İçinden bolca Bali geçen bir Endonezya turu

Tam 17 bin 508 adadan oluşan bir ülke Endonezya. Evet, en bilinen ve popüler adası da Bali. Ama görülmesi gereken başka adaları da var. İçinden bolca Bali geçen, hızlandırılmış, mini bir Endonezya turuna hazır mısınız?

Haberin Devamı

İçinden bolca Bali geçen bir Endonezya turu

1. KOMODO EJDERİ TURUNA KATILIN
Komodo Adası, Rinca ve Padar adalarıyla birlikte Dünya Mirası listesinde yer alan Komodo Ulusal Parkı’nı oluşturuyor. Ve işte o parkın içinde dünyanın en büyük kertenkele türü olan Komodo ejderi yaşıyor! En büyük derken durumu şöyle tarif edeyim:
Bazı komodolar 3 metre uzunluğa ve 90 kiloluk ağırlığa sahip olabiliyor.
O kadar büyüğünü çok uzaktan, ağaçların arasında belli belirsiz, rehberimizin “Bakın, bakın” demesiyle görebildim. Yanına gidemedim, tırstım! Ama daha orta boy bir dişi Komodo ile hatıra fotoğrafı çektirdim tabii!
Hemen birkaç bilgi vereyim: Komodo Adası’ndaki Ulusal Park içinde gezinen 1500 tane Komodo ejderi var.
Ve hayır, eğer bu dev kertenkeleleri yaşam alanlarında taciz etmezseniz size bir zarar vermiyorlar. Ama bunun bir garantisi de yok!
Çünkü geçmiş yıllarda bazı saldırılar yaşanmış. O yüzden rehberimiz dedi ki: Komodonun arkasından yürüyün, toplu hareket edin ve önüne geçmeyin. Çünkü arkasına dönüp koşmuyormuş. Ama önündeki hedefe saatte 20 kilometre hızla koşabiliyormuş!

Haberin Devamı

İçinden bolca Bali geçen bir Endonezya turu

2. DUYGULARIM ŞELALE DİYORSANIZ...
Şelale görünce duyguları şelale olanlardan mısınız?
O zaman sizi, 40 dakikalık uçuşla Bali’ye en yakın ada olan Lombok’a alalım. Adanın alametifarikası Tiu Kelep Şelalesi’ne yürümek gerçekten unutamadığım deneyimlerden biridir. Devasa ağaçlarla kaplı ormanın içinden önce merdivenleri iniyorsun. Diyorsun ki, “Ah ne tatlı merdiven yapmışlar böyle”. Ama sonra o medeni merdiven bitiyor tabii! Birkaç tane sallantılı köprü geçiyorsun, yetmedi suların içinden akıntıya karşı yürüyorsun ya da incecik duvarların üstünden sekiyorsun... Tüm yürüyüş yolları aşırı nemden dolayı öyle kaygan ki, benim ayağımdaki spor ayakkabısı sürekli kayınca Endonezyalı rehberim demişti ki, “Bunu çıkar, yanında flip flop filan varsa onu giy, hiç kaymayacak emin ol”.
Onu dinlemiş ve müthiş rahat etmiştim.

3. BALİ’DE İLK DURAK ULUWATU
Gelelim Bali’ye... Bali’deki ilk durağınız muhteşem bir gün batımına sahip Uluwatu olsun.
Buradaki tapınakta gezinmek kadar “Kecak” adı verilen dans ve tiyatro karışımı geleneksel gösteriyi izlemek de ilgi çekici.

Haberin Devamı

İçinden bolca Bali geçen bir Endonezya turu

4. LOCAVORE VE NURİ’S
Bali’nin en görülesi taraflarından biri elbette Ubud. Deniz kıyısından daha yukarıda konuşlanan Ubud’da pirinç tarlaları ve nefis otellerin yanı sıra bolca şifalı kamp da var. Onlardan birine katılıp kafa dinleyin. Akşam yemeği için ise Locavore isimli restorana gidin. Öncesinde Naugthy Nuri’s adlı salaş mekanda birer leziz margarita içmeyi unutmadan tabii..

5. EV ARKADAŞI BULUNAN RESTORAN
Bali’nin en eski, turistlerin uğramadan geçmediği, hatta burada ev arkadaşı bulduğu o efsane restorana, yani Made’s Warung’a mutlaka uğrayın ve pirinçten yapılan bir tür rakı çeşidi olan Arak’ın satsumalısını deneyin.

İçinden bolca Bali geçen bir Endonezya turu

6. ÜNLÜ MİMARIN YAPTIĞI OTEL
Bali’nin en popüler yeri Potato Head Beach Club benim çok bayıldığım yerlerden biri olmadı ama burada ilginç bir otel var. Ünlü Endonezyalı mimar Andra Matin’in inşasında 1.8 milyon terakota tuğla kullandığı Katamama Oteli burada. Bali için fazla soğuk, ama ilginç bir mimari anlayışa sahip. Onu görmek için bile gidilebilir.

Haberin Devamı

İçinden bolca Bali geçen bir Endonezya turu


7. CANGGU TAVSİYELERİ
Gelelim Bali’nin en cool yerine... Genelde sörfçülerin takıldığı Canggu bölgesinde sırasıyla şuralara gitmeli: Kaliforniya stili bir bar olan Pretty Poison’a, hem pizzası hem de barındaki partileri popüler Luigi’s Hot Pizza’ya, ‘hipster’ların sağlıklı kahvaltı mekanı olarak ünlenmiş Crate Cafe’ye, pirinç tarlaları içindeki restoran Parachute’ye, tasarım otel The Slow ve barına, gündüzleri ise La Brisa adlı plaja...

8. JIMBARAN’A GİTMEDEN OLMAZ
Bali’den son tavsiye ise Jimbaran tarafındaki sahilde peş peşe sıralanmış, salaş ama leziz deniz mahsulü restoranları. Tavsiye üzerine plajdaki onca restoran arasında Menage’de karar kılmıştım. Çok da güzeldi.

 

Yazarın Tüm Yazıları