İzmir’den dünyaya çağrı: Şimdi birleşme zamanı

KÜLTÜRPARK’taki İsmet İnönü Sanat Merkezi’ndeydik geçen cumartesi günü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbul’dan başlattığı, “İzmir Zamanı” çağrısını sürdürdü. Sunumunda sürekli birlik ve beraberliğin, dayanışmanın önemini vurguladı. Önce, “İzmir’in Ortak Akıl Çağrısı” notuna göz atalım:

Haberin Devamı


DÜŞÜNCE ÜRETİM MEYDANI
“Karamsarlığı, yoksulluğu, toplumumuzun bölünmüşlüğünü topyekun hayatımızdan çıkaracağız. Özgür, neşeli ve uyum içinde, yeni bir hayatı İzmir’den inşa etmeye başlıyoruz. Gelin, doğa olaylarının yıkıcı felaketlere dönüşmediği bir hayat için İzmir’de bir düşünce, üretim meydanı oluşturalım ve bunu tüm Türkiye’ye taşıyalım. Yalnızca binalarımızı, park ve caddelerimizi değil, ticareti, tarımı, turizmi, kültür ve sanatı, yaşamın tüm alanlarını birlikte tasarlayalım. Akdeniz’in ortak aklı ve vicdanıyla, yaşama dair yeni bir sözü olan herkesi İzmir’le birleşmeye davet ediyoruz.”

BAŞARININ SIRRI: BERABERLİK
Soyer, İzmir’in 18 ayda tarihindeki en büyük orman yangınlarından birini, salgını, deprem felaketini ve tsunamiyi yaşadığını, bu çok zor sürecin kriz yönetimiyle geçildiğini vurguladı. Ve konuşmadan alıntılar:
“Her şeyin olağan gibi göründüğü durumlarda aramızdaki farklara odaklanıyor ve hiç bitmeyen ‘sen, ben ve öteki’ tartışmasının içine sürükleniyoruz. Oysa pandemi ve afet koşullarında bizi birbirimizden ayıran sebeplerin önemi kalmıyor, ortak değerlerimiz ve özelliklerimiz öne çıkıyor. Birbirimize sımsıkı sarılıyoruz. Dahası birlikte hareket ettiğimizde neleri başardığımızı, ayrıştığımızda ise ne çok şeyi kaybettiğimizi daha iyi anlıyoruz. Çok daha büyük başarılar elde etmenin yegane yolunun birlik ve beraberlikten geçtiğini açıkça görüyoruz. Depremi de, dayanışmamızı da unutmamak ve unutturmamak için gelin, doğa olaylarının yıkıcı felaketlere dönüşmesini beklemeden bu acılar bir daha yaşanmasın diye şimdiden birleşelim.”

-----

Haberin Devamı


BİR HEDEFTE ISRARLI
Yeni bir Efes
kazanacağız

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’i Avrupa kültür başkenti yapma hedefinde de iddialı olduğunu, yeni bir Efes yaratma kararlığını da vurguladı toplantıda:
“2021’de; dünyanın en önemli kültür etkinliklerinden biri olan Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’ni İzmir’de düzenleyeceğiz. Dünyanın önde gelen kültür üreticileri sanatçıları ve kanaat önderleri İzmir’de buluşacak. Bu zirve daha büyük hedeflerimizi, örneğin İzmir’i Avrupa kültür başkenti yapma hedefimizi gerçekleştirmek için de önemli bir adım olacak.

Haberin Devamı

HAYATIMIZA ANLAM KATACAK
Hayatlarımıza ilham vermesi için geçmişin eserlerinin gün yüzüne çıkarılmasına da büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda İzmir’in tarihi kent merkezinde bulunan ve henüz yer altındaki antik kentle 20 bin kişilik amfi tiyatronun gün yüzüne çıkarılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Çalışmalarımız bize İzmir’in tam ortasında yeni bir Efes kazandıracak. Konak Pier’den başlayan Kemeraltı Çarşısı’ndan geçen ve Agora’dan Kadifekale’ye çıkan güzergah, yani tarihi İzmir, dünyanın her yerinden Türkiye’ye gelenlere, sanatçılara, kültür üreticilerine ilham verecek; hayatımıza anlam katacak.”

-----


BİR ENDİŞE
Kuraklığa gidiyoruz
durum çok vahim

Haberin Devamı

BAŞKAN Tunç Soyer, “İzmir Zamanı” toplantısında uykularını kaçıran bir endişesinden de söz etti: Susuzluk. İzmir’in kuraklığa doğru gittiğini, durumun çok vahim oluğunu vurguladı Soyer:

SON DERECE KAYGILIYIM
“Uykularım kaçıyor diyebileceğim kadar karanlık bir tablo var. Çok vahim gidiyoruz. Bu kaygı sadece kasım ayında yağmur yağmaması sebebiyle olmuyor. Çok ciddi bir şekilde İzmir kuraklığa gidiyor. Kendi kendimizin ayağına sıktık. Biz son derece yanlış üretim süreçlerinin içine girmişiz. Tarımda, sanayide ve evde suyun kullanımıyla ilgili bir farkındalık oluşturmamız gerekli. Şu anki süreçten son derece kaygılıyım.”
BİR NOT: Susuzluğun kaygı verici boyutta olduğunu gözlemlemek için uzman olmaya gerek yok. Internette İZSU’nun sitesine girip barajlardaki su durumunu, doluluk oranını her gün izleyebilirsiniz.

-----

Haberin Devamı


BİR FIRSAT MI
Konak’ta büyük bir
meydan oluşabilir

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin Konak’taki binasının yıkılmasına karar verilmiş. Sembolik bir yapı oluşturulması düşüncesi varmış. Başkan Tunç Soyer, “Diğer kamu binalarına da örnek olsun” diyerek, Konak’ta büyük bir meydan kazanılabileceğinin ipuçlarını veriyor.
ESKİ SİGARA FABRİKASINA
Yıllardır dile getirdiğim bir öneriyi yineliyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin yanındaki Merkez Bankası, Vergi Dairesi, SGK binaları yıkılırsa örnek bir meydan ortaya çıkar. Kamu kuruluşları elbette bir yer bulur. Büyükşehir de Alsancak’taki eski sigara fabrikasına taşınabilir. Burası, mimarisiyle de İzmir Büyükşehir’e çok yakışır.

Yazarın Tüm Yazıları