Bir yaşıma daha girdim…

 Hayır Efendim, doğum günüm filân değil ! Ama “ne oldum deme, ne olacağım de” diye boşuna söylenmemiş…

Haberin Devamı

Bu yaştan sonra “Progressive Rock” yazısı yazmak da varmış. Yanlış anlaşılmasın ve bu bir yakınma ya da küçümseme tavrı zannedilmesin. İzmir, geçen cumartesi önemli bir “sosyal medya grubu”nu ağırlayınca, aklımın ermediği bir konuda yazmak zorunda kaldığımı anlatmaya çalışıyorum.  Neyse ki, kadîm dost Besim Cingi’den kopya çekme fırsatı buldum. Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin “en havadar üst katı”nda, yan yana sandalyelerde izledik; PROGTURK’ün DVD gösterisini… Kopya faslından ve izlediğim-dinlediğim müzikten aklımda kalanları paylaşayım: “…Progresif Rock, 60'lardan 70'lere geçerken, rock müziğini ‘yeni sanatsal seviyelere çekme girişimi’nin bir sonucu olarak ortaya çıkmış. Bunda da ağırlıklı olarak Britanyalı gruplar başı çekmiş. Progresif Rock grupları, standart rock veya popüler mısra-nakarat düzeni üzerine kurulu şarkı yapılarının ötesine geçerek ‘rock müziğin teknik ve kompozisyon sınırları’nı zorlamaya başlamışlar…”

 

Haberin Devamı

Dinlediğim örneklerde de gözlemlediğim gibi, “…daha da ileri gidilmiş; aranjmanlarda sıklıkla, klâsik, caz ve avangart unsurlara yer verilmiş. Enstrümantal şarkılar görece yaygınlaşmış. Adını, ‘Batı Afrika kültüründe, cenaze ve yas törenlerinde, acının ifadesi olarak kullanılan -çivit rengi-nden alan 400 yıllık -Blues- bile’ mistik bir renk olarak resme dahil edilmiş…” Dönemsel olarak yükselen Vietnam karşıtlığını, sol ve protest dünya görüşünü, özgürlükler ve savaş karşıtlığını, bunların türün temel meseleleri haline evrildiğini ve bu kavramların şarkı sözlerine yansıdığını, “buram buram” hissediyorsunuz. “…Progresif Rock’ı, ‘bir başkaldırı’ olarak tanımlayanlar da var. Sözlü eserlerde, bunun dışında hakim olan görüş ‘kavramsal, soyut ve fantezi’ de içeriyor.  Progresif Rock grupları,  ‘genellikle epik hikâyeler anlatan, bütüncül bir beyanda bulunan’ konsept albümler yapmışlar. Albümlerde  3-4 parçanın birbiri ile bağlantılı bir kurgu içermesine çok rastlanıyor…”

 

Haberin Devamı

“…Progresif Rock 60'ların sonunda dönemin rock müziğindeki her çeşit etkiden ilham alma eğiliminin parçası olarak ‘Psychedelic’ (uyuşturucuların rüzgârladığı) müzikten türemiş.King Crimson, Yes, Genesis, Pink Floyd, Gentle Giant, ELP, Jethro Tull ve  Camel  gibi grupların müziği için kullanılmış. En revaçta olduğu dönem 70'lerken, 80'lerin başlarında yerini neo-progresif rock müziğine bırakmış. Günümüzde Dream Theater, The Flower Kings, Opeth, Frost önemli gruplar arasında... Türk grupları içinde “Nemrut”, en önemli temsilcisi olarak değerlendiriliyor. Progresif Rock’ta elektro gitar, akustik gitar, bas gitar, klavye ve davul (bateri)  gibi geleneksel rock enstrümanlarına ilave olarak yaylı çalgılar, piyano, org ve üflemeli çalgılar da kullanılıyor. Çoğu grup senfoni veya filarmoni orkestraları ile büyük konserler veriyor. Şarkılarda sürekli değişim gösterme arayışı hâkim ve tekrardan kaçılıyor.

 

Haberin Devamı

PROGTURK’e gelince…  Rock müziğine gönül vermiş bir grup müzik aşığı tarafından kurulmuş kapalı bir birliktelik… Progresif Rock ve alt müzik türlerini sevenleri bir araya getirmek ve onlara en iyi içeriği sunmak için kurulmuş bir Facebook sayfası ve topluluğu... 15-60 yaş aralığında (ve Türkiye’nin dört bir tarafına yayılmış) 4191 aktif üyesi bulunan PROGTURK, her kesim ve meslek grubunu bünyesinde barındırıyor, ayrıca eğitim seviyesi oldukça yüksek bir katılımcı profili var. Sosyal medya üzerinden haberleşen grubun amacı, dinlediği, izlediği, gördüğü ve yeni bilgi sahibi olduğu Progresif Rock ve uzantıları hakkında paylaşımlarda bulunarak, ortak bilgi dağarcığının gelişmesini sağlamak… Müzik haberleri, müzik aletleri, plaklar, CD ve DVD’ler hakkında bilgi alışverişi yapmak. Ülkemizde gerçekleşen konserlerle ve  (benim de katıldığım) sunum-etkinlik benzeri toplantılar ile sosyal birlikteliği ve arkadaşlık bağlarını güçlendirmek… İzmir’deki etkinliğe, İstanbul’dan da katılanlar oldu.  Açıkçası keyif aldım. Birlikteliğimizde, “yaş ortalamasını yükseltmemiş olmak” da, işin bir diğer hoş tarafıydı. Perdede ve yanı başımda, bu kadar “Usta”yı bir arada görünce fırsatı kaçırır mıyım ? Ben de Besim Bey’i “Radyo Café Turc”e davet ettim; bizim için “Progresif Rock” programları yapacak. İzmir için kısa günün kârı oldu…

Yazarın Tüm Yazıları