Anne baba sağlığı için kolajen çok önemli

Son yıllarda önemi daha çok anlaşılan kolajenin kemik sağlığından kıkırdak yapısının iyileştirilmesine, moral ve motivasyonun sağlanmasından sağlıklı bir görünüm kazanmaya kadar birçok etkisi var. Geçen hafta Konya’da gerçekleşen Wellcare Collagen toplantısında uzmanlar, aile sağlığı için kolajenin önemli olduğunun ama çocuklara kolajen kullandırmanın doğru olmadığının altını çizdi.

Haberin Devamı

Vücudumuzda halihazırda bulunan kolajeni nasıl anlarız?

Yeşim Temel Özcan (Diyetisyen): İnsan vücudunda üç tip kolajen bulunur. Tip I kolajen vücudumuzdaki kolajenin %90’ıdır. Yoğun şekilde paketlenmiş liflerden oluşur. Deri, kemik, tendon, lifli kıkırdak, bağ dokusu ve dişlere yapı sağlar. Tip II kolajen daha gevşek bir şekilde paketlenmiş liflerden oluşur. Eklemleri destekleyen elastik kıkırdakta bulunur.

Tip III kolajen ise vücudumuzdaki kasların, organların ve arterlerin yapısını düzenler. Cildin esnekliğini sağlar. Kolajen liflerinde zamanla biriken hasar, onların düzgün çalışma yeteneklerini azaltır. Bu da kemiklerden gelen seslerden, cildin sarkmasından anlaşılır.

Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu (Fizik Tedavi Uzmanı): Eklem kıkırdağı sağlığı için Tip II kolajen çok önemlidir. Eğer kıkırdağımız olmasaydı kemikler birbirlerine öyle temas ederdi ki biz ne yürüyebilirdik ne koşabilirdik ne oturabilirdik. Kemiklerin üzerinde olan yumuşak süngerimsi kıkırdak yapı, bizim hareket etmemize olanak sağlıyor. Ancak yaşla birlikte kolajen eksikliği de yaşanmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam sürmek, kötü beslenme, kolajen takviyesi almama gibi etkenler kolajen oranında azalmaya sebep oluyor ve eklem ağrıları böyle başlıyor.

Şunu unutmamak gerekir ki, bir insan eklemlerinden sadece birini yılda ortalama 2 milyon kez kullanır.

Bu sebeple sağlıklı beslenerek, hareket ederek, kolajen desteği alarak kemik ve kıkırdak yapımızı güçlendirmeliyiz.

Ancak bunu yaparken de silisyum mineralinin çok önemli olduğunun da altını çizmeliyim. Eklemlerde sıvının korunmasını sağlayan silisyum, dünyada oksijenden sonra en çok bulunan elementtir ve sağlığımız için çok önemlidir.

Silisyum, kolajen biyosentezinde önemli bir role sahiptir ve elastin dediğimiz esnekliği sağlayan proteinin üretimini destekler.

Tip I kolajen de silisyumla birlikte alındığında ilerleyen yaşlarda sıkça görülen osteoporozun (kemik yıkımı) önüne geçer ve kemikler daha dayanıklı hale gelir.

ÇOCUKLARIN KOLAJEN KULLANMASINA GEREK YOK

Haberin Devamı

Bazı aileler çocuklarına kolajen desteği için ilikli kemik suyu içiriyor. Ancak ayrıca kolajen takviyesi verenler de var. Bu doğru bir yaklaşım mı?

Yeşim Temel Özcan (Diyetisyen): Çocukların kolajen kullanmasında bir sıkıntı yoktur ama gerek de yoktur. Esasında hücrelerin sağlamlığını ve devamlılığını sağlayan kolajen proteini 25 yaşından itibaren her yıl yüzde 1 oranında azalmaya başlar.

Dolayısıyla bu yaş öncesinde çocuk ve gençlerin ayrıca bir takviye almasına gerek yok.

Ancak şunun altını çizmeliyim ki, kolajen proteini vücudumuzun birçok bölgesinde bulunur.

Fakat başlıcaları kas, kemik, doku, tendon yapısı, damar iç yüzü ve bununla birlikte sindirim kanalında fazlasıyla bulunmakta ve bir protein yapısı olduğundan her zaman için desteklenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Haftanın kitabı

Anne baba sağlığı için kolajen çok önemli

Dünyaca ünlü çizerimiz Hicabi Demirci’nin son kitabı Cumhuriyet’imizin 100. yılına armağan... “Yaşasın Cumhuriyet”i çocuklar çok sevecek.
Yayınevi: Desen Yayınları
Çizen: Hicabi Demirci
Tür: Karikatür
Yaş: 3+
Sayfa: 64
Fiyatı: 99 lira

Seksen Günde Dünya Turu

Anne baba sağlığı için kolajen çok önemli

Jules Verne’un dünyaca ünlü kitabından uyarlanan oyunda çocuklara arkadaşlığın ve sevginin en büyük değerler olduğu anlatılıyor.
Yer: İstanbul-Watergarden Duru Tiyatro
Tarih: 16 Eylül Cumartesi
Saat: 13.00/15.00
Yaş: 4+
İletişim: (0216) 338 56 36
Fiyatı: 150 lira

Aile Çocuk Sonbahar Kampı

Anne baba sağlığı için kolajen çok önemli

Mini Kulüp Atölye, 3-6 yaş arası çocuklar ve ebeveynleri için çok özel bir kamp düzenliyor. Yetişkinler, Sağlıklı Yaşam Koçu Özge Ergün’ün liderliğinde yoga, meditasyon, pilates ile ruhen ve bedenen yenilenirken, çocuklar ise Atölye’nin uzman eğitmenleri eşliğinde kendileri için hazırlanan aktivitelere katılacak.
Yer: Sakarya-Sapanca Göl Evi Resort
Tarih: 22-24 Eylül
Yaş: 3-6 yaş çocuk ve ebeveyn
İletişim: (0532) 230 40 73

Yazarın Tüm Yazıları