Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

El Bab’da neler oluyor

TSK’nın ÖSO ile El Bab kentinin alınması için başlattığı yeni taarruz, ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra CIA Başkanı’nı Ankara’ya yollaması ve şehit haberlerinin ardından El Bab yine gündemin önemli başlığı haline geldi.

Haberin Devamı

 Türkiye niye Özgür Suriye Ordusu’nun El Bab’ı almasına destek veriyor?

Hatay bölgesi ile Türkiye’nin Kilis ile Karkamış arasındaki bölgesini saymazsak sınırın öte tarafı büyük ölçüde Suriyeli Kürtlerin kontrolüne geçmişti. Kilis’in karşısındaki Azez ile Karkamış’ın karşısındaki Cerablus arasında DEAŞ hakimiyeti vardı. Batı, bu bölge sayesinde DEAŞ’ın dünyaya açılarak terör eylemleri gerçekleştirdiğini iddia ediyordu. Ayrıca buradan Kilis’e yönelik saldırılar söz konusuydu. Türkiye hem güvenliğin sağlanması, hem de terör örgütü PKK ile bağlantılı PYD’nin Afrin ile Kobani bölgelerinin birleştirmesini engellemek için ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunu başlattı.

 Operasyon nasıl ilerliyor?

TSK ve ÖSO kısa sürede DEAŞ’ı sınırdan püskürtmeyi başardı. Ancak operasyon Türkiye sınırından uzaklaşmaya başladıkça harekâttaki ilerleme nispeten yavaşladı. Bunda Obama yönetiminin son günlerinde Türkiye’ye ‘Sınırdan 20 km’nin ötesine gitme’ baskısı, koalisyon uçaklarının destek vermemesi de etkili oldu. Operasyonda 170’inci gün geride kalırken TSK/ÖSO El Bab’ın kapılarına dayandı. Bu dönemde maalesef 64 şehit verdik.

Haberin Devamı

 El Bab niye önemli?

Türkiye’ye 30 km ötede bulunan El Bab, DEAŞ’ın kuzey Suriye’de bulunan son büyük yerleşimi. ABD’nin başını çektiği koalisyon Suriye’de Rakka’nın Irak’ta Musul’un DEAŞ’tan alınması halinde örgütün sözde devlet yapısının ortadan kalkacağını savunuyor. El Bab, Halep’ten Menbiç ve Rakka’ya uzanan yolların üzerinde bulunuyor. Türkiye, ‘güvenli bölge’ istediği bölgenin emniyeti için DEAŞ’ın El Bab’dan da temizlenmesini savunuyor.

 Şu anda El Bab’daki durum nedir?

Salı gecesi TSK/ÖSO’nun El Bab’a yaklaşık 500 metre rakımdan bakan Akil ve Hastane tepelerini yeniden kontrol ettiği haberleri geldi. Bu tepeler haritaya baktığınızda El Bab’ın batıdaki girişi gibi. Tepenin altındaki yerleşim ise labirenti andıran sokaklarla dolu. Bölgeden zorlu çatışmaların yaşandığı haberi geliyor.

 Rusya’nın kazaen düzenlediği açıklanan saldırıda 3 askerimiz şehit oldu.

Yaklaşık üç haftadır rejim ordusu ve milislerinin El Bab’a güneyden operasyonları söz konusu. TSK ile rejim güçleri arasındaki mesafe 3 km’ye kadar düşmüştü. Başbakan Yıldırım önceki gün olası tatsız olayların gelişmemesi için Rusya ile temas halinde olunduğunu söylemişti. Ve bu açıklamadan bir gün sonra Rus uçaklarının saldırısı sonucu El Bab’da 3 asker şehit oldu. CIA Başkanı Mike Pompeo, Ankara’ya geldiğinde Türk hükümeti bu saldırıyı aydınlatmaya çalışıyordu.

Haberin Devamı

 Esad rejimi El Bab’ı alırsa?

Dünkü New York Times gazetesinde El Bab’ın jeostratejik bir sınava dönüştüğü belirtiliyordu. Burada rejimin destekçisi olan ve son dönemde Türkiye ile de işbirliği yapan Rusya, karar verici bir aktör olarak öne çıkıyor. NYT’a konuşan bir kaynak, Astana’da yapılan görüşmede Rusya’nın El Bab’ın su tesislerinin bulunduğu bölgenin rejim yanlısı güçler tarafından alınmasını istediğini öne sürdü. Suriyeli muhalifler böyle bölünmüş bir yapıyı kabul eder mi?

 ‘El Bab’dan sonra Rakka hedefi’ ne anlama geliyor?

Türkiye’nin savunduğu bir senaryo. El Bab’dan sonra TSK desteğinde Suriyeli muhaliflerin Menbiç ve Rakka operasyonunu da gerçekleştirmesi hedefleniyor. Washington Post gazetesine göre Obama döneminde ele alınan A planı Türkiye’nin yer aldığı plandı. Ancak ikna edici bulunmadığından B planı olan Suriyeli Kürtlerin silahlandırılması gündeme gelmişti. Burada da Türkiye’nin itirazları olduğundan Obama yönetiminin Rakka planı Trump yönetimine bırakılmıştı.

Haberin Devamı

 Obama’nın kabul etmediği planı Trump kabul eder mi?

Obama planını beğenmeyen Trump yönetimi Pentagon’a yeni seçenekler için 30 gün süre vermişti. Dün Ankara’ya gelen CIA Başkanı Pompeo ile ele alınacak dosyalardan biri de El Bab ve Rakka’ydı. Rakka’nın YPG tarafından alınmasına karşı çıkan Türkiye’nin bu dönemde Suriyeli Kürtlerin silahlandırılması konusundaki çekincelerini sağlam bir şekilde ortaya koyması, hem de ikna edici bir planla gelmesi A senaryosunun yeniden gözden geçirilmesini sağlayabilir. Ancak YPG’nin ana unsur olduğu SDG’nin en az 30 bin gücü bulunuyor. ABD’nin bir yandan SDG’ye zırhlı araç verilmesi suretiyle işbirliği de devam ediyor. Pentagon, Musul ve Rakka operasyonları için 6 aylık bir süre biçiyor. Soru şu, Pentagon SDG’yi alanda organize bir ortak olarak görürken, yeni bir askeri gücün oluşturulmasına süre tanır mı? Rusya’nın dışında Suriye’de bir plan geliştirilebilir mi? Her halükârda DEAŞ ile ideal bir mücadele, Suriye’deki tarafların nihai çözümü beklemeden güçlerini birleştirip koalisyonun desteğiyle ülkelerini kurtarmaları olurdu.

Yazarın Tüm Yazıları