Afişteki adama bakılırsa...

Hani, “...şöyle rivayet ederler ki" diye başlar ya eski Doğu masalları... “Tasarım” hakkındaki masal ise, “herkes kendi gördüğünü anlar”dan ibarettir. Biraz daha feylasofça olursa bu rivayet, “ancak anladığını görür” demek bile mümkündür.

Haberin Devamı

 

 

“Dizlerini kırmış hafifçe. Çizgili pantolonunun fiyakasına rağmen, biraz da bilerek kamburunu çıkartmış sanki. Caz’ın sahnedeki ayrıcalığını imâ eden kafasındaki fötr’ün, kuşkusuz imrenilecek bir dokunulmazlığı var... Şişirilmiş yanaklarının gölgesinden, ‘ruhunu trompete üflemeye niyetli’ olduğu belli. Yoksa, afişte, kırmızı nefesiyle alevlenen caz, mavi yazıların davetkâr albenisine nasıl dönüşebilirdi ?”

 

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) açtığı ve Türkiye’nin hemen her yerinden 365 afişin katıldığı, seçici kurulun 28 afişi sergilenmeye değer bulduğu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi Berke Özaşık’a ait çalışmanın “31. İzmir Avrupa Caz Festivali”nin afişi olarak seçildiği, “21. Caz Afişi Yarışması”nın medyaya yansıyan yüzünde, bana görünen bu ! Gördüğümü, duyduklarımla birleştirmeye çalışıyorum sadece. Yani afişteki adamın yalancısıyım...

 

Haberin Devamı

Festival, 07 Mart 2024 Perşembe günü saat 20.30’da, AASSM Büyük Salonda, “Ella Fitzgerald Gecesi” olarak isimlendirilen açılış konseriyle başlayacak. Yirminci yüzyılın en önemli Amerikalı caz vokalistlerinden biri olan Fitzgerald, entonasyonunun kusursuzluğu, yorumunun benzersizliği ve doğaçlamalarda bir trompet gibi kullanabildiği üç oktav aralığını aşan sesiyle anılır. 57 seneyi aşan kariyerinde, 13 Grammy Ödülünün yanında ABD başkanları tarafından verilmiş Ulusal Sanat ve Özgürlük Madalyalarının da sahibidir. Bu özel gecede, Fitzgerald’ın unutulmaz şarkılarını, günümüzün önemli caz vokalistlerinden Ayşegül Yeşilnil yorumlayacak. Düzenlemeleri Nezih Yeşilnil’in yaptığı konser, Ümit Tunçağ’ın pantone kataloğu ile anlatılacak. Sanatçıya, Piyanoda Zafer Çebi, basta Nezih Yeşilnil, saksafonda Erdoğan Turanlı ve davulda Ferruh Arıç eşlik edecek.

 

Haberin Devamı

Açıkçası, 7 – 20 Mart 2024 tarihleri arasındaki Festival hakkında, “şunu sakın kaçırmayın” demek, “afişteki adamın yalancısı” olarak bana düşmez. Ama şu kadarını söyleyebilirim: “Programa alıcı gözüyle bakın lütfen. İzmir’de, ruhu 31 yılın imbiğinden süzülmüş kaç organizasyon var ki ?”

 

Meselâ, 11 Mart pazartesi akşamı ıskalanmamalı (bence). Besteci, aranjör, icracı ve eğitmen olarak haklı bir üne sahip olan caz piyanosunun büyük ismi Vittorio Mezza, 11 Mart 2024 Pazartesi günü, AASSM Küçük salonda kolay kolay unutulmayacak bir performans sunacak. Mezza, konserde, kendi bestelerini ve düzenlemelerini seslendirecek. Dünyanın her yerinde birçok konser veren, hem orijinal müziği hem de herhangi bir besteyi sınır tanımadan düzenleyen Usta’nın, geleneğe uzanan derin caz kökleriyle, film müziklerinden rock’a, tiyatroya, klâsik ve pop’a kadar yayılmış bir yelpazede, kişisel-çağdaş bakış açısıyla, müzikte başka bir güzelliği ve benzersizliği aradığı söylenmekte.

 

Haberin Devamı

Hattâ, bugünlük bitirirken, “meraklısı için notlar” bahsine şunu da eklemeliyim: Halen akademik kariyerine de devam eden ve Frosinone Devlet Müzik Konservatuvar Caz Piyano Bölüm Başkanlığı görevini yürütmekte olan Mezza’nın, 12 Mart 2024 Salı günü İKSEV’de yapacağı (ücretsiz) Caz Piyanosu Atölyesinin de, İzmir’de iz bırakacağını söylemeden geçmek, haksızlık olur. Açılıştan sonra, Festival’in yeni sayfalarında görüşebilmeyi umarak...

Yazarın Tüm Yazıları