Leonardo DiCaprio’dan leopar sazanı paylaşımı

Oscar’lı bir oyuncu olması kadar çevreciliğiyle de tanınan Leonardo DiCaprio, dünya üzerinde tekrar görülmesi en çok istenen 10 balık türünden biri olan ve kırmızı listede yer alan leopard barbel yani leopar sazanının Türkiye sınırlarında tekrar görülmesiyle ilgili güzel haberi Instagram ana sayfasından yayınladı.

Haberin Devamı

Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nce kırmızı listeye alınarak neslinin tükendiğine inanılan, SHOAL adlı Doğa Koruma Örgütü’nce dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasında yer alan leopar sazanının tespiti için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Dr. Öğr. Üyesi Münevver Oral bir çalışma başlatmıştı.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle yapılan arama çalışmaları sonucunda, balıkçı Mehmet Ülkü’nün de desteği ile 50 santimetrelik 2 kilogram ağırlığında siyah benekli balık yakalandı ve Metin Yoksu tarafından fotoğraflanarak kayıtlara geçti.

Dünya basınında ağırlıklı olarak çevreci yayınlarda yer alan haberin geniş kitlelere yayılması ise Leonardo DiCaprio aracılığıyla oldu. O bahsetmese belki Türkiye’de bile gündem olmayacaktı bu değerli haber.

Haberin Devamı

Ününü ve takipçi kitlelerini sadece kendi markaları için değil, dünyaya, çevreye, insanlara, hayvanlara iyi gelmek için kullanan ünlülere ayrı bir hayranlık duyuyorum.

Çevreciliğiyle öne çıkan Leonardo DiCaprio da bunlardan biri.

Oscar’lı oyuncu tarafından dünyaya duyurulan bu güzel haberin ardından şimdi sıra, iklim krizinin ve giderek daha da kirlenen kara, deniz ve nehirlerin içinde doğayı ve hayvanları korumaya, vahşi doğaya sahip çıkmakta.

Pipet kullanmayın

Geçenlerde bir araştırma yapıldı.

Balık yemek mi, pipet kullanmak mı daha fazla balık ölümüne neden oluyor?” diye sordular. Konunun uzmanları direkt “Pipet kullanmak” cevabını verdi.

Plastikler, pipet kullanımı, denizlerin kirlenmesi balık ölümlerinin birincil sebebi.

Avlanma ve balık tüketimi de özellikle etik anlamda büyük bir sorun ve zarar tabii, göz ardı edilemeden önlenmeli.

Ama araştırma, plastik atıklar konusunda hayli uyarıcı. Ne kadar az plastik atık olursa o kadar iyi.

Pet Robot’a hazır mısınız

Pandemi sonrası evden çalışmaya devam etmenin bir güzel yanı, insanların aileleri ve evcil hayvanlarıyla daha fazla vakit geçirmeye devam edebilmesi oldu.

Haberin Devamı

Ama zaman içinde işe ve trafiğe dönüldü tabii. Bizleri evde görmeye alışan kedi ve köpeklerimiz için ise yalnız ve sıkıcı geçen günler de yeniden başlamış oldu.

Yapay zekâ ve gelişen robot teknolojisi şimdilik buna bir çözüm bulmuş gibi.

Gün ortasında eve dönüp kedi ya da köpeği ile oyun oynamak isteyip de bunu yapamayanların imdadına Pet Robot yetişecek.

Köpeklerle top yakalama oynayabilen, kedilere ödül maması verip, minik oyunlar oynayabilen bu robotlar tabii ki insanın yerini tutamaz ama evde bir hareket sağlayarak yalnızlığı bir nebze olsun azaltabilir.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları