Bırakın çocuğunuz okula alışsın

Okula ilk kez başlayacak olan çocuklar okul korkusu yaşıyor olabilir. Ancak bu durum aşılmayacak bir şey değil. Peki, ne yapılmalı, çocukla nasıl konuşulmalı, nasıl davranılmalı? Psikiyatrist Sabri Yurdakul’a sorduk.

Haberin Devamı

Uzun bir tatil döneminden sonra okullar açılıyor. Çocuklar okula nasıl hazırlanmalı?

Öncelikle tatil havasından çıkılması gerekir. Her gün bir iki saat kitap okunmalı, önceki yılın notları gözden geçirilmeli. Aşırıya kaçmadan her gün ders çalışmaya alışması okul açıldığında zorluk çekmesini engeller. Aksi halde alışma süresi uzar. Uyku düzeninin sağlanması da önem taşıyor. Bu hafta içinde uyku düzeni sağlanırsa, okul açıldığında okula gitmekte zorluk yaşamazlar. Bir de cep telefonu ve bilgisayar kullanımı da düzen altına alınmalı. 

Çocuğu birinci sınıfa başlayacak olan anne babalar ne yapmalı?

Okula yeni başlayacak çocuk kaygılıdır. Bu nedenle kaygısını azaltmak ve ona okulu sevdirmek çok önemli. Bunun için okul açılmadan çocukla birlikte okuyacağı okul ziyaret edilmeli, öğretmeniyle tanıştırılmalı, bir yıl boyunca okuyacağı sınıfı gösterilmeli. Unutmayalım ki, bizler bile yeni bir ortama girdiğimizde zaman zaman zorluk yaşarız. Bu nedenle önceden keşfetmesini sağlamak kaygıyı azaltacaktır. Ayrıca çocuğa sabahları erken kalkma ve kahvaltı yapma alışkanlığı da kazandırılmalı. Böylece çocuk okul açıldığında uyanmakta zorluk çekmeyecek ve okula aç karnına gitmeyecektir.

Haberin Devamı

Bırakın çocuğunuz okula alışsın

Peki, ya okul korkusu yaşayan çocuklar?

Okuldan korkan çocukların temel zorunu anne-baba bağımlılığıdır. Okul açılana kadar genellikle annesinin eteğinden ayrılmaz ve okula giderken annelerini de yanında isterler. Burada anne-baba tutumu çok önemlidir. Oysaki bireyselliğini kazanmış ve anaokuluna gitmiş çocuklar için okula alışmak çok daha kolaydır. Eğer çocuk okula gitmek istemiyor, ağlıyor, anne-babasının yanında kalmak istiyorsa yapılacak ilk şey anlayışlı olmak ve alışma süresince ona yardımcı olmaktır. Örneğin onu okula götürüp “Seni bekleyeceğim. Bir şeye ihtiyacın olursa buradayım,” diyerek onu ilk birkaç gün okulda gözlemlemektir. Bu yapılmazsa korku uzayacak ve şiddeti artacaktır. 

Haberin Devamı

Yani, anne babalar çocuklarıyla okula gitmeli…

Evet. Özellikle ilk gün çocuk okula anne-babası tarafından götürülmeli. Sonraki günlerde gelmesini isterse gene gitmeli ama okulda kaldıkları zamanı giderek azaltmalılar. Bir hafta içinde de okula gitme işini bitirmeliler. Anne baba kaygı yaşarsa, çocuk da kaygı yaşar. Öncelikle anne babalar kaygıdan uzaklaşmalı ki çocuklar güven duysun ve daha kolay alışsın.

ÇOCUKLARIN OKULA ALIŞMASI İÇİN 5 ÖNERİ

• Okula birlikte gidin, o okula alıştıkça, okulda geçirdiğiniz zamanı azaltın.
• Her gün okulda neler yaptığını, gününün nasıl geçtiğini, neler öğrendiğini sorun.
• Sınıfından arkadaşlarının aileleriyle görüşün, arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirsin.
• Birdenbire derslere yüklenmeyin, dersler ve oyun arasındaki dengeyi sağlamaya çalışın.
• Okula gitmek istemezse bu konuda kararlı davranın ve ikna ederek okula gönderin ya da götürün. Bir kere gitmemeyi başardığında bunu sürdüreceğini unutmayın.

Haberin Devamı

GECE NEDEN DİŞLERİMİZİ SIKARIZ?

Çocuklar arasında geceleri diş sıkmaya bağlı olarak diş kayıpları çok yaygın. Peki, sebebi nedir? Ne yapmak gerekir? Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Osman Çetin açıklıyor…

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Yarın buluşalım

‘Büyükçekmece Kitap Günleri’nin ikincisi gerçekleşiyor. Ben de yarın çocuk kitaplarımı imzalayacağım. Büyük küçük herkes davetli…

Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Tarih: Yarın
Saat: 14.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 873 20 97

 Bırakın çocuğunuz okula alışsın

İllüstrasyon atölyesi

Çocuklar ekip çalışmasıyla kendi hikâyelerini canlandırıp içinden bir sahnenin illüstrasyonunu yapacaklar.

Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Yarın
Saat: 11.00
Fiyat: 50 TL
Tel: (0216) 359 45 50

 Bırakın çocuğunuz okula alışsın

Buz Devri

Labirentler, atölyeler, yarışmalar, yüz boyama ve daha pek çok oyun ve eğlencenin olduğu etkinlikte Buz Devri kahramanlarıyla dolu bir gün çocukları bekliyor.

Yer: İstanbul-Vadistanbul
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 13.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 330 38 38

Haberin Devamı

Bırakın çocuğunuz okula alışsın

HAFTANIN FİLMİ

Çocukların çok sevdiği Arı Maya’nın yepyeni filmi ‘Bal Oyunları’ dün gösterime girdi. Filmde Arı Maya, büyük bir yarışa katılmak zorunda kalıyor. Mutlaka izleyin. Okullar açılmadan önce çocuklar için iyi bir armağan.

Bırakın çocuğunuz okula alışsın

 

Yazarın Tüm Yazıları