Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

O silahlar nasıl takip edilecek

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriyeli Kürtlere ağır silah sevkıyatına izin vermesi sürpriz miydi? Aslında beklenen bir şeydi. Başkan Obama döneminden bu yana ABD’nin Suriye’deki kara gücü gibi faaliyet gösteren Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) zaten silah veriliyordu. Terör örgütü PKK’nın uzantısı olan YPG ise SDG’nin ana unsuru, yani belkemiğini oluşturuyor.

Haberin Devamı

Ancak Pentagon, silah yardımı yapıldığında her defasında bunların SDG içinde yer alan Arap unsurlara verildiğini savunuyordu. Pentagon artık ABD Başkanı Donald Trump’ın da oluruyla YPG ile ortaklığına aleniyet kazandırmış, işbirliğini bir kademe daha yükseltmiş oluyor.

AÇIKLAMANIN ZAMANLAMASI

İYİ de bu açıklama niye şimdi yapılıyor? Duyurunun yapıldığı gün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haftaya salı günü Başkan Trump ile yapacağı görüşmeyle ilgili Beyaz Saray’da toplantıya gitmişlerdi. Hatta Trump, üçlü ekibi Oval Ofis’te selamlayarak zarif bir jestte de bulunmuştu. Ancak birkaç saat sonra YPG’ye ağır silah için yeşil ışık yakıldığı haberi geldi...

Haberin Devamı

Obama yönetimi gibi Trump yönetimi de Rakka’nın DEAŞ’tan alınması için YPG’yi bölgede güvenilir ve hazır bir ortak olarak değerlendiriyor. Ayrıca Trump da DEAŞ ile mücadele işini büyük ölçüde Pentagon generallerine bırakmış durumda.

Türkiye’nin DEAŞ’ı sınırından uzaklaştırmak ve olası bir Kürt kuşağını engellemek için düzenlediği Fırat Kalkanı operasyonunu tamamlamasının ardından 25 Nisan’da Suriye’de Karaçok’ta YPG’yi, Irak’ın Sincar Dağı’nda ise PKK’yı vurması anlaşılan Pentagon’daki hesapların tekrar gözden geçirilmesine neden oldu.

ABD’nin YPG’ye desteği ‘geçmiş olsun ziyareti’ ve sınırda devriyeyle sınırlı kalmadı ve Trump yönetimi ‘YPG’ye doğrudan silah yardımı’ kartını da masaya sürdü.

YPG ORDUSUNA DOĞRU

KÖRFEZ krizi Türkiye’nın Irak sınırında otonom bir Kürt bölgesinin oluşmasına vesile olmuştu. Şimdi ise Kürtlerin nispeten daha az bir nüfusa sahip oldukları Suriye’de benzer bir oluşuma doğru gidiliyor.

Irak ve Suriye’deki istikrarsızlığın yarattığı terör örgütü DEAŞ’ı yenmek için PKK’nın uzantısı olan YPG askeri anlamda güçlendiriliyor. 2015 yılının başında DEAŞ’ın Kobani’deki işgalini püskürterek uluslararası toplumda kabul görmeye başlayan YPG, ABD’den gelen ve yine savaştan sonra da sahip olmaya devam edeceği anlaşılan silahlarla düzenli bir orduya geçişin adımlarını atıyor.

Haberin Devamı

DEAŞ ile mücedele koalisyonunun sözcüsü Albay John Dorrian, sevkıyatta DEAŞ’ın patlayıcı yüklü araçlarına karşı ağır silah, havan topları, hafif silahlar ve mühimmatın yanı sıra zırhlı araç ve mayın tarama ekipmanlarının verileceğini söyledi.

Dorrian, ABD’nin Suriyeli Kürtlere vereceği silahların kime karşı kullanıldığının ABD tarafından yakından takip edileceğini de belirtti. Dorrian, “Bu silahların kullanılmasındaki koşul, IŞİD’e karşı kullanılmaları. Bizim ölçümüz ve belirlediğimiz sınır bu” dedi.

TEHLİKE ARTABİLİR

TÜRKİYE’nin endişelerinden biri YPG’ye verilen bu silahların söz konusu örgütün kardeş örgütü olan PKK’nın eline geçmesi. Çünkü listede yer aldığı konuşulan bazı silahlar Türkiye açısından riskli olabilir. Bunlardan biri ‘FGM 148 Javelin’ ısıya duyarlı anti tank füzesi. Bu füzeler özellikle DEAŞ’ın patlayıcı yüklü araçlarla düzenlediği saldırılara karşı etkili olabilir. El Bab’ta olduğu gibi Musul’da da DEAŞ, patlayıcı yüklü araçlarla hem büyük can kayıplarına yol açtı, hem de savaşın yavaşlamasına neden oldu. Oysa ısı güdümlü bu sistemlerle patlayıcı yüklü araçları uzaktan imha etmek mümkün. Menzili 2500 m, yenilerinin menzilinin 4.5 km’ye kadar çıktığı söyleniyor. Tankları imha edebildiği gibi alçaktan uçan helikopterleri de hedef alabiliyor.

Haberin Devamı

YPG’ye verilen bu silahların, PKK’nın Türkiye’de kullanması halinde ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’ye karşı yapabileceği hiçbir açıklaması olmaz.

*

16 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Trump ile görüşecek. Dün ABD basınında Türkiye’nin karara karşı ne tür tepki verebileceğine dair sorular vardı. New York Times gazetesinde Türkiye’nin Sincar’da PKK’ya müdahalesinin söz konusu olabileceği iddia edilirken Wall Street Journal gazetesi, ABD’nin Türkiye ile PKK’ya karşı istihbarat paylaşımını arttıracağını yazdı.

Görüşmede Trump yönetimi, Türkiye’de neden olduğu tepkinin ardından Ankara’nın desteklediği ÖSO’nun da Rakka operasyonuna dahil olması, savaş sonrasında Rakka’nın yeniden yapılanması için Türkiye’ye rol verilmesi gibi tansiyon düşürücü bazı önerileri gündeme getirebilir. Ancak görüşmede ve ilişkilerde silah kararının ağırlığı kendisini hissettirecektir.

Yazarın Tüm Yazıları