‘Zeytinlikler yok edilecek’ kabusu artık sona ersin

 “Beş yıl önce, ‘Zeytin ve zeytinlik kabusu yine gündeme gelecek gibi’ demişim. Zeytinliklerde maden dahil, her türlü yatırıma olanak sağlayan madde, tepkiler üzerine geri çekilmiş, tartışılan tasarıdan çıkarılmıştı. Ancak dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, zeytinliklerin yapılanması gerektiğini belirtip, ‘7 defa da, 17 defa da, 27 defa da bu düzenleme Meclis’e gelebilir’ demişti. Ben de, ‘Ne dersiniz, zeytin kurtuldu mu, kabus geri dönecek mi’ diye sormuşum.

Haberin Devamı


KAMU YARARI GEREKÇESİYLE
Konumuz yine zeytin ve zeytinlikler… Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, geçen Mart ayında Maden Yönetmeliği’nde bir değişiklik yaptı. Özetlersek, elektrik üreticilerinin kömür çıkardığı alanda zeytinlik yer alırsa, çalışma durmayacak. Zeytinliklerde de çalışma sürecek, kamu yararı dikkate alınarak geçici tesisler yapılabilecek. Yönetmelik tepki çekti, yürütmenin durdurulması ve iptali için yargıya başvuruldu.
YASAYA AYKIRI BULUNDU
Bakanlıktan açıklama geldi: “ Sahadaki zeytin ağaçları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni ve görüşüyle, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükteki yeni bölgeye taşınacaktır. Zeytin ağaçlarının kesilmesi söz konusu değildir.” Tepkiler dinmedi, birkaç kuruluşun başvurduğu Danıştay 8. Dairesi, değişikliğin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Düzenlemenin, Zeytinciliğin Islahı Hakkındaki Kanun’a aykırı olduğu gerekçe gösterildi. İptal istemi değerlendirilinceye kadar yönetmelik hükümleri uygulanamayacak, zeytin alanlarında madencilik yapılamayacaktı.
YİNE DURDURMA KARARI
Ancak, bakanlık Haziran ayında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda (DİDDK) 8’nci Daire’nin kararına itiraz etti. DİDDK, yürütmenin durdurulması kararını kaldırdı. Zeytinliklerin yok olma kabusu yine başlarken Danıştay’dan bir iyi haber daha geldi. İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, yönetmeliğe karşı Danıştay’da açtığı davaya bakan 8. Daire’nin, 13 Eylül’de yine yürütmeyi durdurduğunu duyurdu:
TALAN ÖNLENMİŞTİR
“Danıştay 8. Daire, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına hükmetmiş ve bu değişikliği kanuna aykırı olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, zeytinlik sahalarıyla ilgili yalnızca kanunla düzenleme yapılabileceği gerekçesiyle bakanlığın bu konuda yönetmelik çıkarma yetkisinin bulunmadığını vurgulamıştır. Bu kararla ülkemizin en önemli doğal zenginliklerinden olan ve binlerce yıl yaşayan zeytin ağaçlarının ve zeytinliklerin talan edilmesi önlenmiştir.”
TARIM ALANLARI KORUNMALI
Danıştay kararına sevindim, çünkü zeytin ağaçlarının korunmasını isteyenlerdenim. Yüksek yargı, dilerim Maden Yönetmeliği’nde, zeytin ağaçlarının sökülmesine olanak tanıyan değişikliği iptal eder, bu kabus, endişeli bekleyiş, göz dikmeler de tamamen sona erer. Tarım alanlarının madencilik gibi gerekçelerle yok edilmemesini diliyor ve umuyorum…


BİR DUYURU
Doktorlar eğitim
için söylüyor
Türkiye’nin dört bir yanında çalışan doktorlardan oluşan koro, bugün saat 20.00 ‘de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde konser verecek. İskender Ozan Toprak yönetiminde ki, “Doktorlar Eğitim İçin Söylüyor” konserine Bedia Akartürk de konuk sanatçı olarak katılacak. Konserin tüm geliri eğitim yaşamında maddi zorluk yaşayan öğrencilere burs olarak bağışlanmak üzere Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı’na (KAHEV) aktarılacak.

Yazarın Tüm Yazıları