Memleket meselesinde çok önemli bir adım

İZMİR Ticaret Odası Meclisi Başkanı Selami Özpoyraz, bilgili ara eleman bulamamaktan yakınıp meslek liselerinin önemini vurgulamıştı bir süre önce.

Haberin Devamı


Ben de Koç Grubu’nun, “Meslek lisesi, memleket meselesi” projesini anımsayıp, “Yine bir meslek eğitimi seferberliği başlatılabileceğini düşündüm. İTO ve Özpoyraz bu konuda önderlik yapabilir, diğer odalarla el ele verilebilir. Gençlere meslek eğitimin önemi anlatılır, burs verilebilir, bilgili ara eleman da sağlanmış olur” demiştim.

ESİAD KÖPRÜ OLACAK
Meslek liselerinin, özellikle öğrencilere uygulama olanağı da sağlanırsa, çok önemli olduğunu düşünenlerdenim. Son olarak bu konuda beni heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD), 2006-2013 yıllarında Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’nde yer alan, 2012’de Özel Sektör Gönüllüleri Derneği’nin (ÖSGD) sürdürdüğü “Meslek Lisesi Koçları Programı” Ege Bölgesi yürütücülüğünü üstlenmiş. ÖSGD Yönetim Kurulu Başkanı Semra Akman’la protokol imzalayan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, şirketlerin gönüllü çalışanlarının 10 ve 11’inci sınıf meslek lisesi öğrencilerine grup koçluğu yapacağını bildirmiş. Sivri, böylelikle özel sektör ve meslek liseleri arasında kalıcı işbirlikleri yaratma fırsatı doğacağını da vurgulamış.

ÇALIŞAN YOL GÖSTERECEK
Akman da özel şirketler çalışanlarının çocuklara liderlik etmesini ve onlara yol göstermesini sağlamayı amaçladıklarını belirterek, ESİAD’ın bu projeyi Ege’de yaygınlaştıracağına inandıklarını söylemiş. Dedim ya, meslek liselerini, “memleket meselesi” olarak görenlerdenim. Bu işbirliğinin meslek lisesi öğrencileri ve nitelikli ara eleman sıkıntısı çekenler için önemli fırsat olduğunu düşünüyor, herkese “kolay gelsin” diyorum.

Haberin Devamı

 

BİR UZUN TATİLİN ARDINDAN

‘Çöp topla’ diyen oldu mu
gezmenize baksaydınız ya

UZUN bayram tatilini geride bıraktık ya, şöyle bir anımsayalım... Öncelikle ekonomik getiri... Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, “Bayram süresi içinde 9 milyon vatandaşımız ekonomiye 9 milyar lira katkı yaptı” demiş... Bu hesap nasıl yapılır bilemem ama sonuç müthiş... 9 milyar lira ne demek?

TEMİZLİK ALARMI
Ve devam ediyoruz, uzun tatilden aklımızda kalanlara... Hiç kuşkusuz ekonomiye bu denli katkıda bulunanlar çevre kirliliğini de unutmadı. Tatil yerleri adeta çöplüğe döndü. Oradaki belediyeler, tatilcilerin ardından adeta temizlik alarmı verdi. Çöp toplama deyince, sosyal medyada son günlerde yaygınlaşıyor. Efendim bazı ünlüler, tatil yaptıkları yerlerde, sahillerde çöp toplamış, iyi de etmiş. Şimdi, belirli günlerde “çöp toplama seferberliği” düzenlenmesi öneriliyor. Neden olmasın?

Haberin Devamı

KONAK’TA İŞGÜZARLIK!
Tatil günlerinden aklımda kalan bir diğer haber: “Tarihi saat kulesinin bulunduğu Konak Meydanı’nı ziyaret eden Japon turistler, yerlerdeki çöpleri topladı. Çöpleri poşete dolduran turistleri ise bazı vatandaşlar ilgi ve şaşkınlıkla izlerken, bazıları cep telefonlarının kamerasıyla o anları kaydetti. Japon turistleri gezmek için geldikleri İzmir’de çöp toplayarak çevre temizliğine verdikleri önem dikkat çekti.”
JAPONLARI KINIYORUM
Yani taa Japonya’dan gelip bizim çöpleri toplamışlar özet olarak. Ve sevgili Nihat Demirkol’un, “Japonları kınıyorum” başlıklı nefis yazısının başından ve sonundan alıntılarla nokta: “Sosyal medyada bir video dolaşıyor. İzmir Konak Meydanı’nda başlarında şapkaları, gözlerinde güneş gözlükleri, hemşehrilerimin yerlere attığı çöpleri topluyor Japon turistler. Tekrar tekrar seyrettim. İnsanın canı sıkılıyor!
...‘İcap etseydi, o çöpleri biz toplardık; icap etmiyor ki, toplamıyoruz. İcap etseydi, o çöpleri biz toplardık; icap etmiyor ki, toplamıyoruz.’ Japonları kınıyorum! Uzatmasınlar, yoksa Japon mallarını boykot edesim var. Demedi demeyin sonra...”

 

Haberin Devamı

SÖZ SİZİN
BİR YAKINMA

Tramvay Mavişehir
İZBAN’a ulaşmalı

Önceleri birçok kişinin eleştirdiği, şimdi ise ne ‘kadar iyi olmuş’ dediği, gerçekten çok faydalı Karşıyaka tramvayı ile ilgili pek değinilmeyen bir konuyu iletmek istiyorum. Sistem Mavişehir İZBAN İstasyonu’na 2-3 kilometre kala durmuştur.

SORUN ARADAKİ ARAZİ Mİ?
Sorunun aradaki arazinin durumundan kaynaklandığını duyuyoruz. Uzun zamandır açıklama yapılmıyor. İstasyona ya arabamız ile ulaşıyor ve oraya park ediyoruz ya da seyrek otobüsleriyle gidebiliyoruz. Otobüs durağı istasyona mesafeli. Sıcak, yağmur, soğuk engel yaratıyor. Oysa bu 2-3 kilometrelik bağlantı sağlansa büyük tasarruf olacağına inanıyorum. (K. Ruhi Büyükburç)


BİR ALINTI

Engin Yavuz’dan: Düne geri dönemem, çünkü o zaman bir başkasıydım.
(Lewis CARROLL)





.

Yazarın Tüm Yazıları