Ona ‘oyuncak bıkkınlığı’ yaşatmayın

Anne-babaların “Ben çocukken oynayamadım, çocuğum bol bol oynasın” diye aldığı oyuncaklar bir süre sonra çocuğu mutlu etmemeye başlıyor. Hatta uzmanlara göre bu tutum, çocukların tüketim çılgınlığına adım atmasına sebep oluyor.

Haberin Devamı

Ona ‘oyuncak bıkkınlığı’ yaşatmayın

Çocuklara çok fazla oyuncak almak nelere sebep olur?

Psikolog Serap Duygulu: Çok fazla oyuncak çocukları mutlu etmiyor, aksine istediği, hatta istemediği kadar çok oyuncağa sahip çocuklar mutsuz bireyler oluyor. Özellikle çalışan annelerin, zaman ayıramamaktan duydukları suçluluk hissi yüzünden çocuklarına çok fazla oyuncak aldığını görüyoruz.

Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı (Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü): Çocukların doyum sorunu yaşamasına sebep olur. Çocuk istediği her şeye çok çabuk ulaşırsa onun kıymetini anlamakta zorlanır. Çabuk sıkılır ve hep fazlasını isterler. Bu da tüketim kültürüne çabuk adım atmalarına sebep olur.

Haberin Devamı

Günümüzde aşırı satın alma alışkanlıkları sonucunda insanlar kısa süreli mutluluklar yaşıyor. Bu durum çocuklara nasıl yansıyor?

Serap Duygulu: Satın alınan ‘şey’lere bağlı mutluluk asla gerçek bir mutluluk değildir. Koşula bağlı mutluluktur. Bu çocuklar, bir gün istediği her şeye sahip olmadığında ciddi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Çocuğun istediği bir şeyi ertelemek; onun sabır göstermesini, bazen her şeyin istediği gibi olamayacağını kabul etmesini öğretir. Bunlar zamanla öğrenilen duygusal gelişim süreçleridir. 

Bir oyuncağın gerçekten değerli olduğunu hissetmeleri için neler yapmak gerekir?

Prof. Dr. Bıçakçı: Maddi değeri yüksek oyuncaklardan kaçınmak gerekir. Çocuğun ilgisine yönelik olan oyuncaklar kendisini daha değerli hissetmesini sağlar ve onu duygusal olarak güçlendirir. Ayrıca oyuncak sadece hazır bir materyal olmak zorunda değil. Doğadaki yaprak veya toprak da bir oyuncak olabilir. Önemli olan çocuğun o oyuncakla oynadığı sürede mutlu olması. Okulöncesindeki bir çocuk maddi değeri yüksek bir oyuncak isterse, hemen alınamayacağı ve para biriktirmek gerektirdiği ifade edilebilir. Para kavramını öğrendikten sonraki dönemlerdeyse çocuklara harçlık verilerek para biriktirmelerini öğütleyebiliriz. Böylece emek vererek aldığı bir oyuncak daha kıymetli olacaktır.

Haberin Devamı

Anne-babalara önerileriniz neler?

Prof. Dr. Bıçakçı: Gereğinden fazla oyuncak almayın. Çocuğun kendi oyuncaklarını üretmesi için fırsatlar yaratın. İsteklerini zamana yayın. İstese bile aynı oyuncaktan iki tane almayın, bunun gereksiz tüketim olacağını açıklayın. 

Serap Duygulu: Evdeki ipler, tahta parçaları, havlu peçete ruloları, renkli kurdeleler, çakıl taşları, kum, su, oyun hamuru, plastik tabaklar, kurabiye kalıpları, kısaca evdeki pek çok malzeme bile son derece eğitici, eğlendirici birer oyuncak olabilir. Hazır olan bir oyuncağa çocukların gösterdiği dikkat 90 saniye. Çünkü o oyuncaktan öğreneceği bir şey yok. Ama kendisinin emek harcayarak yaptığı her şey şahane bir oyuncak olabilir. 

Haberin Devamı

ÇOCUK FAKÜLTESİ AÇILDI

Ona ‘oyuncak bıkkınlığı’ yaşatmayın

Sinemadan yaratıcı yazı çalışmalarına, oyunculuktan sanat tasarımına kadar pek çok alanda çocukların temel sanat becerileri kazanabilecekleri ‘Çocuk Fakültesi’ açıldı. Ayrıntılı bilgi almak için: www.cocukfakultesi.com

#EVDEKAL ETKİNLİKLERİ

ÇİKOLATALI KURABİYE

Ona ‘oyuncak bıkkınlığı’ yaşatmayın

Hayvanlarla dostluk kurmanın önemi hakkındaki oyunun biletlerini biletix.com’dan alıp seyretix.com adresinden izleyebilirsiniz.

Etkinlik tarihi: Bugün
Saati: 13.00/19.00
Yaş: 3+
Bilet fiyatı: 34 lira

HAFTANIN KİTABI

Ona ‘oyuncak bıkkınlığı’ yaşatmayın

‘Devasa Hayvanların Büyük Kitabı’ aslında iki kitaptan oluşuyor. Kitabın içinden ‘Minik Hayvanların Küçük Kitabı’ adında bir kitap daha çıkıyor.

Yazar: C. Banfi-C. Peraboni
Yayınevi: Ketebe Yayınları
Tür: Hayvanlar-bilim
Sayfa: 40+40
Fiyatı: 179 lira

Yazarın Tüm Yazıları