Hayvanları seven çocuklar duyarlı yetişkinler olurlar

Hayvan beslemenin insanlara pek çok açıdan yararının olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya konmuş bir gerçek. Uzmanlar “Hayvan beslemek ve sevmek son derece yararlı. Hayvanları satın almayın, sahiplenin. Sahiplendiğiniz sokak hayvanından da asla vazgeçmeyin” diyor.

Haberin Devamı

Çocukların hayvan sevgisi kazanması neden önemlidir?

- Prof. Dr. Arzu Yükselen (Psikolog): Ebeveynler olarak bizler, çocuklarımızın erken yaşta sorumluluk kazanmalarını istiyoruz. Bunun için yapmamız gereken en temel davranışlardan biri, zaten çocukta var olan hayvan sevgisini desteklemektir. Çünkü evcil bir hayvan bakmak ve o hayvanın tüm ihtiyaçlarını karşılamak, çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini, dil ve iletişim becerilerini olumlu yönde etkiler. Hatta çocukların hayvanlarla bir arada olması, onlarla iletişim kurması, dokunması, gezdirmesi ve tüm ihtiyaçlarını karşılaması onlara özgüven kazandırır.

Hayvanları seven çocuklar  duyarlı yetişkinler olurlar

Haberin Devamı

Peki, hayvan türlerine göre çocukların kazanacakları beceriler neler?

- R. Saygın Şimşek (Uzman Psikolog): Evcil hayvan besleyen çocukların empati duygularının geliştiği, sorumluluk bilincinin arttığı, duygusal ve doğa zekâlarının geliştiği ve bağışıklık sistemlerinin güçlendiği bilimsel olarak kanıtlandı. Evcil hayvanların türlerine göre çocukların kazanacağı beceriler şöyledir:

Akvaryum balığı: Evinize istediğiniz boyutlarda alacağınız bir akvaryum, çocukların odaklanma ve dikkat becerilerini artırır. Zaman zaman akvaryumun suyunu temizlemek, balıklara yem vermek sorumluluk becerilerini geliştirir ve balıkları izlemek de onları rahatlatır.

Köpek: İletişim becerisi en yüksek olan hayvanların başında gelir. Köpekler çocukların sosyal yönünü, iletişim becerilerini, özgüvenini ve duygusal zekâsını geliştirir. Çok iyi bir dost olurlar ve çocukların merhamet duygularının gelişimine katkı sağlarlar.

Kedi: İletişim becerisi yüksek olan bir hayvandır. Kedileri okşamak terapi etkisi yaratır. Ayrıca bakımını üstlenmek, sorumluluk bilincini de geliştirir.

Hayvanları seven çocuklar  duyarlı yetişkinler olurlar

Muhabbet kuşu, papağan: Bakımı diğer hayvanlara göre daha kolaydır. Sürekli neşeli ve iletişime açık olmaları, çocukların pozitif duygularını geliştirir. Evde bir kuş sesinin olması çocuklara iyi gelir ve kimi zaman kapılabilecekleri yalnızlık duygusunu önler.

Haberin Devamı

Hamster: Bakımı için özel bilgilere sahip olunması gerektiğinden çocukların özellikle merak duygularının ve doğa zekâlarının artmasına yardımcı olur, araştırma yapmalarına katkı sağlar.

Su kaplumbağası: Su kaplumbağalarının bakımı araştırma yapmayı gerektirdiği için çocukların bilimsel becerilerinin gelişmesini sağlarlar. Ayrıca gözlem duyguları ve sorumluluk hissiyatları gelişir. Çok yavaş hareket eden hayvanlar olduklarından sabır duygusunu geliştirmeye yardımcı olur.

Tavşan: Oldukça duyarlı, sevimli ve nazik bir hayvandır, hiçbir zaman hırçınlık yapmaz. Çocukların sakin olmaları konusunda model alacakları en iyi örnektir. Ayrıca yumuşak tüylerine dokunmak ve sevmek çocukları rahatlatacaktır.

Hadi gidelim

Haberin Devamı

Bayramın eğlencesi

Hayvanları seven çocuklar  duyarlı yetişkinler olurlar

Çocuklar bayram harçlıklarını alıp açık havaya çıkacak, dünyaca ünlü çizgi karakterlerle dolu Hupa Lupa Go festivalinde doyasıya eğlenecek. Biletler, biletix.com’da.
Yer: İstanbul-Galataport
Tarih: 26-29 Haziran
Saat: 12.30 Yaş: Her yaşa uygun
İletişim: (0850) 255 5588
Fiyatı: 400 lira

Rüzgârın Şarkısı’na ödül

Hayvanları seven çocuklar  duyarlı yetişkinler olurlar

Benim yazdığım, Ceyhun Şen’in resimlediği ve Keriman Güldiken’in editörlüğünü üstlendiği “Rüzgârın Şarkısı” adlı çocuk kitabımız Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ‘Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Birincilik Ödülü’nü kazandı. “Rüzgârın Şarkısı”, sevgiyi görmeyi ve farkında olmayı anlatıyor.

Yazarın Tüm Yazıları