Sigortada parasını unutanlar ne yapacak?

126 bin kişi, sigorta şirketlerinde 42 milyon lira unuttu. ‘Sigorta şirketinde de para mı unutulurmuş?’ demeyin; nasıl ki, geçen yıl 529 bin kişi bankalarda 115 milyon lirasını unutmuşsa, sigortada da parasını unutanlar var. Üstelik bu ilk de değil, son 3 yılda sigortada hak sahiplerince aranmayan para tutarı 70 milyon lirayı buldu.

Haberin Devamı

Peki, kim bunlar ve bu, nasıl bir unutkanlık? Öncelikle şunu belirteyim, 42 milyonun yüzde 80’i hayat sigorta şirketlerinde unutulan paralardan kaynaklanıyor. Bunun da birkaç nedeni var. Birincisi, malum hayat sigortaları, 10 yıl ve daha uzun süreli sigortalar olduğundan kişiler poliçe yaptırdıklarını ya hatırlamıyor ya da sigortalı vefat ettiyse varisleri sigortadan haberdar olmuyor. Bir başka neden de sigorta şirketleri vatandaşa ulaşamıyor.

100 BİN LİRA UNUTAN VAR

Hayat sigortalarının dışında, sayıları az da olsa otomobil, konut sigortalarında hasar dosyası açtırıp, gerek hukuksal gerekse de başka sebeplerden sürecin uzaması nedeniyle hasarını almayı unutanlar da var. Eminim, ‘unutulan paralar küçük meblağlardır, uğraşmaya değemez’ diyeceksiniz. Maalesef öyle değil. Hayat sigortasında 20 bin lira unutan da var, 50 bin lira unutan da; hatta 15 yıl önce birikimli hayat sigortası yaptırıp, birikimi 100 bin liraya kadar ulaşıp, bu parayı unutan da var.

Haberin Devamı

DOLANDIRICILARA DİKKAT!

İş bu kadarla da bitmiyor. Şirketler, her yılın ocak ayında, paralarını unutan sigortalıların listesini açıklıyor; 15 Haziran’a kadar da paralarını almaları için mektup ve telefonla bilgilendiriyor. Elbette sigortacıların ulaştıkları kişiler de yok değil. Bu sefer de dolandırıcılık sorunu gündeme geliyor. Çünkü her yılın Ocak ile Haziran arası dolandırıcıların da harekete geçtiği dönemler. Dolandırıcılar, ‘sigorta şirketinden arıyoruz, paranızı unutmuşsunuz’ diyerek, on binlerce kişiyi arıyor. Yıllardır da dolandırıcılardan ağzı yanan vatandaş, sigorta şirketinden arandığına inanmıyor, sigortacılar da vatandaşı ikna edemiyor. Öyle ki, kimileri, ‘beni dolandırıyorsunuz’ deyip, ya telefonu kapatıyor ya da sigorta şirketinden gelen mesajlara dönmüyor; kimileri de, dolandırıcı sanıp, sigorta şirketini polise şikayet ediyor.

SON GÜN, 15 HAZİRAN

Gelelim, sigorta şirketinden unutulan paraların akıbetine. 15 Haziran’a kadar süre var. Bu sürede sigorta şirketinden paranızı aldınız aldınız; bu tarihten sonra nasıl ki, bankalarda unutulan paralar Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna (TMSF) devrediliyorsa, sigortada unutulan parlar da Güvence Hesabı’na devrediliyor.

Haberin Devamı

Son olarak şunu da belirteyim. Her sigorta şirketi, kendi internet sitesinden, ‘hak sahiplerince aranmayan paralar’ bölümünden, parasını unutan sigortalıların listesini yayımlıyor. Kimlik numaranızı yazarak, o şirkette unuttuğunuz para var mı, yok mu öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Güvence Hesabı’nın internet sitesinden de benzer şekilde arama yapabilirsiniz.  

Yazarın Tüm Yazıları