Tıp öğrencisine raketli yardıma kocaman alkış

İYİ niyetli yardım girişimleriyle ilgili sürekli yineliyorum:

Haberin Devamı

“Çeşitli kişi, kuruluş ve kitlelere yardım için etkinlikler düzenlenir... Kermes, defile, konser, turnuva, tiyatro oyunu... Saymakla bitmez. Hepsine övgü yağar. Doğal olarak, alkışlamayan yoktur. Hep kafama takılır, peki sonuçta ne oluyor? Nasıl bir yardım, katkı gerçekleşiyor? Etkinlikte sağlanan yarar somut olarak açıklansa, ‘Şu kadar para geldi, şu işe harcanacak’ denilse olmaz mı? Bence iyi olur, bu tür çabalara güven artar.”

KİT-VAK YİNE İLK OLDU
Çabalarıyla her zaman öncü ve örnek olan Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİT-VAK) geçenlerde yine aynı tavrını sürdürdü. KİT-VAK Yönetim Kurulu adına Maksude Kılınç, son olarak Karşıyaka Belediyesi ile düzenledikleri bir konserden 33 bin 540 liralık bağış sağlandığını açıkladı.
ÖRNEK OLSUN DEDİM AMA...
Bana da KİT-VAK’ı alkışlamak düştü, bu tür etkinlikleri düzenleyenlere örnek olmasını diledim. Dileğim pek tutmadı, çünkü şimdiye kadar bir etkinlikten sağlanan geliri, yararı açıklayan olmadı. Peki, bu tür etkinlikler düzenlendi mi? Elbette ki, evet. Burada sıralamak istemiyorum, gazete sayfalarında bol fotoğraflı haberlerle gözünüze çarpmıştır mutlaka...
40 BİN LİRALIK BURS HABERİ
Bu arada gözüme bir haber ilişti ve yazma sırası şimdi geldi:
“Balçova Belediyesi ve Egeli Tenis Veteran Derneği’nin düzenlediği Cumhuriyet’in Çocukları Tenis Turnuvası’nın ödül töreni yapıldı. 400 sporcunun katıldığı turnuvanın 40 bin TL’lik geliri tıp öğrencilerine burs oldu.”
YİNELİYORUM: İŞTE BUDUR
Turnuva üçüncü kez düzenleniyormuş. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, turnuva masraflarını karşılayacaklarını bildirmiş, ancak gelirin tıp öğrencilerine burs olarak verilmesini önermiş. Dernek de bu güzel öneriyi kabul etmiş. Bu yıl da 40 bin lira gelir sağlanmış.
Hep vurgulamak istediğim konu bu işte... İyi niyetli bir etkinlik düzenleniyor, geliri ve amacı kamuoyuyla paylaşılıyor. Balçova Belediyesi ile Egeli Tenis Veteran Derneği’ne de kocaman alkış.

-----

 

Haberin Devamı

BİR GÜZEL PROJE DAHA

10 yılda 10 bin
sıcak kalp

Haberin Devamı

VE bir güzel haber daha... İzmir’de Forum Bornova, 10’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle “On Yılda On Bin Sıcak Kalp” projesi hazırlamış. İhtiyacı olan 10 bin çocuğa mont armağan edilecekmiş. İlk olarak Menderes Dereköy İlkokulu’nda 127 çocuğa mont dağıtılmış. Forum Bornova Genel Müdürü Doğan Alpan, “Amacımız çocuklarımızın yüzlerini güldürmek, umutlarını canlı tutabilmek ve kalplerini ısıtmak. Çocukların yüzünde bir tebessüm yaratabilirsek mutlu olacağız” demiş. Alpan’a katılıyorum ve proje nedeniyle kutluyorum.
(Mont armağan edilen çocukların görüntüleri medyayla paylaşılmazsa projeye daha da sıcak bakacağım.)

-----

SÖZ SİZİN

BİR UZMAN GÖRÜŞÜ

Körfez geçişine
şartlı destek

SON günlerde kamuoyunu İzmir Körfezi’ni Geçiş Projesi meşgul etmektedir. Bu proje Başbakan ve aynı zamanda İzmir Milletvekili Sayın Binali Yıldırım’ın seçim döneminde vaat ettiği 35 projeden biridir. Bu proje İzmir ve Türkiye için önemli bir proje olup, sorumluluğu Başbakan, ilgili bakanlıklar ve İzmir milletvekillerine aittir. “İzmir’in iki yakasını birleştirecek” olarak kamuoyuna lanse edilen projenin rantabl olup olmadığını kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum.
İKİNCİ AYAĞA DİKKAT
Temel olarak projenin 2 ayağı olup bunlardan birisi İnciraltı, diğer ayağı ise körfezin kuzeyinde ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin güneyinde deniz kenarına çıkmaktadır. Körfez Geçiş Projesi’nin birinci ayağının olduğu İnciraltı’ndaki yasal durum, yani burasının SİT alanı ve turizm bölgesi olduğu vurgulandığı halde ne yazık ki, bu değerlendirmeler sırasında projenin ikinci ayağının olduğu kısımdaki yasal durum gözden kaçırılmaktadır.

Haberin Devamı

Tıp öğrencisine raketli yardıma kocaman alkış

294 KUŞ TÜRÜNE DESTEK
Projenin ikinci ayağının çıktığı ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin yanından Çanakkale otobanına bağlandığı yerin yasal durumu göz önünde tutulmadan bazı plan ve projeler yapılmaktadır. Bu projeyi desteklemekle birlikte, öncelikle ikinci ayağın çıkış yaptığı bölge birinci derece doğal SİT alanı (1999) ve sulak alan niteliği taşımaktadır. Dolayısıyla SİT alan olması nedeniyle Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Dair Kanun ile sulak alan olması nedeniyle de Ramsar (1994) Sözleşmesi’nin yanında Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne (2014) tabi bir alandır. Söz konusu bölge İzmir Kuş Cenneti sulak alanının güneydoğusunda bulunmakta ve burada yaşayan 294 türe yaşama, beslenme ve barınma imkanı sunmaktadır.
TAAHHÜTLERİMİZ VAR
Bu sulak alanda yaşayan başta su kuşları olmak üzere bu alanın korunması ile ilgili Uluslararası Paris (1966), Bern (1984) ve Ramsar (1994, 1998) sözleşmeleri ile de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bu tip yerleri koruyacağımızı taahhüt etmiş bulunuyoruz. Bu projenin planlanması aşamasında ulusal mevzuatımız ve uluslararası sözleşmeleri dikkate alarak çalışmalar yapılmasında yarar görmekteyiz. Aksi takdirde uluslararası platformda Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti olarak zor durumda kalabiliriz. Hatta birinci derece doğal SİT alanı olan sulak alanda yapılacak izinsiz müdahaleler nedeniyle projeyi uygulayan kamu kurum ve kuruluşları ile şirketler SİT Kanunu’nu muhalefetten de yargılanabilirler.
Prof. Dr. Mehmet Sıkı
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI

Güvenmek sevmekten daha önemlidir. İnsan güvendiğini sever. Güvenin bittiği yerde sevgi de biter.
Ahmet Müjdat Tüzün

Yazarın Tüm Yazıları