Yabancı dile yerli yazılım

Pandemi döneminde öğrencilerin yaşadığı en büyük zorluklardan biri online sınavlar oldu. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün hem korona önlemleri altında sınavların nasıl yapıldığını anlattı hem de güzel bir projenin müjdesini verdi: Dijital ortamdaki yabancı dil sınavlarını yerli yazılımla yapmak.

Haberin Devamı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevinde ikinci yılını dolduruyor. Kendisiyle bu iki yılda neler yaptığını ve geleceğe ilişkin projelerini konuştuk. Prof. Dr. Aygün’ün önümüzdeki dönem ilk hedeflerinden biri dört beceri (dinleme, konuşma, okuma, yazma) ölçen ve dijital ortamda yapılan yabancı dil sınavını yerli yazılımla yapmak. Bu konuda çalışmalara başladıklarını belirten Başkan Aygün, “Dört beceriyi ölçen yabancı dil sınav çalışmalarına başladık. Şu an için ülkemizde uygulanan dört beceride dil sınavlarının yazılımları ve uygulamaları yabancı menşeli. ÖSYM Başkanlığı olarak yerli yazılımla dört beceriyi ölçen dil sınavı yapmayı hedefledik. Bu kapsamda uzmanlarımız tarafından yerli yazılım çalışmaları başlatıldı” diyor.

Haberin Devamı

5 DİL DAHA EKLENDİ

Daha önce İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinde uygulanan elektronik sınavlara 2019 yılında Farsça, 2020 yılında Bulgarca, İspanyolca, İtalyanca ve Yunanca dilleri de eklenmiş. 2020’de 13 adet yapılan ve 33 bin 935 adayın katıldığı YDS’nin (Yabancı Dil Sınavı) yabancı kaynaklar kullanılarak oluşturulduğunun altını çizen Başkan Aygün hedeflerini, “Amacımız adayın dil konusunda diğer yeterliliklerinin de ölçülmesine fırsat veren bir sınav yapmak. Yerli yazılımla adayın konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerini de ölçmüş olacağız” diye açıklıyor.

YILDA 50 SINAV YAPILIYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) 2021 bütçesi 643 milyon 549 bin lira olarak gerçekleşmiş. Bu büyük bütçeyi de yönetecek olan ÖSYM Başkanı Aygün, sadece üniversite sınavlarını değil tüm merkezi sınavları yaptıklarını söylüyor: “ÖSYM’nin kurulduğu dönemdeki amacı üniversiteye giriş sınavlarını düzenlemekti. Şu an bulunduğumuz noktada ise devletimizin sınav merkezi konumundayız. Eğitim alanının dışında kamu kurumlarının çoğunun sınavlarını da biz gerçekleştiriyoruz. Yılda yaklaşık olarak 50 sınav uyguluyoruz.”

13 MİLYON MASKE DAĞITTIK

* Prof. Aygün, iki yıllık görev süresi boyunca ve pandemi döneminde yaptıklarını şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

* Pandemi döneminde bugüne kadar yapılan sınavlarda, adaylara ve görevlilere yaklaşık 13 milyon maske, 13 milyon dezenfektan mendil, 1 milyon 800 bin çift eldiven, 69 bin birer litrelik el dezenfektanı, 42 bin yüz koruyucu siperlik ve 34 bin adet koruyucu önlük verildi.

Yabancı dile yerli yazılım

* TOKA, PIERCING, İĞNE SERBEST: Tüm sınavlarda 2018 yılına kadar yasak olan ulaşım kartı, ev anahtarı, metal para, tel toka, piercing, başörtüsü için kullanılan her türlü toplu iğne serbest oldu.

* GAZİLER VE ŞEHİT YAKINLARI ÜCRET ÖDEMİYOR: 2019 yılından itibaren ÖSYM’nin sınavlarına başvuruda bulunan gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocuklarından sınav ücreti, başvuru hizmet ücreti ve yerleştirme ücreti alınmaması kararlaştırıldı. 2019’da 25 bin 761, 2020 yılında 44 bin 700 şehit ve gazi yakını sınavlara ücret ödemedi.

Haberin Devamı

* NÖBETÇİ NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ: 2018 yılına kadar sadece YKS ve KPSS sınavlarında uygulanan nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulaması kimliğini kaybeden adayların mağduriyetini önlemek için 2019’dan itibaren tüm basılı sınavları kapsayacak şekilde genişletildi.

* MOBİL UYGULAMALAR HİZMETTE: ÖSYM tarafından geliştirilen iki yeni mobil uygulama adayların ve sınav görevlilerinin kullanımına sunuldu. Mobil Aday İşlemleri Sistemi (ÖSYM-AİS) ve Mobil Görevli İşlemleri Sistemi (ÖSYM-GİS) Google Play Store ve Apple App Store’da erişime açıldı. AİS ve GİS’e e-Devlet ile kayıt yapılmaya başlandı. ÖSYM mobil uygulamalarına e-Devlet şifresiyle erişim kolaylığı sağlandı. Bu yenilikle artık ÖSYM’nin uyguladığı sınavlara başvurmak isteyen ve daha önce AİS’de kaydı olmayan T.C. kimlik kartına (yeni kimlik kartı) sahip adaylar, başvuru merkezlerine gitmeden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne kendileri online kayıt yaptırabilecek ve sınavlara başvuru yapabilecekler.”

Haberin Devamı

SALGINDA SINAV ÖNLEMLERİ

COVID-19 Bilimsel Danışma Kurulu tarafından hazırlanan “Ulusal Sınavlarda Alınması Gereken Önlemler” başlıklı rehber doğrultusunda sınavlarda şu tedbirler alındı:

* Geliştirilen yazılımla sınav merkezlerindeki fiziki alanların uygunluğu çerçevesinde, sosyal mesafe gözetilerek binalara ve salonlara seyrek aday ataması yapıldı.

* Bina ve salonlar sınav öncesi detaylı olarak temizlendi ve dezenfekte edildi.

Yabancı dile yerli yazılım

* Adaylara sınav binası girişlerinde görevlilerce maske ve dezenfektan dağıtıldı. İsteyen adaylar dezenfektanlarını yanlarında getirdi. Sınav görevlilerine maske ve dezenfektan ile lateks eldiven de dağıtıldı.

* Yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için aday ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmadı.

Haberin Devamı

* ÖSYM sınavlarında aday ve sınav görevlileri için HES kodu zorunluluğu getirildi. HES kodları kullanılarak COVID-19 tanılı veya temaslı olduğu belirlenen adaylar gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınarak ayrı salonlarda sınava alındı. Bu durumda olan adaylar SMS ile sınavdan önce bilgilendirildi. Bu salonlarda görev alan görevlilere ayrıca yüz koruyucu siperlik ve tek kullanımlık koruyucu önlük verildi.

* Bu uygulamalar pandemi süresince devam edecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları