Dikey tarladan sofraya

Bir dönem “tarladan sofraya” felsefesi çok benimsenmişti.

Haberin Devamı


Özellikle şef restoranları yemekte kullanılan malzemelerin büyük marketlerden değil, organik tarım yapan tedarikçiden alındığını belirtiyordu.
Bu akım hâlâ sürüyor.
Ama yakın gelecekte başka bir akım daha bekliyor bizi.
“Dikey tarladan sofraya” akımı.
Dikey tarla dediğim şey şu:
Her yıl daha fazla gübre, daha fazla kimyasal ilaç kullanılan tarım arazilerinde verim giderek düşüyor. Bu nedenle yapay zekalı sistemler tarafından kontrol edilen, toprak istemeyen, su tüketimi daha düşük olan, yapay ışık kullanılan ve tarım arazisine göre daha çok verim sağlanan dikey tarım hangarları giderek çoğalmaya başladı.
Özellikle de Amerika ve Avrupa’da.
Mesela Amerika’da bu konunun en büyüklerinden biri Bowery Farming.
Peki dikey tarım hangarlarında nasıl yüksek verim alınıyor?
Kontrollü iklimlendirme meselesiyle.
Onun da sırrı, tüm sistemin yapay zeka tarafından yönetilmesi. Mahsuldeki tüm gelişimin anbean izlenebiliyor oluşu.
Bizde henüz dikey tarım hangarları yaygın değil.
Ama bunun mikro bir örneğini aralık ayının ortasında göreceğiz.
Üstelik tam anlamıyla “dikey tarladan sofraya” deneyiminin yaşanacağı bir yer olacak.
Çünkü alanın içinde restoranlar da yer alıyor.
Peki kim, nerede kuruyor? İçinde hangi restoranlar var?
Detayı bir sonraki yazıda...

Haberin Devamı

Caddenin ortasında

Bağdat Caddesi’ndeki Boyner binasının uzantısında yer alan dikey tarım alanı Vertical Project’te hem açık hem de kapalı alan var.
Elif Boyner ve Alican Akdemir projenin yürütücüleri. Akdemir’in söylediğine göre, 100 metrekarelik alanda yapılacak dikey tarım sisteminde elde edilecek mahsul, aslında 1 dönümlük tarım arazisinden elde edilen ürünle eşdeğer.
Silindirler içinde göreceğimiz ürünler ise alanın içindeki restoranların yemeklerinde kullanılacak.
Şu an belli olan restoranlar arasında bir tane brasserie var. İsmi henüz belli değil.
Diğerleri ise Ken Sushi, Nappo Pizza, Yumami ve Vertical Express.

Son günlerde...

Gördüğüm en güzel bahçesi olan mekan Etiler’deki Villa Emma’nın bahçesiydi.
Şöminesi de olan bahçenin botaniği nefis. Ambiyansı şık.
Mekanın bahçe ve iç mekan tasarımı Alara Koçibey’e aitmiş.
Dahası, neredeyse mekanın tüm servis ekibi Fenix’in eski ekibi. Bu yüzden servis de çok iyi.

Haberin Devamı

Mamut başlıyor

Base ve Contemporary sonrası şehirde şimdi de Mamut Art Project heyecanı var. Dün başlayan Mamut Art 31 Ekim’e kadar sürecek.
Yapı Kredi bomontiada’daki
üç mekana yayılan sergi alanında 44 sanatçının eseri görülebilecek.
Ajandanıza yazın derim.

Yazarın Tüm Yazıları