Trafik sigortasına yeni düzenleme... Primler ilk kez hasar maliyet endeksine göre belirlenecek

2024 başından itibaren trafik sigortasında primler ve teminatlar artarken ilk kez hasar maliyet endeksi uygulamasına geçildi. Yeni senenin ilk 4 ayında şirketler trafik sigortası primlerini bir önceki ayın prim tutarı üzerinden yüzde 10 artırabilecek.

Haberin Devamı

TRAFİK sigortasında yeni düzenlemeye gidildi, primler ve teminatlar artarken ilk kez hasar maliyet endeksi uygulamasına geçildi. Yeni düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. 14 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile 2024 başından itibaren trafik sigortası primleri ve teminat tutarları yeniden düzenlendi.

Resmi Gazete’deki yönetmelikle sigorta şirketlerine sene başından itibaren trafik sigortası primlerini her ay yüzde 5 artırma hakkı tanınırken, aynı günün akşam saatlerinde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) yetkisini kullanarak, bir genelge yayımladı ve prim artırım oranını yüzde 10’a çıkardı.

ARTIŞ ORANI YÜZDE 10’A ÇIKTI

- 2023 yılının Mayıs ayına kadar sigorta şirketlerinin trafik sigortası primlerini her ay bir önceki aya göre yüzde 4.75 artırma hakkı bulunurken, bu yılın mayıs ayında yapılan düzenleme ile bu oran yüzde 2’ye düşürüldü. Sene sonuna kadar da sigorta şirketleri, trafik sigortası primlerini, her ay, bir önceki aya göre yüzde 2 artırabiliyor. Yeni düzenleme ile 1 Ocak 2024’ten itibaren bu oran yüzde 10’a çıkarıldı. Sene başından itibaren ocak, şubat, mart, nisan ayları için sigorta şirketleri trafik sigortası primlerini bir önceki ayın prim tutarı üzerinden yüzde 10 artırabilecekler.

Haberin Devamı

Trafik sigortasına yeni düzenleme... Primler ilk kez hasar maliyet endeksine göre belirlenecek

PRİMLER NE OLACAK?

- Bugün için otomobillerde, İstanbul’da, çok hasarlı sürücülerin yer aldığı 0’ıncı basamaktaki sürücüler trafik sigortasına 20.215 TL, trafik sigortasını ilk kez yaptıracak olanlar (4. basamak) 7.412 TL, hasarsız (8. basamak) sürücüler ise 3.369 TL ödüyor.

Yeni senenin ocak ayında, hasarlı sürücülerin primi 22.236 TL’ye, 4. basamaktaki sürücülerin primi 8.153 TL’ye, hasarsız sürücülerin primi ise 3.705 TL’ye yükselecek. Yüzde 10’luk prim artış uygulaması 2024’ün ocak, şubat, mart ve nisan ayları için geçerli olacak. Yani, yeni senenin ilk dört ayında şirketler, trafik sigortası primlerini bir önceki ayın prim tutarı üzerinden yüzde 10 artırabilecek.

Haberin Devamı

TRAFİK SİGORTASINDA BİR İLK

- Mayıs ayında trafik sigortasında bir ilk yaşanacak ve hasar maliyet endeksi uygulaması başlatılacak. 2024’ün Mayıs ayından itibaren sigorta şirketleri Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından açıklanacak hasar maliyet endeksine göre prim artışı yapabilecekler.

Hasar maliyet endeksi hesaplaması, asgari ücret, yedek parça maliyetleri, araç fiyat artış oranı dikkate alınarak hesaplanacak. SEDDK, tüm bu kriterlere göre 2024’ün Mayıs ayında hasar maliyet endeksini belirleyecek ve sigorta şirketleri bu orana göre her ay artış yapabilecek. Şirketler, hasar maliyet endeksine göre belirlenen oran çerçevesinde her ay bir önceki ayın prim tutarlarını artırabilecek ya da azaltabilecek. Örneğin, mayıs ayında hasar maliyet endeksi yüzde 5 olarak belirlendiyse, sigorta şirketleri haziran ayında primlerini yüzde 5 olarak artırabilecekler. Yeni düzenleme ile SEDDK, endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Haberin Devamı

TEMİNATLAR ORTALAMA YÜZDE 50 ARTTI

- 14 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile trafik sigortasının teminat limitleri de artırıldı. Bugün için uygulanan araç başına maddi teminat tutarı olan 120 bin TL’den, 2024 yılı başında 200 bin TL’ye çıkarıldı. Halen 1 milyon 200 bin TL olarak uygulanmakta olan vefat ve sakatlık teminatı ise 2024 başından itibaren 1.8 milyon TL’ye yükseltildi. Trafik sigortasından ödenecek sağlık giderleri ise 2024 başından itibaren kişi başına 1.8 milyon TL olarak belirlendi.

Trafik sigortasına yeni düzenleme... Primler ilk kez hasar maliyet endeksine göre belirlenecek

Yazarın Tüm Yazıları