Okullu fidanlara zeytin ağacı aşısı

BİR süre önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Yönetmeliği’nde bir değişiklik yaptı. Buna göre elektrik üreticilerinin kömür çıkardığı alanda zeytinlik yer alırsa, çalışma durmayacaktı. Ancak Danıştay 8. Dairesi, yönetmelikteki değişikliğin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Düzenlemenin, Zeytinciliğin Islahı Hakkındaki Kanun hükümlerine aykırı olduğu gerekçe gösterildi. İptal istemi değerlendirilinceye kadar yönetmelik hükümleri uygulanamayacak, zeytin alanlarında madencilik yapılamayacak.

Haberin Devamı





OLUMLU HABERLER GELSİN
Gelişmeyi ben de yorumlamıştım: “Danıştay kararına sevindim, çünkü zeytin ağaçlarının korunmasını isteyenlerdenim. Zeytin ve zeytin ağaçları artık, ‘Maden uğruna katliam’, ‘Zeytinlikler elden gidiyor’, ‘Zeytin ağaçlarına göz dikildi’ gibi haberlerle gündeme gelmemeli. Tam tersine, ‘Zeytinyağı tüketimimiz arttı’, ‘ Zeytinyağımız dünya ödülleri aldı’, ‘Zeytin ağaçlarının sayısı artırılacak’, ‘Zeytin rekoltesi, zeytinyağı ihracatımız arttı’ gibi haberler okumalıyız. Yüksek yargı, dilerim Maden Yönetmeliği’nde, zeytin ağaçlarının sökülmesine olanak tanıyan, değişikliği iptal eder... Tarım alanlarının da madencilik gibi gerekçelerle yok edilmemesini diliyor ve umuyorum...”
İKLİM GÜNÜ’NE YAKIŞTI
Neden mi yineledim konuyu? Çünkü geçenlerde bir haber gördüm, Buca’dan, “Ölmez ağaç minik ellerle toprağa kavuştu” diyordu. Ve de özet: “Buca Belediyesi bünyesinde sürdürülebilir bir çevre için kurulan İklim Değişikliği Müdürlüğü, Dünya İklim Günü nedeniyle Doğancılar Zeytinlik Alanı’nda zeytin fidan dikimi etkinliği gerçekleştirdi.
ÇOK ÖNEMLİ DENEYİM
Şehit Astsubay Ümit Başaran İlkokulu ve Demokrasi Üniversitesi’nden yaklaşık 80 öğrenci, ilk kez zeytin fidanı dikerek Ege Bölgesi’nin ve Buca’nın en önemli tarımsal değerlerinden birini geleceğe taşımak için önemli deneyim yaşadı. Umanların çocuklara zeytin fidanı dikimi bilgileri aktarmasının ardından minik eller, zeytin fidanlarını toprakla buluşturdu. Doğayı korumayı ve geleneksel tarım değerlerini genç kuşaklara aktarmayı amaçlayan etkinlik sonunda, çocuklara günün anısına armağanlar verildi.”
KORUMAK GÖREV BİLİNMELİ
Anımsattığım gibi, zeytinin ve zeytin ağaçlarının böyle haberlerle gündeme gelmesini diliyorum. Yararları saymakla bitmeyen bu çok değerli ağacı çocuklarımıza, gençlerimize bu çağlarda tanıtmak, anlatmak bana göre çok önemli. Çocuklarımız, gençlerimiz şimdiden zeytin ağacını korumanın ne denli önemli olduğunu kavramalı. Ne olursa olsun bu ağaçların yok edilmemesi gerektiğini görev bilmeli... Buca Belediyesi’ni bu etkinlik nedeniyle kutluyorum, zeytin ağaçları yerinde kalmalı, kalsın...


---------------

BİR BİENALİN ARDINDAN

Salgın ertelemeli
sanat buluşması

ULUSLARARASI İzmir Sanat Bienali, 2011’den bu yana beş kez gerçekleşti, geçen yıl salgın illeti yüzünden atlandı ve altıncısı bu yıl düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bornova Belediyesi’nin desteklediği 6. Uluslararası İzmir Sanat Bienali’nin bu yılki teması ‘Domino Etkisi’ idi. Bienal, Kültürpark Sanat Galerisi, Bornova Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi ile Seba Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.
İŞTE ÖDÜL ALANLAR
Türk, ABD, Almanya, İngiltere, Hırvatistan, Ukrayna, Lübnan, Azerbaycan, Pakistan, Hindistan ve Lübnan’dan sanatçıların katıldığı 6. İzmir Bienali’nde konferans ve konserler de ilgiyle izlendi. Prof. Mehmet Fırınc başkanlığındaki seçici kurul Çetin Erokay, Ejmel Yalçıntaş, Binay Bükey, Mehmet Ali Doğan’ın eserlerini ödüllendirdi. Ressam Resa Irmak da “Seba Sanat Galerisi Özel Ödülü” aldı.

Yazarın Tüm Yazıları