Turizme farklı bir yaklaşım projesi

İZMİR’de turizme katkı sağlayacak, Kemeraltı odaklı bir çalışma başlatılıyor. Konuya ilişkin aldığım notu, özetleyerek paylaşıyorum:

Haberin Devamı

 

 

“İzmir’in kültürel zenginliği içerisinde Yahudi mirasının korunmasına yönelik olarak İzmir Musevi Cemaati Vakfı’nca hazırlanan ‘İzmir Jewish Heritage Projesi’ başladı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun finanse ettiği projeye Kentimiz İzmir Derneği de ortak.
DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
Proje kapsamında 36 ay boyunca İzmir’deki Yahudi kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik pek çok faaliyet hayata geçirilecek. Proje ile;
* İzmir Tarihi Kent Merkezi Havralar Bölgesi’nde 17’nci yüzyılda yapılmış, ancak metruk haldeki Hevra ve Foresteros sinagoglarının restorasyon projeleri hazırlanacak. Aynı avluya bakan dört havra kompleksinin birer parçası olmaları özelliğiyle bu sinagogların dünyada örneği bulunmuyor.
* Bu sinagoglar kompleksinin Türkiye ve dünyada bir kültür mirası, turizm ve kültürler arası diyalog merkezi olarak tanınması için çalışmalar yapılacak.
ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER
* Yerel, ulusal ve uluslararası iletişim ağlarını güçlendiren bir platform kurulacak. Platformun etkileşim kapasitesini artıracak etkinlikler yapılacak.
* İzmir Sefarad Hikâyeleri, İzmir Sefarad Kadınları, İzmir’de Yahudi Basını ve Geleneksel Sinagog Tekstilleri kitapları hazırlanacak.
* Konferans, çalıştay, eğitim ve çalışma ziyaretleri düzenlenecek.
* Bu mirasın daha fazla tanıtılması amacıyla kurumsal kimlik, web sitesi, broşür, kısa film, vb. çalışmalar hayata geçirilecek.

Haberin Devamı


BİR KÜLTÜR MİRASI
Çok büyük zenginlik

ÇEŞİTLİ kültür ve dinlere ev sahipliği yapan İzmir, antik dönemden itibaren Yahudi göçünü çeken şehirlerden. Şehirde Yahudi topluluğu varlığının ilk somut bulgusu MS 5 veya 6’ncı yüzyıla tarihleniyor. 1492 ve 1497’de İber Yarımadası’ndan kovulan Yahudiler (Sefarad Yahudileri), Osmanlı topraklarına gelip zamanla İzmir ve çevresine yerleşti.
KEMERALTI ÇEVRESİNDE
16’ncı yüzyılın ortalarından itibaren bugünkü İzmir Yahudi Cemaati’ni oluşturmaya başlayan sosyal, ekonomik, kültürel, idari yapı ile sinagoglar, hastaneler, mezarlıklar vb kurulmuştur. Tarihi yapıların günümüze kadar ulaşanlarının çoğu, Kemeraltı ve çevresinde Havralar Bölgesi olarak bilinen alanda yer almaktadır.
NÜFUS GİDEREK AZALDI
1800’lü yıllarda İzmir, çoğunluğu Sefarad olan yaklaşık 50 bin Yahudi’ye ev sahipliği yapıyordu. 1900’lerin başlarında Amerika ve Avrupa’ya ve 1948’de İsrail’e göç edilmesiyle önemli küçülme başladı. Günümüzde İzmir’in Yahudi nüfusu yaklaşık bin 100 kişidir.
EŞİOLMAYAN DEĞERLER
Şehrin 34 sinagogundan sadece 13’ü kaldı. Cemaatleri küçülen, yok olan sinagogların bir kısmı yıkıldı, çoğu bakıma muhtaç hale geldi. Kemeraltı Havralar Bölgesi’ndeki 9 sinagogdan 6’sı bitişik olması ve özel mimari yapıları ile dünyada eşi olmayan değer sunmaktadır. 9 sinagog, 1 hahamhane, 5 kortejo ve Juderia’nın (Yahudi mahalleleri) oluşturduğu alan yapı yoğunluğu açısından dünyada eşsiz bir kültür ve turizm değeri taşımaktadır.

-----

Haberin Devamı


BİR ÖRNEK ÇABA
Eğitimli Kızlar
Umutlu Yarınlar

BİR yıl önce şöyle demişim: “1 Mart’ta Antalya’da Runatolia 20 koşusu var. Katılanlar çeşitli vakıflar adına koşup burs sağlamaya çalışıyor. O koşuya katılacak bir gönüllüden, Murat Kaynar’dan söz edeceğim, hem de kendi ağzından:
“25 senedir yazları 4 ay Gökçebel’deyim, 2013’te profesyonel hayatı bıraktım. Mart 2013’de ilk defa, sonra da 2014 ve 2015’te Runatolia’da Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) için koştum. 2016, 2017 ve 2018’de Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk) için Runatolia’daydım. Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) mütevelli heyeti üyesi olarak 3 Mart 2019’da Runatolia’da ilk defa TEV kız öğrenci bursları için koştum.”
DOKUZUNCU KEZ KOŞACAK
Murat Kaynar bu yıl da boş durmuyor, yine kızların eğitimi için ter dökecek: “Bu sene çok farklı. Pandemi kısıtlamaları çerçevesinde çok özel şartlarda, 7 Mart Pazar günü Antalya’da 10 bin metreyi dokuzuncu kez koşacağım. Türk Eğitim Vakfı (EĞİTİMLİ KIZLAR UMUTLU YARINLAR) kampanyası ile eğitime erişimi kısıtlı kız öğrencilere umut olabilirsin.
ÖĞRENCİLER İÇİN HAYDİ BAĞIŞA
1 öğrencinin 1 aylık eğitim bursu 700, yıllık ise 6 bin 300 TL. Hedefim 24 kız öğrencinin bir senelik bursu. Bağış kampanya sayfam şöyle: http://ipk.adimadim.org/kampanya/CC69517
Bu linki tıklayarak bağışınızı kolaylıkla ve kredi kartıyla güvenli yapabilirsiniz. Eft/havale opsiyonu da var.”
Murat Kaynar’a örnek çabasında başarı diliyorum, hedefine ulaşacağına inanıyorum. Kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları