Ona ‘sakar’ demeyin

Çocuklar küçük kazalar yaptığında aileleri bunu ‘sakarlık’ olarak görüyor, “Seni sakar seni”, “Ah benim sakar çocuğum” diyerek kimi zaman alaya alıyor, kimi zaman kızıyorlar. Oysa çocuğa ‘sakar’ demek, onun kendini beceriksiz ve değersiz hissetmesine sebep oluyor. Bakın uzmanlar ne diyor?

Haberin Devamı

Ona ‘sakar’ demeyin

Çocukların kazayla bir şeyleri kırıp dökmesi, çoğu zaman ‘sakarlık’ olarak nitelendiriliyor. Buna sakarlık denir mi?

Uzman psikolog Dr. Serap Duygulu: Bebeklikten ilk çocukluk evresine geçişte ve sonrasında ergenlikten erişkinliğe geçişte beden büyümesi genellikle orantısız olur. Elleri, kolları, ayakları, bacakları vücudun diğer bölgelerine göre daha hızlı uzadığından çocuklar el-göz koordinasyonunu sağlamakta zorluk çekebilirler; eşyaları ellerinden düşürebilirler veya çevredeki eşyalara, dolap köşelerine çarpabilirler. Bu tip sakarlıklar üzerinde çok durulmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken, bir göz bozukluğu, işitme
ya da nörolojik bir sorunu olup olmadığıdır.

Haberin Devamı

Uzman klinik psikolog Börte Özdemir: Çocuklar genellikle yaşlarını takip eden gelişim evrelerine göre çeşitli beceriler kazanırlar. Öte yandan beceri kazanımı için önemli olan diğer bir nokta deneyimdir. Beden gelişimi yaşına uygun olan bir çocuğun bu becerileri deneyerek otomatik olarak kazanması beklenir. Ancak her beceri gibi uzmanlaşma sürecinde de bazı aksilikler olacaktır. Belirli beceriler, örneğin bir bardağı devirmemek, düz yolda sendelememek ya da bir nesneye çarpmamak gibi öğrenildikten sonra otomatikleşen beceriler için çocukların zihin ve bedenlerinin uyumlu çalışması gerekir.  

Ailelerin çocuklarına “Sakar çocuğum, gene mi sakarlık yaptın” gibi sözler söylemesi nelere sebep olur?

Dr. Serap Duygulu: Ebeveynlerin bu yöndeki sürekli eleştirileri bir süre sonra çocukta yetersiz ve beceriksiz olduğuna dair bazı olumsuz algıların yerleşmesine
yol açabilir.

Sürekli sakarlığıyla eleştirilmek çocuğun geleceğini nasıl etkiler?

Börte Özdemir: Sürekli eleştiri ve etiketlenme duyan çocuğun cesareti kırılır. İçekapanık ya da becerileri konusunda daha çekingen olabilir.

Bu konuda anne-babalara neler önerirsiniz?

Dr. Serap Duygulu: Çocuğun yargılayıcı tutumlarla karşılaşması var olan sorununu düzeltmeyecek, aksine sorunun daha da pekişmesine yol açacaktır. Bazen onları korumak adına da engelliyoruz. Gelecekte kendisini ifade etmekten korkan, kendi işini yapamayan, sorumluluk almaktan kaçınan gençler görmek istemiyorsak, onlarla olan iletişimimizde hem sözlerimize hem de davranışlarımıza dikkat etmeliyiz.

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Gönül Yeprem ile ritim atölyesinde çocuklar ses, ritim, hareket ve işitsel becerileri öğrenecek, müziği keşfedecekler.

Yer: İstanbul Oyuncak Müzesi

Tarih: Yarın Saat: 11.00 Yaş: 3-6 yaş

İletişim: (0216) 359 45 50 Fiyatı: 110 lira
Ona ‘sakar’ demeyin

HAFTANIN KİTABI

‘Hatıraları Saklama Sandığı’ geçmişle bugün arasında köprü kuran, çocuklara büyük ressamları tanıtan harika bir kitap.

Yayınevi: Can Çocuk

Yazan ve resimleyen: Can Göknil

Tür: Öykü Yaş: 7+ Sayfa: 64

Fiyatı: 18 lira
Ona ‘sakar’ demeyin

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

 Ona ‘sakar’ demeyin
Emir ve Gamze Ekinci’nin bebekleri Poyraz

Yazarın Tüm Yazıları