Savaşla ilgili sorularına kısa ve net yanıtlar verin

Son zamanlarda ekranda, okulda, sokakta hep savaş konuşuluyor. Çocuk hassasiyeti gözetilmeden yapılan yorumlar ise çocukların endişelenmesine, korkmasına ve gelecek kaygısı yaşamasına sebep oluyor.

Haberin Devamı

Klinik Psikolog Arzu Turçalı “Çocukların savaşla ilgili sorularına anlaşılır, kısa ve net yanıtlar vermek gerek” diyor ve ekliyor: “Çocukların savaş görüntülerine maruz kalması, güvenlik algılarını zedeleyebileceğinden tedirginlik, huzursuzluk, irkilme, öfke patlamaları gibi davranışlara sebep olabilir. Hatta ilerleyen zamanlarda kaygı bozukluğu ve depresyona kadar gidebilecek duygu durum bozukluklarına bile sebep olabilir. Bu sebeple çocukları bu haberlerden görsel ve işitsel olarak uzak tutmak çok önemli!

Savaşla ilgili sorularına kısa ve net yanıtlar verin

Eğer bir şekilde çocuk bu haberlere maruz kaldıysa ‘Biliyorum bu seni korkuttu ve endişelendirdi, ben de böyle hissediyorum ve üzgünüm ama sakın endişelenme, ben senin yanındayım ve güvendesin’ gibi bir cümleyle çocuğun kaygısı giderilmelidir.

Haberin Devamı

Bu açıklamalara rağmen çocuk daha fazla soru sorarsa, ayrıntıya girmeden, yaşına uygun, kısa ve net yanıtlar vermek iyi olacaktır. Ancak bütün bunların ötesine geçen bir durum olursa bir uzmandan destek alınmalıdır.”

Kodlama eğitimi çok önemli

Geleceğin dili olarak adlandırılan kodlamanın çocuklara ulaştırılması için Hatay’ın Serinyol ilçesinde bir kodlama sınıfı açıldı.

Projeye önayak olan Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott’a ve Hayalime Ortak Ol Topluluğu’ndan Atakan Atalar’a kodlamanın neden önemli olduğunu sordum.

Kodlama neden önemli?

Richard Marriott: Yapay zekâ ve robotik gibi günümüzün en büyük inovasyonlarına zemin hazırlayan teknolojik gelişmelerle birlikte, artık günümüz gençlerinin teknoloji sektörünün sunduğu fırsatları keşfetmesi bir zorunluluk haline geldi. Bu sebeple çocuk ve gençlerin STEM eğitimine erişimini artırmak, öğrencilere geleceğin mesleklerini öğrenmeleri ve önlerinde bulunan teknik ve teknik olmayan çok çeşitli kariyer fırsatları konusunda ilham vermek ve teknoloji sektöründe çeşitlilik ve kapsayıcılığı artırmak çok önemli. Bunun yolu da kodlamadan geçiyor.

Haberin Devamı

Atakan Atalar: Kodlamayı öğrenmek yeni bir dil öğrenmek anlamına geliyor. Kodlama, çocukların temel problem çözme yeteneklerini geliştirir, yaratıcılığı teşvik eder ve çocuklara kendi projelerini hayata geçirme fırsatı sunar. Bu, çocukların teknolojiyi anlamalarına ve dijital dünyada daha bilinçli bir şekilde dolaşmalarına yardımcı olur. Teknoloji giderek daha fazla sektörü etkiliyor ve bu nedenle kodlama bilgisi, çocukların farklı mesleklerde başarılı olmalarını destekler. Ben teknoloji alanında çalışmalar yapan bir girişimci olarak gelecek nesillerin teknolojiyi daha iyi kullanmalarını destekleyecek projelerin çok gerekli olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Savaşla ilgili sorularına kısa ve net yanıtlar verin

Richard Marriott: Hatay’da üniversite öğrencileri, öğretmenler, sivil toplum çalışanları ve gönüllülerinden oluşan eğitmen grubu, aldıkları Eğitmen Eğitimi sonrası 9-16 yaş grubu tüm çocuklara STEAM kitleri ile “Hayalimi Kodluyorum” müfredatına uygun olarak 6-8 haftalık atölye çalışmalarını gerçekleştirecek. Bu çalışmalarla çocuklar model ve robot yapımı ile temel ve ileri kodlamayı öğrenecekler.

Kodlama eğitimiyle ilgili anne babalara önerileriniz ve tavsiyeleriniz neler?

Richard Marriott: STEM öğrenimi yaratıcılığı, problem çözme yeteneğini ve kritik düşünme becerilerini geliştirmesi bakımından çok değerli. Araştırmalar erken yaşlarda bilgisayar bilimi ve STEM konularına aşinalık kazanmanın çok önemli olduğunu; çünkü bunların öğrencilerin ilgisini ve kendilerine olan güvenlerini pekiştirdiğini, aynı zamanda da bir aidiyet duygusu yarattığını ortaya koyuyor. Bu yüzden ebeveynlerin kodlama ve bilgisayar bilimlerinin çocukları için sunacağı muazzam faydalar hakkında daha fazla bilgi edinmelerini öneririm.

Haberin Devamı

Atakan Atalar: Amacımız ise İzmir’den başlayarak Türkiye genelindeki tüm ilköğretim okullarında kodlamayı yeni bir dil olarak öğretmek. Yapacağımız iş birlikleri ile etkimizi büyütmeyi ve bu yeni dil ile tüm çocukları tanıştırmayı istiyoruz. Ailelerin de bu konuda bilinçlenmesi ve çocuklarına kodlama öğrenme konusunda destek olması çok önemli.

HADİ GİDELİM

1923 Müzikali

Savaşla ilgili sorularına kısa ve net yanıtlar verin

Cumhuriyetimizin 100. yılında, günümüzden tarihe uzanan büyüleyici bir müzikal yolculuk...
Yer: İstanbul-Zorlu Performans Sanatları Merkezi
Tarih: 29 Ekim Pazar
Saat: 15.30
Yaş: 4+
İletişim: (0212) 912 37 76
Fiyatı: 195 lira

HAFTANIN KİTABI

Anadolu’nun Güneşi Mustafa Kemal Atatürk kitabı, Atatürk’ü çocuklara birbirinden ilgi çekici anı ve olaylarla anlatıyor.

Haberin Devamı

Savaşla ilgili sorularına kısa ve net yanıtlar verin

Yayınevi: Bilgi Yayınevi
Yazan: İclal San, Kerem Özakman
Tür: Tarih Yaş: 7+ Sayfa: 88
Fiyatı: 52 lira

 

 

Yazarın Tüm Yazıları