Matematik ‘hastaları’na poliklinik

Öğrenciler arasında ‘en çok zorlandığınız ders hangisi’ diye bir anket yapılsa eminim ilk sırayı matematik alır. İlk, orta, lise fark etmez eğitimin tüm kademelerinde matematik her zaman öğrencileri en fazla zorlayan derslerin başında gelir. Milli Eğitim Bakanlığı işte bunun için ‘matematik seferberliği’ düzenledi. Erzincan Lisesi de özel bir proje geliştirdi. Okulun içinde bir bölüm ‘Matematik Polikliniği’ne çevrildi. Öğretmenler doktor, öğrenciler matematik sorununa deva arayan hasta oldu.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLERİN doktor önlüğüyle dolaştığı Erzincan Lisesi’ndeki  ‘Matematik Polikliniği’ne baş vurmak isteyen öğrencinin önce randevu alması gerekiyor. Randevusuna olumlu yanıt alan öğrenci ders öncesi, sonrası ya da teneffüste doktora yani öğretmene gidip sorununu anlatıyor.  Onu dinleyen öğretmen de teşhisi koyup reçeteyi yazıyor. Ama sonrasında matematikle ilgili bir konudan muzdarip olan öğrencinin tedavi sürecini de takip ediyor. Bu uygulama sayesinde Erzincan Lisesi’nde artık matematik korkusuna yer yok. Duruma göre farklı reçeteler ve tedavilerle öğrencilere matematik sevdirilmeye çalışılıyor. 

Matematik ‘hastaları’na poliklinik

TEDAVİSİ VAR

Haberin Devamı

Okul Müdürü İbrahim Salar, “Geçici bir hastalık olarak düşündüğümüz matematik sorununun mutlaka bir tedavisi olmalı, doğru teşhis ve doğru bir reçeteyle bunun önüne geçebiliriz diye düşünüp  ‘Matematik Polikliniği’ projesini başlattık. Lisemizin matematik öğretmenleri bu projede  hekim hüviyetiyle görev alıyorlar. Sayıların sempatikliği yardımıyla matematik sevdiriliyor, eksik konular tespit edilip, sorunlar gideriliyor. Her konuya özel reçete yazılıyor. Böylelikle öğrencinin bakış açısı değiştiriliyor ve matematik korkulan bir ders olmaktan çıkıyor” diyor.

BAŞARI ARTTI

2019 yılında başladıkları bu uygulama ile matematik dersinde başarının arttığını, öğrencilerde yüzde 90 iyileşme olduğunu söyleyen Müdür Salar, şöyle konuşuyor: “Matematik, çocuklarda asrın tedavi edilebilir hastalığı. Bu konuda bazı önyargılar var biz bunların tedavi edilebileceği kanaatine vardık. Öğretmenlere hekim önlüğü giydirdik, onlar hekim olsun çocukların matematik hastalığını iyileştirsin istedik. Dramatizasyon yapıyoruz. Sayıların sempatikliğini kullanarak bu sorunu aşmaya çalışıyoruz. Matematikle ilgili ciddi bir ön yargı var. Her çocuk türev, integral sorunu yaşıyor. Hastalığı teşhis ettikten sonra reçetenin tanı kısmına matematik ön yargısı var diyoruz, ilaç kısmına da ‘100 soru çözmeli.. ‘ gibi şeyler yazılıyor.

Haberin Devamı

Matematik ‘hastaları’na poliklinik

FORMÜLÜ BULDUK

20 yıllık bir eğitim emekçisi olarak şunu gördüm, sözel, sayısal hatta dil alanında eğitim alsanız bile olmazsa olmazımız matematik. Bu konuda çocukların, gençlerin önyargıyı mutlaka kırmaları gerekiyor. Mezun olanların yüzde 20’si iyi üniversitelere gidiyor, diğerleri hedeflerinden uzaklaşıyor. Bazıları da hayatın içinde eriyip gidiyor. Bunun temelinde aslında matematik eksikliği var. Biz bu formülü bulduk. Poliklinik projesi ile oyunla dramatize edip, matematiği sevdirmeye çalışıyoruz.”

Matematik ‘hastaları’na poliklinik

ÖNYARGILAR YIKILIYOR

"Öğretmenlerimiz büyük fedakarlık yapıyor. Tek sıkıntımız poliklinik, hastane, reçete gibi kavramların yarattığı olumsuz çağrışım. Ancak bu önyargı da kırıldı. Hastalıktan ziyade eksiklik gözüyle bakılıyor. Hedef, derslerde işlenen konular ve çözülemeyen sorularla ilgili öğretmenlerin öğrencilerine daha fazla zaman ayırması. Matematiğe olan güveni artırmak derse bakış açısını değiştirmek. Matematiğin korkulacak bir ders olmadığını göstermek."

Haberin Devamı

Matematik ‘hastaları’na poliklinik

POLİKLİNİK NASIL ÇALIŞIYOR?

Poliklinik randevu usulüyle ve ücretsiz çalışıyor. İhtiyacı olan öğrenci istediği öğretmenden randevusunu alıyor. Öğretmen randevuya gelen öğrenciye, “Problemin ne?” diyor. Öğrenci, hangi konuda sıkıntısı varsa, anlatıyor anlamadığı alanlarla ilgili sorunlarını aktarıyor. Öğretmen konuyla ilgili birkaç soru gösterdiğinde çocuk anlamıyor ya da çözemiyorsa o zaman hızlıca konunun üstünden geçiyor. Daha sonra reçeteye o konuyla ilgili kaç soru çözmesi gerektiğini ya da konuyla ilgili YouTube videolarını, canlı ders anlatımlarını izlemesi gerektiğini yazıyor. Sonra takibini yapmak için tekrar randevu veriyor. O konuyu çocuk anlayıncaya kadar peşini bırakmıyor. Eksik konular belirlenip, ödev çalışma takibi yapıldıktan sonra çözülmedik soru kalmaması hedefleniyor. Okul yöneticileri bu yöntemle bugüne kadar yüzde 90 başarı sağladıkları iddiasında. Poliklinikte tek sıkıntı randevusuz gelenlerin neden olduğu yoğunluk.

Yazarın Tüm Yazıları