Geriye dönük yetim aylığı ödenmez

Soru: 26 yaşındayım. Babam 1998’de rahmetli oldu, bu yaşıma kadar babamın soyadını taşımıyordum, son bir aydır taşıyorum. Sigortadan emekliydi, yetim aylığını almadım. Geriye dönük alabilme şansım var mı, 18 yaşımdan önceki maaşlarımı alabiliyor muyum? Hasar D.

Haberin Devamı

Cevap: Yetim aylığını geriye dönük ödemenin yapılabilmesi için 5 yıllık süre sınırı bulunuyor. Bu konuda kanunda, “aylık hakkının kazanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde istenmeyen kısmı zamanaşımına uğrar” diye yazıyor. Zaman aşımına uğradığı için geriye dönük yetim aylığını alamazsınız.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI ZORUNLU SİSTEM

Soru: Genel sağlık sigortasını zorunlu olması ve beni binlerce lira borçlandırması doğru mu? Hiç hastane kullanmıyorum, kullanacak olsam da özel doktora gidiyorum, sigortaya prim ödemek zorunda mıyım? Emekli olacağız o zaman öderiz diyorum. Korhan B.

Cevap: Genel sağlık sigortası zorunlu bir uygulama ve toplumun tüm kesimlerinin bu sisteme girmesi zorunlu. Sisteme girilmezse devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanılamıyor ve özel hastane gittiğinizde SGK, herhangi bir ödeme yapmıyor. Emekli olduğunuzda ödemeye kalkarsanız geçmişe yönelik ciddi bir borç ile karşılaşacaksınız. O nedenle tavsiyem, yeni çıkan yapılandırmadan yararlanmanız.

Haberin Devamı

EMEKLİ OLAMAZSINIZ

Soru: 1960 doğumluyum, 1986 girişim var. Toplam 1900 gün sigortam var. Nasıl emekli olurum? Hüseyin B.

Cevap: 61 yaşındasınız ve emeklilik için hem çalışma yılınız hem de prim gün sayınız yetmiyor. Bu şartlarda emekli olamazsınız. Yeniden sigortalı olup çalışmaya başlayıp, prim gün sayısını ve 15 yıllık sigortalı yılınızı doldurmanız gerekiyor. Ya da ödediğiniz primleri geri iade alabilirsiniz.

YURTDIŞI BORÇLANAN BAĞ-KUR’LU SAYILIYOR

Soru: Nisan ayında Türkiye’ye dönüp sigortalı olarak çalışmaya başladım. Yurtdışında çalıştığım günleri borçlanmak istiyorum. Yurtdışı borçlanma yaparsam borçlandığım günler SGK olarak mı sayılacak? Tolga A.

Cevap: 2019 yılında yurtdışı borçlanmanın şartları değişti. Prim ödeme gün sayısı, borçlanma miktarı arttı. 2019 ağustos ayından itibaren emekli olunacak kurum da değişti. Bu tarih öncesi yurtdışı borçlanması yapanlar isterlerse SSK üzerinden emeklilik hakkına sahip oluyorlardı bu tarihten sonra Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor ve Bağ-Kur ya da bir başka adıyla 4/B sigorta kolu üzerinden emekli olunabiliyor.

Haberin Devamı

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ ALAMAZSINIZ

Soru: 31 Ekim 2020 tarihinde iş sözleşmem feshedildi, nakdi ücret desteğine başvuru yapmadım. Başvurumu 21 Mayıs 2021 tarihinde yaptım. Geriye dönük ödeme yapılabilir mi? Mücahit G.

Cevap: İşvereni tarafından ücretsiz izne çıkartılanlara ödenen nakdi ücret desteğinden yararlanmak için işverenin sizi ücretsiz izne çıkarması gerekiyor. Sizin iş sözleşmeniz feshedilmiş. İşsizlik maaşı için başvurabilirdiniz. Nakdi ücret desteğinden geriye dönük yararlanamazsanız.

EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞABİLİRSİNİZ

Soru: 1.11.1994 SGK girişim, 7700 prim günüm var. Yüzde 46 sürekli engelli raporum var. Emekli olabilir miyim? Olursam tekrar aynı işyerinde çalışabilir miyim? Yakup T.

Haberin Devamı

Cevap: İşe giriş tarihine ve engellilik derecesine göre 17 yıl çalışıp, 3920 prim günü tamamladığınızda emekli olabiliyorsunuz. Çalışma yılınız ve prim gün sayınız yeterli. İsterseniz emekli olursunuz. Emekli olduktan sonra da işverenin istemesi halinde aynı işyerinde çalışmaya sigortalı olarak ve sosyal güvenlik destek primi ödeyerek devam edebilirsiniz.

PRİM BORÇLARI YAPILANDIRILIYOR

Soru: Birikmiş genel sağlık sigortası borcum var. Borçlarla ilgili yapılandırmadan yararlanabilecek miyim?
Burak A.

Cevap: Genel sağlık sigortası borcuna yönelik yapılandırma kanunu Meclisten çıktı. 2021 nisan ayı da dahil öncesi prim borcunuzu yapılandırabilirsiniz. Yapılandırma yapıp da prim borçlarının tamamını 31 Aralık 2021 tarihine kadar öderseniz borca ilişkin gecikme faizi ve cezaların tamamı silinecek.

Yazarın Tüm Yazıları