Sorunlarını kendi başına çözebilmesi için biyografi okumak işe yarayabilir

Ergenlik dönemindeki çocuklar, üzerlerindeki baskının artması sonucu sorunlar yaşayabiliyor. Uzmanlara göre başarılı kişilerin biyografilerini okumaları çocuklara başarma azmi ve en kötü koşullarda bile toparlanabilme becerisi kazandırabilir.

Haberin Devamı

Ergenlik döneminde çocukların kaygıları artıyor. Neden?

Prof. Dr. Özgür Öner (Çocuk ve ergen psikiyatrı): Ergenlik döneminde arkadaşlık ve romantik ilişkilerin önemi artar. Bu dönemde aynı zamanda kimlik gelişimi de olgunlaşır. Bu yüzden ergenlik döneminde hem ilişkilerinde hem de mesleki alanda seçimler ve yatırımlar yapması gerekir. Gençler kendilerinin güzel olmadıklarından endişe edebilirler. Bu yüzden sosyal kaygılar, sınav kaygısı, vücut algısıyla ilgili sorunlarla karşı karşıya gelinir.

Çocukları nasıl destekleriz?

Prof. Dr. Özgür Öner: Özyeterlilik hissi için çocuk gerçekten bazı alanlarda başarılı olmayı deneyimlemeli, uygun örnekleri model  almalı.

Klinik psikolog Ilgın Şirin: Tüm çocuklar kabul gördüklerini ve sevildiklerini görmeye ihtiyaç duyar. Yaşadığı zorlukları anladığımızı dile getirmek ve davranışlarımızla belli etmek, koşul koymadan kabul ve sevgi görebileceklerini göstermek çok önemlidir.

Haberin Devamı

Sorunlarını kendi başına çözebilmesi için biyografi okumak işe yarayabilir

Bu süreçte ne yapmak gerekir?

Prof. Dr. Özgür Öner: Ergenlikte başarılı kişilerin biyografilerini okumaları yarar sağlar. İnsanların yaşadıkları sorunlarla başa çıkış yolları gençlere ilham verir. Özyeterlilik hislerini arttırır.

Ilgın Şirin: Eğitim teorisyeni Anton Makarenko eğitimin en önemli parçasının davranışlarımız olduğunu söyler. Çocuklar gelişirken nasihat duymaktan çok, somutlaşmış davranış ve örnekler görmeye ihtiyaç duyar. Çocuklarınızı pek çok deneme ve yanılmaya rağmen inandığı için hayal ettiklerine ulaşan kişilerin biyografilerini okumaya teşvik edebilirsiniz. Bu hikâyelerden neler çıkardıkları konusunda onlarla tartışabilir, siz de çıkarımlarınızı paylaşabilirsiniz. Bu sayede hem ortak bir payda edinmiş hem de onun ilgisini desteklediğinizi belirtmiş olursunuz.

HADİ GİDELİM

OLIVER TWIST SAHNEDE

Charles Dickens’ın unutulmaz eseri ‘Oliver Twist’ pedagog onaylı uyarlamasıyla çocuklarla buluşuyor.

Sorunlarını kendi başına çözebilmesi için biyografi okumak işe yarayabilir

Haberin Devamı

Yer: İstanbul-Cevahir Sahne
Tarih: Yarın
Saat: 13.00
Yaş: 4+
İletişim: (0212) 380 12 38
Fiyatı: 40 lira

HAFTANIN KİTABI

‘Küresel Isınma’ dünyamızda olup bitenleri çocuklara sade bir dille anlatıyor ve çözüm önerileri sunuyor.

Sorunlarını kendi başına çözebilmesi için biyografi okumak işe yarayabilir

Yayınevi: Beta Kids
Yazan: Alper K. Ateş
Tür: Bilim
Yaş: 7+
Sayfa: 48
Fiyatı: 35 lira

Yazarın Tüm Yazıları