Ödemiş Gölcük mutlaka korunmalı

BUGÜN yılın ilk konuğundan izlenim ve endişe aktarıyordum. İzmir’in önemli objektiflerinden, yılların deneyimli gazetecisi Esat Erçetingöz’ü konuk ediyorum. Erçetingöz, geçenlerde Ödemiş’in Gölcük yaylasına gitmiş, gördüklerinden etkilenmiş daha doğrusu endişelenmiş. Elbette, konuyu araştırmış yetkili ağızdan bilgi de almış. Söz Esat Erçetingöz’de:

Haberin Devamı


GÖRDÜKLERİMİZ ÇOK ÜZDÜ
“Geçtiğimiz hafta sonu şehrin karmaşasından uzaklaşıp biraz nefes almak için dostlarla birlikte Ödemiş Gölcük Yaylası’na çıktık. Ülkemizin sayılı güzelliklerinden biri olan Gölcük’te gördüklerim beni ve fotoğrafları çeken sevgili dostum Talat Aydilek’i çok ama çok üzdü.
HAVUZA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ
Göl kenarındaki eski Gölcük Oteli, ‘Tadilat yapılacak’ diye başlayan bir ihale sürecinde tamamen yıkılmış, yerine koca bir otel inşaatı başlamış. Dahası gölün tüm çevresi beton bir setle çevrilmiş, bir doğa harikası olmaktan çıkarılıp resmen bir havuza dönüştürülmüş. Aklımıza hemen Uzungöl’de yaşananlar geldi doğal olarak. ‘Gölcük’te Uzungöl gibi doğa katliamından nasibini alacak mı’ diye sorduk birbirimize. Fotoğraflara bakınca, üzüntümüzün nedeni anlaşılıyor zaten.
BAŞKAN NELER OLUYOR
Hemen Ödemiş Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü sevgili meslektaşım Cemile Özgüllü ile görüştüm konuyu. İzinde olmasına rağmen sağ olsun çok ilgilendi, kısa bir süre sonra da Başkan Mehmet Eriş aradı. Kendisine fotoğrafları gönderip, ‘Başkanım Gölcük’te neler oluyor’ diye sordum, işte cevapları:
TEMELLER TAMAMEN ÇÜRÜMÜŞ
‘Gölün kenarındaki belediyeye ait Gölcük Otel’in, temmuz ayında çıkılan tadilat ihalesiyle yenileneceğini duyurduk. Amaç esaslı bir tadilat yapmaktı. Ancak kazma vurulduğunda gördük ki temelleri tamamen çürümüş. Artık üzerine bina yapmak mümkün değildi. Bu nedenle projeye sadık kalmak koşuluyla tamamen yıkılmasına karar verildi.
ERİYEN KAR SULARI İNİNCE
Tepkileri anlıyorum ama başka çare yoktu. Gelelim gölün çevresindeki sete. Gönderdiğiniz fotoğraflara bakınca göl bir havuz gibi görünüyor. Ama yeni yapılan bir çalışma yok. O çalışma göldeki su kaybını önlemek için uzun süre önce yapıldı. Sanırım gölde su çekilince fotoğraflardaki görüntü ortaya çıkmış. Yakında eriyen kar suları göle indiğinde bu görüntü ortadan kalkacak.’
Sevgili dostlar ben gazetecilik görevimi yaptım. Gördüklerimi, eleştirilerimi Başkan Mehmet Eriş’le de paylaşıp görüşlerini aldım. Artık takdir sizin...”
BEKLEYİP GÖRECEĞİZ
Gerçekten de Esat Erçetingöz, Gölcük’teki son durumu görünce gerekeni yapmış, en yetkilinin görüşünü de almış. Bundan sonra otelin tamamlanmasını ve kar sularının göle gelmesini beklemekten başka yapacak bir şey yok gibi. Tabii, Gölcük’ün güzelliklerinin yok olmamasını da umuyor ve diliyoruz…


BİR ALKIŞ

İZSU çalışanlarına
KOLAY GELSİN

Haberin Devamı

“HER zaman eleştirecek değiliz ya” diyorum ve tanık olduğumuz bir çalışmayı iletiyorum. Geçen yılın sonlarına doğruydu. İzmir’de İZSU çalışanları Güzelyalı’da iki sokağın birleştiği yerdeki kanallarına geldi geceleri. Genelde saat 24.00’ü aşmış oluyordu. Kanal kapakları açılıyor, aşağı hortumlar sarkıtılıyor, görevliler iniyordu. Sonra o İZSU’nun turuncu kocaman kanal araçları geliyor, hortumlarını sarkıtıp motorları çalıştırıyordu.
ENGEL OLMAMAK İÇİN
Üç-dört gece, bir saati aşan aynı tempoya tanık olunca, bilgi almak için 185 numaralı telefonu aradık. Görevli, İZSU Kanal Bakım’a yönlendirdi. Buradan da, gündüzleri trafiğe engellememek için en rahat zaman diliminde çalışıldığını, kanalların temizlenip açıldığını öğrendik. Tüm çaba, aşırı yağışta su baskınlarına karşı önlem almaktı. Son sağanaklarda söz konusu sokakların birleştiği yerde taşkına varacak denli su birikmediğini anımsadık. Dudak büküp, “Canım işlerini yapıyorlar” diyen çıkacaktır belki. Ben yine de gece yarısı ayazında gelip kanallara inip uzun süre çalışanların çabasını yansıtmak istedim. Kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları