinlere sahip oluşu, D vitamini, fosfor ve kalsiyum zenginliği “bağışıklık dostu besinler” sıralamasında balığı ön sıraya yerleştiriyor.
2- SEBZELER: Bağışıklık güçlendirici sebzelerin en önemlileri lahana, karnabahar, turp, sarımsak ve soğandır. Bunları mantar, ıspanak, maydanoz ve kırmızı pancar izler. Prensip olarak antioksidan, C vitamini, mineral zengini her sebze bağışıklığı destekler. 
3- YOĞURT: Probiyotik bakteriler, proteinler, D ve B vitaminleri, kalsiyum ve diğer vitaminlerden zengin yapısı, içindeki omega-3 gibi süper yağlarla birleşince yoğurt otomatik olarak bağışıklık hapı etkisi yapıyor. Kış sofralarına daha çok ve sık yoğurt eklemekte fayda var.
4- KEFİR: Kefir tam bir “probiyotik bombası”. Bilinen en güçlü, en etkili bağışıklık güçlendirici içecek! Tadı başlangıçta güzel gelmese de ısrar edin, tekrar deneyin, alışacaksınız. Ev yapımı kefiri tercih edin. Mutfağınızı bir çeşit kefir saf üretim yeri halini getirmenin yollarını öğrenin (Bakınız: İnternet!)
5- TURŞULAR: 
Turşuların hepsi güçlü birer bağışıklık dostu. Benim favorim ise lahana turşusu. Hem probiyotik, hem de sülfür deposu. Ama turşuların her biri harika birer bağışıklık dost.
6- MEYVELER: Bağışıklık sistemine güç veren meyvelerin başında C vitamini zengin portakal-limon-greyfurt-mandalina, yani “turunçgiller takımı” var. Bu listenin yeni yıldızı ise “nar”. Listede muz da mutlaka olmalı. Elma asla unutulmamalı.
7- ŞALGAM VE BOZA: İkisi de probiyotik ve prebiyotik zengini. İkisi de Türk mutfağının dünyaya hediye ettiği geleneksel besinler. İkisi de lezzetli mi lezzetli. Yaz kış tüketilebildiği için şalgam biraz daha şanslı. Ayrıca antioksidan gücü de bozadan daha fazla.
Bir not daha: Şalgamın kalorisi de bozadan daha az.
8- KURUYEMİŞLER VE YAĞLI TOHUMLAR: Bağışıklığı güçlendiren kuruyemişlerin birinci sırasında badem var. Listeye fındık ve cevizi de eklemeniz uygun olur. Ancak kalori yüklü olduklarından dikkatli tüketilmelerinde fayda var.
Keten tohumu ve chia ile çörek otu tohumu yağlı tohumlar içinde en güçlü olanlar. Nedeni de omega-3’ten zengin yapıları. Bu üçlüyü ayçiçeği çekirdeği izliyor. Bunları kış boyunca salatalarınıza veya yoğurdunuza eklemeyi ihmal etmeyin.
9- ÇAY: Yeşil veya geleneksel siyah çay, hangisini içerseniz için ikisi de bağışıklık dostudur. Bu listeye ıhlamur, zencefil ve tarçın çayını da ekleyebilirsiniz. Listeniz daha bir havalı olsun istiyorsanız ekinezya ve kuşburnu çayını da deneyin! 
10- PREBİYOTİK GIDALAR: Az olgun muz, bamya, pırasa, elma, yer elması, pancar, kereviz bence en önemlileri. Bunlar probiyotik bakterilerinin en keyifli besinleri. Özellikle pırasa ve bamya ikilisi ile yer elması pek önemli. Kuşkonmazın da çok güçlü bir prebiyotik ama pahalı bir besin olması onu gerilere itiyor!

Yazarın Tüm Yazıları