Yaz bitmeden çocuklarınızla yaşamanız gereken 5 deneyim

Anne babalar bana sık sık “Okullar açılmadan çocuğumuzu nereye götürelim, ne yapalım?” diye yazıyor. Ben de bu hafta sizin için yaz bitmeden çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz etkinlikleri seçtim.

Haberin Devamı

Çocuk kulübünde tatil
Çocukların okula döndüklerinde öğretmenlerine ve arkadaşlarına anlatabilecekleri güzel anılar için verimli bir tatil şart. Deniz tatili de çocukların hareket etmesi, güneşlenmesi, kumla oynaması ve denizi keşfetmesi için çok yararlı. Bu sebeple çocuklarınızı, içinde ‘çocuk kulübü (kids club)’ olan bir otele götürebilirsiniz. Titanic Deluxe Golf Belek’te yaratıcı drama ve resim atölyeleri, legolarla yaratıcılık etkinlikleri, survivor yarışma etkinlikleri ve oyun parkurları; Hilton Dalaman’da taş boyama etkinlikleri, doğa keşfi, uçurtma yapım etkinlikleri; Cullinan’da çocuklar için sörf, geri dönüşüm, doğayı tanıma etkinlikleri ve golf; Lara Barut Collection’da duvara tırmanma, maskotlarla dans, uçurtma, açık hava sineması çocukları bekliyor.

Festival zamanı
Bursa’da 30 Ağustos Zafer Bayramı’na özel Uçurtma Şenliği düzenlenecek. Şenlik, saat 13.00’ten itibaren Yunuseli Havaalanı’nda gerçekleşecek. Geleneksel hale gelen Yaratıcı Çocuk Festivali ise oyun hamuru etkinliklerinden masallara, moda atölyesinden boyamaya, müzik ve sanat atölyelerinden ebeveyn söyleşilerine kadar birçok etkinlikle bu yıl 2-3 Eylül’de İstanbul Küçükçiftlik Park’ta düzenleniyor.

Müzeleri gezin
İstanbul Oyuncak Müzesi’ni gezerek oyuncakların tarihine yolculuğa çıkın. Siz müzenin bahçesinde kahvenizi içerken çocuğunuz da müzede düzenlenen birbirinden güzel etkinliklere katılsın. Tahta oyuncak boyama atölyesi, duyu oyun atölyesi, İngilizce oyun atölyesi, seç yarat oyna atölyesi çocukları bekliyor. Pelit Çikolata Müzesi de çikolatadan yapılmış İstanbul’un simge yapılarını görmenizi sağlayan çok eğlenceli bir müze. Çocuklar çikolata kokuları arasında gezerken mimari yapıların tarihiyle ilgili bilgi de öğrenecek. Ankara’daki Cin Ali Müzesi ise Türkiye’nin en etkili çizgi roman karakterlerinden biri olan Cin Ali’nin kitaplarını, oyuncaklarını da içeren bir eğitim müzesi. Karakterin yaratıcısı Rasim Kaygusuz’un yarattığı birbirinden güzel oyun ve oyuncakları, deneyim alanlarını da müzede görmek mümkün.

Kitap okuyun ve yazı yazın
Kitap okumanın yazı kışı yok. Hayatımızın bir parçası olması gereken kitap okuma alışkanlığı, çocuklara çok küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalı. Türk ve dünya edebiyatı, çocuk kitapları açısından öyle zengin ki, istediğiniz kitapları bulmakta hiç zorlanmayacaksınız. İşte benim yaz okuması önerilerim: Dedem Bir Kiraz Ağacı (Angela Nanetti, Günışığı Kitaplığı, 9+ yaş), Yaşlı Kadın ve Papağan (Virginia Woolf, Sia Kitap, 7+), Yerden Göğe Ağaçsın (Nilay Yılmaz, Altın Kitaplar, 7+), Ormanda Dört Mevsim (Feridun Oral, YKY Yayınları, 7+), Sebze Tarlasında Curcuna (Sven Nordqvist, Dinozor Çocuk, 4+), Sayılar Diyarındaki Kedi (Ivar Ekeland, Doğan Çocuk Yayınları, 7+), Bana Bir Süper Kahraman Gerek (Mehmet Erbil, İş Bankası Yayınları, 3+). Bu süreçte yazı yazmayı da ihmâl etmeyin. Çocuğunuz günlük tutabilir, herhangi bir konu hakkında düşüncelerini yazabilir. Son zamanlarda çocukların en sevdiği konular; yapay zekâ, robotlar, cadılar ve geri dönüşüm. Çocuklarınızdan bu konularda yazı yazmasını isteyebilirsiniz.

Doğaya çıkın
Çocukların doğaya çıkması gelişimleri için çok önemli. Bu gezilerde doğa yürüyüşleri yapabilir, ağaç türleri hakkında sohbet edebilirsiniz. İstanbul’da Kemerburgaz Kent Ormanı, Aydos Ormanı, Kirazlıbent Tabiat Parkı ve Atatürk Arboretumu sizi bekliyor. Ankara’da Gençlik Parkı, Göksu Parkı ve Altınpark’ta birbirinden eğlenceli etkinlikler var. Eskişehir’de Sazova Parkı ve Masal Şatosu’nu ziyaret edebilirsiniz. İzmir’de ise Doğal Yaşam Parkı, Tay Park ve İnciraltı Kent Ormanı’nda oyuncaklara binebilir, doğal yaşam yürüyüşü yapabilirsiniz.

Hadi gidelim

Haberin Devamı

Palyaçolar Diyarı
Pandomim, dans ve tiyatro gösterisini bir arada toplayan oyunda birbirinden sevimli palyaçolar sizi bekliyor.
Yer: Ankara-Yaşamkent Kültür Merkezi Tarih: Yarın Saat: 13.00/15.00
Yaş: 3+ İletişim: (0531) 024 06 65
Fiyatı: 75 lira

Haberin Devamı

Yaz bitmeden çocuklarınızla  yaşamanız gereken 5 deneyim

Haftanın kitabı

Yavaşlığın Önemini Anlayan Salyangozun Hikâyesi” doğayla uyum içinde yaşamanın önemini anlatan güzel bir kitap.
Yayınevi: Everest Çocuk
Yazan: Luis Sepulveda
Türkçesi: Mahil Ünal Eriş
Tür: Hikâye
Yaş: 7+
Sayfa: 64 Fiyatı: 52,50 lira

Yaz bitmeden çocuklarınızla  yaşamanız gereken 5 deneyim

Yazarın Tüm Yazıları