Evin küçüğü erkenden büyümesin

Evin küçük çocukları, çoğunlukla ağabeyinin veya ablasının izlediği filmlere, kliplere, çizgi filmlere, oynadığı bilgisayar oyunlarına maruz kalıyor. Acaba bu durum küçük kardeşleri nasıl etkiliyor?

Haberin Devamı

Evin küçüğü erkenden büyümesin

Her çocuğun gelişim düzeyi farklıdır kuşkusuz ama küçükler genelde büyüklerin etkisinde kalabiliyor. Bu konuda neler söylersiniz?

Cemre Becer (Çocuk gelişimci, oyun terapisti): Kardeş ilişkileri, sosyalleşmenin en önemli sürecidir ve çocuğu arkadaş ilişkilerine hazırlar. Büyük kardeşler küçük kardeş için rol model oluyor, dolayısıyla büyük kardeş hep ‘etkileyici’ durumunda.

Özlem Seferinoğlu Set (Uzman klinik psikolog): Her çocuğun gelişim düzeyi farklı olduğu için oynadıkları oyunlar, keyif aldıkları çizgi filmler birbirinden ayrışır. Örneğin 8 yaşındaki kardeşin izlediği çizgi filmle 4 yaşındakinin izlediği aynı değildir. Birinde kullanılan dil, imgeler, senaryo daha hızlı akarken ötekinde daha yavaş ve sadedir.

 

 

Haberin Devamı

Küçüğün, büyük kardeşin etkisi altında kalması neye sebep olur?

Cemre Becer: Büyük çocuğun oynadığı oyunlar, kardeşi için uygun olmayabilir. Küçük, kazanma-kaybetme duygusunu kontrol edebilecek yaşta değilse, başarısızlık ve utanç duygusu yaşayabilir.

Özlem Seferinoğlu Set: Kardeşler arasında yaş farkı olduğu zaman telefon kullanımı, küçüğün yaşına uygun olmayan dizi, film, oyun sahneleri ya da bazen uygun olmayan arkadaş ortamı sohbetleri gibi konular sorun olabiliyor.

 

 

Ailelere önerileriniz neler?

Özlem Seferinoğlu Set: Aileler çocuklarını incitmeden, gelişim düzeylerine ve ihtiyaçlarına saygı duyarak bir yol izlemeli. Yaşlarına uygun, anlayacakları dille durumu izah etmeleri gerekir. Örneğin, 10 yaşında bir ağabey bilgisayar oyunu oynuyorsa, 4 yaşındaki kardeşiyle aynı odada olmamalı. Ebeveyn durumu ağabeye başka bir odada anlatmalı, küçük kardeşin de dikkatini farklı bir yöne çekmeli. Ona yaşına uygun bir yapboz ya da bir kutu oyun oynamayı teklif edebilirler mesela.

Haberin Devamı

Cemre Becer: Aileler iki çocuğun da birey olduğunu, bireysel olarak farklı özelliklere sahip olduklarını unutmamalı. Büyük çocuğun, kardeşi korumak ya da ona bakmak gibi görevleri yoktur. Büyük çocuklar, ebeveyn rolü üstlenmemeli. Kardeşler arası rekabet körüklenmemeli, kıyas yapılmamalı. İki çocuğun da kişiliği, gelişim özellikleri, ilgileri ve yetenekleri birbirinden farklıdır. Çocuklar arasında adil olmak gerekir. “Sen büyüksün, idare et” gibi cümlelerden kaçınılmalı. Çocuklar arasında farklı tutumlar sergilenmemeli, tutarlı olunmalı. İlgilerini, yeteneklerini ortak bir dil haline getirerek birlikte keyifli vakit geçirmeleri sağlanmalı.

HADİ GİDELİM

Haberin Devamı

Evin küçüğü erkenden büyümesin

Tahta oyuncak boyama atölyesi

Bu atölyede çocuklar tahta oyuncakları istedikleri gibi boyayıp  şekillendirmenin mutluluğunu yaşayacak.

Yer: İstanbul Oyuncak Müzesi

Tarih: Bugün/yarın Saat: 13.00

Yaş: 4+ İletişim: (0216) 359 45 50

Fiyatı: 80 lira

HAFTANIN KİTABI

Evin küçüğü erkenden büyümesin

‘T-Rex’in İzinde’ çağlar ötesine uzanan, dinozorlarla dolu bir macera...

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Yazan: Geronimo Stilton

Çeviri: Filiz Özdem

Tür: Hikâye Yaş: 6+

Sayfa: 96 Fiyatı: 28 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

 Evin küçüğü erkenden büyümesin
Zeynep ve Erdem Özsoy’un kızı Derin.

 

Yazarın Tüm Yazıları