Yurttaşlık görevini yapmak istemeyeni zorlamayalım

REFERANDUM sonuçlarına değinmek istedim bugün. Ama bir başka boyutuyla. Siyasal partiler referandum sonuçlarını mutlaka kendilerine göre değerlendiriyordur.

Haberin Devamı

 

Ege’ye bakıldığında hiç birinin, “Zafer kazandık, karşı taraf hezimete uğradı” dememesi gerektiği kanısındayım. Her parti, herkes kendine bakmalı, sonuçlardan ders çıkarmaya çalışmalıdır.
NEDEN OY KULLANMADILAR
Referandumda benim en çok dikkatimi çeken oy kullanmayanlar. Yazılıp, çizilenlere göre yalnızca İzmir’de 341 bin 629 seçmen sandığa gitmemiş. Yani yurttaşlık görevini yerine getirmemiş. Oy kullanmayanların tercihine bakmıyorum. “Hayır” da diyebilirlerdi, “Evet” de... Ben işin, “Neden oy kullanmadılar” tarafındayım.
ADAM SENDECİLERE KINAMA
Sağlık sorunları, yaşlılık gibi haklı nedenleri olanları ayrı tutuyorum tabii ki. Ancak, keyiften oy kullanmayan “adam sende”cileri kınıyorum kendi adıma. Ve de bir öneri getiriyorum. Referandum ve önceki bir- iki seçimde sandığa gitmeyenler belirlenmeli. (Kaç seçim olacağına yasama organı karar verir herhalde.) Ve onların seçmenlikleri gözden geçirilmeli.
BELKİ DE CEZA GEREKEBİLİR
Oy vermek anayasal bir haktır elbette. Ama, yükümlülük ve yurttaşlık görevidir de. Bu yüzden (geçerli bir neden olmadan) bu görevi, yükümlülüğü yerine getirmeyenlere (belki de birkaç seçim) oy kullanmama cezası verilebilir. Böylelikle katılım oranı da artırılabilir. Ne dersiniz?

-----

Haberin Devamı

SÖZ
SİZİN

ÇEŞME KARAYA OTURAN GEMİ OLAYI

Rafineri’den neden
yardım istenmedi

GEÇEN aralık ayında Çeşme’de karaya oturup yakıt sızdıran Lady Tuna gemisini araştırdım. 4 bin 867 ton kapasitesi olan geminin sızdırdığı yakıt nasıl 75 bin 484 metrik ton olabilir. Olay olduğu zaman neden İzmir Rafinerisi’nden teknik destek istenmez. 45 senedir faaliyet gösteren rafinerinin bu konudaki uzmanlığı neden düşünülmez? Sefa Mutlu (Kılavuz Kaptan- 15 yıl rafineride kılavuz kaptan olarak çalıştım.)


Bu kepazeliği
dert eden yok

TANKER sızıntısının temizliği uluslararası bir şirket tarafından son derece başarılı yapıldı. Herkes haklı olarak bu konuyu merak ediyor. Buna mukabil, senelerdir süren, aşağıda bu sabah (29 Nisan) resmini çektiğim kepazeliği kimse dert etmiyor, o ayrı. (Uğur Bayar-Reşide Bayar Mahallesi sakini Yıldız Burnu Ilıca)

Haberin Devamı

Yurttaşlık görevini yapmak istemeyeni zorlamayalım

-----

KİMSENİN DİKKATİNİ ÇEKMEZ Mİ
Bornova’daki o dolmuş
durağının hali nedir

BORNOVA hükümet konağının yanında ayakkabı boyacıları ve otobüs durağı vardır. Hemen yanında da bir dolmuş durağı. Dolmuşçular bir süre önce burayı koltuk artıklarıyla doldurmuştu. Belediye şık bir bank koydu, koltuk artıkları kalktı.
ÜSTELİK MÜZENİN YANINDA
Şimdi ise, bankın yanında yine koltuk artıkları var. Tepeye de güneşten korunmak için bir bez gerilmiş. Bu durağın karşısında Bornova Belediyesi’nin Dramalılar Köşkü, Kent Arşivi ve Müzesi var. Kimse o durağı görmüyor mu? Dolmuşçular başvursa belediye bir bank daha ve şık bir şemsiye koyar herhalde.

-----

BİRİ BAKIMSIZ BİRİ ÇOK GÜZEL
Uğur Mumcu Parkı
terk edilmiş gibi

Haberin Devamı

KARABAĞLAR Belediyesi’nin Hatay Caddesi Üçyol’daki Uğur Mumcu Parkı’nın terk edilmişliğini bir görseniz. Şehrin en güzel yerinde yürüyüş yolları, çocuk ve spor alanları bakımsız, yeşili yok olmuş ve köpeklerin dolduğu bir park. Konak Belediyesi’nin yeni yaptığı İhsan Alyanak Parkı ise şahane.

-----

BİR ALINTI
Engin Yavuz’dan: Bazı insanları hayatınızdan çıkarmanız, onlardan nefret ettiğiniz anlamına gelmez. Kendinize saygının ifadesidir... (Halk deyişi)

Yazarın Tüm Yazıları