10 bin adım şart mı

Başlıktaki sorunun cevabını -genelde her zaman yaptığım gibi sizi daha fazla bekletmeden vereyim:

Haberin Devamı

Her gün düzenli yürümek vazgeçilmez hedefimiz olmalı. Bu hedef de eğer mümkünse 10 bin adıma yaklaşmalı. Peki, bilimsel veriler ne diyor? Araştırmalar, özellikle 70 yaş üstü için sihirli rakamın “günde 7 bin 500 adım” hedefi olduğunu gösteriyor. Eğer günlük adım sayımız 4-5 bini geçiyorsa da -genelde her yaş için- bu rakamlar sağlığınız için yeterli olabiliyor. Peki, 10 bin adım fikri nereden çıktı? Sıradaki kutuya geçebilirsiniz...

BİR BİLGİ

10 BİN ADIM BİR REKLAM SLOGANIDIR 

10 bin adım fikrinin arka planında bir reklam kampanyasının sloganı var. Bu kampanya adım sayısını ölçen ilk aletleri pazarlayan bir Japon firması tarafından hazırlanıp devreye sokulmuş. Ne var ki 10 bin adım rakamını hâlâ telaffuz ettiğimize göre, reklam kampanyası hedefine de fazlasıyla ulaşmış. Peki, bu konuda bilim ne diyor? Kampanyadaki rakamı ne ölçüde doğruluyor? Yanıt için şimdi de diğer kutuya geçelim...

Haberin Devamı

10 bin adım şart mı

İYİ BİLGİ

HARVARD ARAŞTIRMASI: EN AZ 5 BİN

Harvard Üniversitesi hocalarından I-Min Lee ve arkadaşları, birkaç yıl önce yürümenin sağlıkla ilişkisini araştıran önemli bir bilimsel çalışmaya imza attılar. Vardıkları sonuçlar özetle şunlar: Günde ortalama 5 bin 500 civarında adım atmak genelde hayatta kalma şansınızı belirgin olarak arttırıyor. Araştırmaya katılan 16 bin kadın içinde günde 4 bin adım atmış olanların hayatta kalma ihtimali, günde 2 bin 700 adım atanlara kıyasla çok daha fazla. Basit gibi görünen aradaki 1300 adımlık farkın ömür uzatıcı etkisiyse sadece siz değil, biz hekimler için de şaşırtıcı bir bulgu. Ne var ki aynı araştırma bizi şaşırtan bir başka bulguyu daha önümüze net ve açık olarak koyuyor ve “ADIM SAYISI ARTTIKÇA ÖMÜR DAHA DA UZUYOR” fikrini adeta neredeyse çürütüyor. Bu önemli araştırmaya bakılırsa, “GÜNDE 7 BİN 500 ADIMDAN SONRASI ÖMÜR UZUNLUĞUNA KATKI BAKIMINDAN CİDDİ BİR FARK YARATMIYOR”.

10 bin adım şart mı

Haberin Devamı

KESİP SAKLAYIN

YÜRÜYÜŞTE ÜÇLÜ HEDEF NE OLMALI

TAVSİYEM ŞUDUR: Eğer hedefiniz daha güçlü bir sağlıksa günlük adım sayınızı 10 bine yaklaştırmaya gayret edin. Ama sadece daha uzun bir ömür hedefliyorsanız günde 7 bin 500 adımla da yetinebilirsiniz.

İsterseniz gelin tam da bu noktada bu köşede sık sık tekrarladığım bir cümleyi size yeniden hatırlatayım:

- PASLANMAMAK İÇİN: Her gün en az 5 bin adım...

- YAĞLANMAMAK İÇİN: Her gün en az 7 bin 500 adım...

- İYİ YAŞLANMAK VE SAĞLIKLI KALMAK İÇİN: Her gün yaklaşık 10 bin adım.

İYİ HABER

SADECE 11 DAKİKA TEMPOLU YÜRÜMEK BİLE YETİYOR

İNGİLTERE’de, Cambridge Üniversitesi’nde yapılan ve önemli bir bilimsel dergide, British Journal of Sport Medicine’da yayımlanan yeni bir araştırma, yürüme konusunda tembel, tutumlu ve tereddütlü davranmayı inatla sürdürenler için(!) çok önemli yeni bir alternatif çıkış/çözüm noktasına işaret ediyor. ARAŞTIRMAYA GÖRE, GÜNDE 11 DAKİKALIK HERHANGİ BİR TEMPOLU FİZİKSEL AKTİVİTE/YÜRÜYÜŞ BİLE HER 10 ERKEN ÖLÜMDEN 1’İNİ ENGELLEYEBİLİYOR. Bu 11 dakikalık çabanın sırrı sadece tek bir sözcükte saklı: TEMPO! Eğer bu 11 dakikalık egzersiz süresince temponuzu yüksek tutabilir ve koruyabilirseniz -yani kalp hızınızı daha hızlı atmaya yöneltebilirseniz- KANSER RİSKİNİZ YÜZDE 7, KALP KRİZİ VE İNME RİSKİNİZ İSE YÜZDE 17 AZALABİLİYOR.

Haberin Devamı

10 bin adım şart mı

ÖNEMLİ

AĞIR METAL TEMİZLİĞİ İÇİN

EĞER bedeninizde başta cıva olmak üzere herhangi bir ağır metal birikimi (kadmiyum, arsenik, kurşun, alüminyum) söz konusu olursa aşağıdaki doğal takviyelerden faydalanmayı düşünebilirsiniz. Ama tavsiyem bu takviyeleri devreye sokarken de bir doktorla işbirliği yapmanızdır. Peki, o takviyeler neler?

10 bin adım şart mı

1- N-Asetil Sistein

2- Alfa Lipoik Asit

3- Selenyum (selenomethionin)

4- Magnezyum (magnezyum glisinat)

5- Zerdeçal

6- Deve dikeni

10 bin adım şart mı

7- Metil kobalamin (B12)

8- Metil folat (Folik Asit)

İYİ BİLGİ

SOĞUK DUŞUN 5 FAYDASI

1- Kahverengi yağ dokusunu arttırır/yağ yakar.

2- Kronik inflamasyonu/iltihaplanmayı azaltır.

10 bin adım şart mı

3- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Haberin Devamı

4- Obezite riskini azaltır.

5- Metabolizmayı hızlandırır. 

Yazarın Tüm Yazıları