İzmirli vekiller el ele verirse dershane krizi de aşılabilir

GEÇEN gün değindim, yineliyorum, bu soruna acil çözüm bulunmalı. Neye mi?

Haberin Devamı

Kanun hükmünde kararnameyle, bazı ilçe belediyelerinin öğrencileri ücretsiz olarak TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) ve üniversite sınavlarına hazırladığı dershaneler kapatıldı. Özellikle dar gelirli aile çocukları etkilendi doğal olarak bu karardan. TEOG sınavı önümüzdeki hafta. Öğrenciler, aileleri şaşkın, çaresiz...

YASA ÖNERİSİ DE VAR
Bazı belediye başkanları dershaneler yerine yeni projeler uygulanacağını açıkladı. Bazıları karardan geri adım atılması gerektiğini vurguladı. Bazıları Milli Eğitim’le anlaşma umudunu bildirdi. Bazı CHP İzmir milletvekilleri kararın düzeltilmesini istedi, Murat Bakan TBMM Başkanlığı’na bir yasa önerisi sundu. Yalnızca İzmir’de 14 bin 278 öğrenciyle 308 öğretmenin mağdur olduğu savunan Bakan, “Yanlıştan dönmek” için, tüm milletvekillerine işbirliği önerdi, KHK’den “belediyeler” ibaresinin çıkarılmasını istedi.
SOMUT ADIM YOK GİBİ
Milli Eğitim Müdürlüğü, bu karardan sonra sistemin halk eğitim merkezleri bünyesinde süreceğini, sorun yaşanmayacağını açıklamıştı. Ama bu açıklamanın öğrencilerle velilerini rahatlattığını sanmıyorum. Sistem yürüyecekse, Milli Eğitim hangi ilçe belediyesindeki kaç öğrencinin, nerede, nasıl, ne zaman eğitimi sürdüreceğini de bildirmeli. O zaman somut bir hazırlık yapıldığı düşünülebilir belki.
HAYDİ İŞBİRLİĞİNE
Şimdi bana göre, her zaman övündüğümüz “İzmir farkı” gündeme gelmeli. AK Parti ve CHP’liler öncü olmalı, tüm İzmir milletvekilleri bu önemli sorunun çözümü için el ele vermelidir. Tıpkı kapatılan Gediz’in Bakırçay, İzmir’in de İzmir Demokrasi üniversitelerine dönüştürülmesinde olduğu gibi. Yine örnek olunmalı, binlerce öğrenciyle ailelerinin çaresizliği giderilmelidir. Çok da güzel olmaz mı?

-----

Haberin Devamı



İZBAN KRİZİNDE KAFAMA TAKILANLAR
Mutlu sonu tabii ki
alkışlıyorum da...

İZMİR’de 8 Kasım’da başlayan İZBAN grevi 16 Kasım’da Ankara’daki zirveyle sona erdi. Çok da iyi oldu. Çünkü, İzmirliler günlerdir perişandı. İZBAN’la günde ortalama 300 bin yolcu taşındığı hesaplandığında, çekilen sıkıntının boyutu ortada. Buraya kadar gayet güzel de kafama bazı şeyler takılıyor:
* İZBAN, Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Demir Yolları ortaklığı bir şirket. Ama, hedefe hep Başkan Aziz Kocaoğlu konuldu.
* İzmir gibi bir kentin büyükşehir belediye başkanı, geçen pazar günü, böyle düşündürücü bir açıklamayı neden yaptı ya da yapmak zorunda kaldı: “İstanbul ve Ankara ile kıyaslanamayacak raylı sistem yatırımlarını kendi gücünüzle, öz kaynaklarınızla yaparsanız, sizin yolunuza barikatları kurarlar. Şimdi İZBAN’da, yarın metro, belki öbür gün ESHOT’ta bizi bir darboğaza sokmak, bundan bir siyasi menfaat çıkarmak isteyen bir organizasyonla karşı karşıya olduğumuzu ilan etmek istiyorum. İzmirli’nin çile çekmesi beni yaralar, üzer. Siyasi rant bekleyeni üzmez. Hemşerilerimizi uyanık olmaya, neyin neden yapıldığını görmeye çağırıyorum.”
AYNI ORANDA EL SIKIŞILDI
* Grev süresince İZBAN’ın yüzde 15 zam önerdiği, ancak sendikanın kabul etmediği söylendi. Peki, Ankara’da aynı zam oranında nasıl anlaşmaya varıldı?
* Ankara’da zirvenin Kocaoğlu’nun girişimiyle gerçekleştiği bildirildi. Bu zirve daha önce toplanamaz mıydı? Kocaoğlu harekete geçmeseydi, gerçekleşmeyecek miydi?
O ZAMAN DİRENİŞ NEDEN
* İZBAN’ın, Devlet Demir Yolları (TCDD) tarafı neden atak görünmedi? (Bu sürede vatandaş büyük sıkıntı çekti, trafik perişan etti, grev CHP ve AK Parti arasında polemik konusu oldu.)
* Şimdi belki de Kocaoğlu’na “Neden daha önce anlaşmadın” diye yüklenilecektir. Peki, sendikaya, “Madem yüzdeyi kabul edecektiniz, neden direndiniz” denilmeyecek midir? TCDD’ye, “Siz zirve için neden girişimde bulunmadınız” diye sorulmayacak mıdır?
BENZER ÇİLE ÇEKİLMESİN
Neyse, bunlar kafama takılanlar... Önemli olan grevin mutlu sonlanması, çilenin bitmesi. Anlaşmayla sağlanan kazanımlar İZBAN işçilerine helal olsun. Çalışan her zaman emeğinin karşılığını alabilsin. (Bu arada İZBAN’ın İzmir için ne denli önemli olduğu somut olarak bir kez daha anlaşıldı. Dilerim İzmir’de benzer bir çile hiç çekilmesin.)

-----

Haberin Devamı

SÖZ
SİZİN

GÜZELYALI’DAN YİNE SES VAR 
Altyapı tamam da
kaldırım nerede

İzmirli vekiller el ele verirse dershane krizi de aşılabilir

DOĞAN Haber Ajansı’ndan (DHA) Mustafa Oğuz’un bir haberini özetliyorum... Güzelyalı’da yaşayanlar, büyük bölümü tamamlanan altyapı çalışmalarının ardından yolların asfaltlanmasına rağmen kaldırımların yapılmamasından şikayetçi. Çalışmalar sırasında kırılan, bozulan kaldırımların yenilenmemesi, çalışmaların yapıldığı birçok sokakta oturan vatandaşların tepkisini çekiyor. Bu sorunun yaşandığı yerlerden olan 37 Sokak’ta esnaf Kurtuluş Şen, “Herkes bozulan kaldırımların yenilenmesini bekliyor. Kaldırımlar olmadığı için şiddetli bir yağmurda evlerin içini su basabilir. Ayrıca sokağımızda, kaldırımın üzerine elektrik trafosu koydular” diyor.

-----

Haberin Devamı

SADECE CEZA YAZILABİLİRDİ
Trafiği engellemeyen
araç neden çekilir

13 Kasım günü aracımı Halit Ziya Bulvarı’ndaki bir cebe park ettim. Döndüğümde aracım yerinde yoktu. Pazar günü olmasına rağmen Trafik Vakfı tarafından çekilmiş. Bıraktığım yerde park yasağına ilişkin levha var. Ancak çekileceğine dair levha yok. Yanlış yere park yapmışsam ceza yazılabilir, neden aracım çekiliyor? Sorduğumda ekibin gerekli gördüğünü söylüyorlar. Aracım trafiği, çıkışı-girişi engellemiyor, yani çekilmesini gerektirecek hiç bir olumsuzluk yok. Derdimi anlatacak yer bulamadım.
FATURA DA ALAMADIM
Aracın konulduğu parka gittiğimde 92 lira otopark parası verdim. İtiraz edeceğimi söyledim ve fatura istedim. Ancak fatura olmadığını, bir hafta sonra geleceğini, o zaman gelirsem alabileceğimi söylediler. Keyfi uygulamalar ve vatandaşa eziyet.
Hasan Hüseyin KURT

-----

Haberin Devamı

DUYURULAR

Seferihisar’da yarın
‘Turuncu Şenlik’

SEFERİHİSAR 17. Mandalina Şenliği yarın düzenleniyor. “Turuncu Festival” saat 14.00’te Çarşı Meydanı’ndan kortej yürüyüşüyle başlayacak, kapalı pazaryerinde devam edecek. Şenlikte, çeşitli yarışmalar düzenlenecek ve Fettah konser verecek. “Mandalina Kral ve Kraliçesi” de seçilecek festival için Belediye Başkanı Tunç Soyer’den çağrı var: “Herkesi bol bol mandalina yemek, hem de yaşadığımız zor günlerde biraz olsun sıkıntılardan uzaklaşmak için 20 Kasım Pazar günü Seferihisar’a davet ediyorum.”

-----


Üretici-tüketici
Hatay’da buluşuyor

KONAK Belediyesi ve Büyükşehir’in işbirliğiyle bugün saat 12.00’de Hatay Kapalı Pazaryeri’nde, ‘Üretici Kooperatifleri Tüketiciyle Buluşuyor.’ İzmir’deki üretici kooperatiflerinin doğal ürünlerinin tüketiciyle aracısız buluşmasını sağlayacak pazarın her ayın ilk cumartesi günü kurulması planlanıyor.

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Gazeteci Engin Yavuz’dan
Gözün ileride, yüreğin gerideyse, yola çıkma.
Hacı Bektaş Veli

Yazarın Tüm Yazıları