Çocuktan al bilgiyi

Hep yetişkinler çocuklara öğretir diye biliyoruz ama artık işler değişti. Teknolojiden iletişimin inceliklerine, şimdi biz küçüklerden öğreniyoruz. Uzmanlar “Onlardan bir şeyler kapmak istiyorsanız, mutluluklarına ortak olun” diyor.

Haberin Devamı

Çocuktan al bilgiyi

MUTLAKA ONA DANIŞIN
Didem Emre Bolatbaş, çocuk gelişimi uzmanı

- Eskiler “Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp” diye çok güzel bir söz söylemiş. Bu çağda her şeyi yetişkinler bilemiyor, çocuklarsa çok şey biliyor. O halde onlardan öğrenmemiz gerek. Bilmediğiniz konularla ilgili olarak çocuğunuza fikrini sorun. Örneğin “Bu iki dizüstü bilgisayardan birini almak istiyorum, sence benim için hangisi daha uygun olur?” veya “Şu cep telefonu uygulaması güvenli mi?” vb. Size en doğru bilgiyi aktaracaklardır.

- Çocuklardan öğrenmenin en güzel yollarından biri de mutluluklarına ortak olmak. Çocukların mutluluğu çoğu zaman nedensizdir. “Neden bu kadar mutlusun? Bilmediğim neler oldu?” gibi sorularla çocuğunuzun mutluluk nedenini ya da aslında mutluluğa bakış açısını öğrenerek siz de onun baktığı çerçeveden hayata bakabilir ve ‘an’ı doyasıya yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Çocukların aklı sürekli meşguldür. Oyunu, gezmeyi, eğlenmeyi düşünürler. “Bugün neler yapacaksın? Planın ne?” gibi sorularla zihnindekileri açığa çıkarmak, onu bu süreçte gözlemlemek belki ebeveynlerin farkında olamadıkları ya da körelmeye yüz tutan potansiyellerini fark etmeleri için de bir fırsat. 

- Anne-babalar çoğunlukla kendi çocukluklarını hatırlayıp çocuklarıyla bir kıyas içine girerler. Oysa hiç kimsenin çocuğu kendi çocukluğu değildir. Bu nedenle öğüt vermekten kaçının ve onları şimdinin koşullarına göre değerlendirin. “Sence daha sakin davransaydın sonuç farklı olur muydu?” gibi sorularla hem düşünmesini hem de kendi çözümünü üretmesini sağlayın. Verdiği yanıtlar sizin için de öğretici olacak.

HAYATI TAHAMMÜL EDİLEBİLİR KILARLAR
Özge Çivci, klinik psikolog ve oyun terapisti

En güzel öğrenme yollarından biri birlikte eğlenmektir. Çocuklar yaratıcılık konusunda muazzam bir kaynağa sahip. Onun düşlem dünyası eylemde ve dilde yetişkinin sınırlarını ve kapasitesini aşacak kadardır. Bu, çocuklardan öğrenmeyi uçsuz bucaksız hale getirmenin yanında hayatı da eğlenceli ve daha tahammül edilebilir kılar. Kızım 4 yaşındayken sabah uyandığında bana şöyle demişti: “Anne bu gece çok delikli uyudum.”

Haberin Devamı

BİR HİKÂYE ANLATMASINI İSTEYİN
Ayçin Köycekaş, Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü

- Çocuklar olaylara yetişkinlerden daha farklı bakar. Yaşantılarından ve hayal gücünden yararlanarak anlatacakları hikâyeler sizin için öğretici olacak.

- Çocukların dikkatini çeken konuları öğrenmenin en iyi yollarından biri onlara resim çizdirmektir. Aile, okul, sosyal hayat ve daha pek çok konuda ne düşündüklerini, çizecekleri resimleri birlikte analiz ederek öğrenebilirsiniz.

- Bilmediğiniz herhangi bir konuda birlikte araştırma yapın. Hem onun araştırma tecrübelerinden yararlanacak hem de birlikte öğreneceksiniz.

- Ona akrabalarından, arkadaşlarından kimleri neden sevdiğini sorun. “Eğer farklı olsalardı onlar hakkında ne düşünürdün, yine de onları sever miydin?” diye sorun. Böylece insan ve sevgi ilişkisi konusunda dikkatinizi çekmeyen pek çok konuyu fark edeceksiniz.

Haberin Devamı

GÜLTEN DAYIOĞLU ÖDÜLÜ’NE BAŞVURULAR BAŞLADI

Çağdaş Türk çocuk ve gençlik edebiyatına özgün eserler kazandırmak amacıyla düzenlenen Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı çocuk romanı ödülü için başvurular başladı. Son tarih 31 Aralık. Şartnameye gultendayioglu.com adresinden erişebilirsiniz.

Çocuktan al bilgiyi

Bu ödüle 2017’de ‘Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu’ adlı kitabımla değer görülmüştüm.

#EVDEKAL ETKİNLİKLERİ

MASAL DİYARINDAN GÜNÜMÜZE

Çocuktan al bilgiyi

Masal kahramanları günümüzde olsalardı acaba ne olurdu? Pinokyo, Pamuk Prenses ve Kırmızı Başlıklı Kız’ın teknolojiyle tanışması bu eğlenceli oyunda… Biletleri biletix.com’dan aldıktan sonra oyunu seyretix.com sitesinden izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Etkinlik tarihi: Yarın
Saati: 14.00
Yaş: 4+
Bilet fiyatı: 25 lira

HAFTANIN KİTABI

Çocuktan al bilgiyi

‘Bu Robotlar Çok Akıllı’ yapay zekâ teknolojileri ve robotlar konusunda şaşırtıcı bilgilerle dolu...

Yayınevi: Doğan Egmont
Yazar: Toprak Işık-Yılmaz Kılıçaslan
Tür: Araştırma
Sayfa: 151
Fiyatı: 22 lira

Yazarın Tüm Yazıları