İzmir ette de örnek olacak

İZMİR’de AB kriterlerine uymadığı için kapatılan mezbahalar besicilere büyük sıkıntı yarattı.

Haberin Devamı

Geçen ay Haberhürriyeti Gazetesi, “2 yıl önce bitti denilen AB standartlarındaki Ödemiş Et Entegre Tesisleri neden açılmıyor” haberiyle konuyu gündeme taşıdı. İzmir Büyükşehir’in Ödemiş Et Entegre Tesisleri’ni tamamlayıp, temmuz ayında hizmete açacağı belirtildi.

BESİCİYE BÜYÜK KATKI
Büyükşehir’in Ödemiş Koordinatörü Cumhur Şener’le bürokratların da katıldığı toplantıda ihalenin 12 Nisan’da yapılacağı, AB standartlarındaki tesislerin bölge üreticisine büyük katkı sağlayacağı söylendi. Sadece Ödemiş’te 170 bin, Tire’de 90 bin, Bayındır’da 85 bin civarında büyükbaş hayvan varlığı olduğu belirtilirken, tesislerin bölgeden yapılan 100 bin buzağı satışını da durduracağı, besicinin daha çok para kazanacağı açıklandı. Öte yandan, Beydağ ve Kiraz’ın hayvan kesim yerlerinin de mayıs sonunda hizmete gireceği açıklandı. Şener, mezbahalar konusunu gazeteci İbrahim Irmak’la paylaştı:
İHRACAT DA YAPILACAK
“Biz Ödemiş’e Türkiye’den et ürünlerinin ihraç edileceği tesis yapıyoruz. O tesiste hayvan kesildikten sonra akciğeri, işkembesi, kellesi, sakatatını bile numarataj sistemiyle işaretliyoruz. O sakatatlar hangi hayvanın, tek tek tescilliyoruz. Bunların tamamı otomatik bilgisayar sistemiyle yapılacak tabii... O tesis sadece Ödemiş’e değil, tüm havzaya, hatta ülkemize hizmet edecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi mezbahacılığı para kazanmak için yapmıyor. Vatandaşın temiz ve aynı zamanda güvenilir et yemesi, ayrıca üreticinin zora girmemesi için yaptığı bir yatırım. Kar elde etmek için değil, hizmet amacıyla bunlar yapılıyor. İzmir genelinde 600 bin hayvan var. Bir tane et entegre tesisi kurmak yetmez İzmir’e... Sayıyı artırmamız lazım.
AMAÇ SAĞLIKLI ÜRÜN YEDİRMEK
Altyapıyı ona göre kurmak zorundayız. Tire’den, Ödemiş’ten, Bayındır’dan, Kiraz’dan 100 bine yakın buzağı başka illere gidiyor. Et entegre tesislerimizle, soğuk havası büyük kapasiteli depolarımızla birlikte bu buzağılar artık başka yerlere gitmeyecek. Vatandaş buzağıları 500-600 liraya değil 5-7 bin liraya satabilecek. Anasının ak sütü gibi helal para kazanacak. Bergama, Türkeli, Tire, Ödemiş ve Urla’ya büyük et entegre tesisi, diğer bölgelere de daha küçük ölçekli tesisler yapıyoruz. Amacımız sadece İzmir’e değil, Türkiye’ye de sağlıklı et ürünleri yedirmek.”

-----

Haberin Devamı


ÖĞRENCİLERİN İŞİ HAZIR
Diplomalı zeytinciler geliyor

Haberin Devamı

İzmir ette de örnek olacak

CELAL Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı, kapılarını öğrencilere açtı. Yrd. Doç. Dr. Özlem Gürbüz ve Yrd. Doç. Dr. Nurdan Zincirlioğlu, Akhisar Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sıkıntısının sorun olmaktan çıkacağını belirtti.
SAHİP ÇIKACAĞIZ
Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, 30 öğrenciyle başlayacak programın “çok güzel bir örnek” olacağını ifade ederek “Öğrencilik dönemlerinde staj, mezuniyetlerinde de iş sözü veriyoruz. İş adamlarımızla birlikte hem üniversitemize hem de öğrencilerimize sahip çıkacağız” dedi.
GARANTİ VERİYORUZ
Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin Alkın da, “Bugün sektörün en çok ihtiyaç duyduğu konu eğitimli insan. Bin yıl yaşayan bu ağaçları geleceğe ancak eğitimli gençlerle taşıyabiliriz. Onlarla dünyada rekabet edebilir, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırabiliriz. Bu yüzden gençlerimizin kıymetini bilerek, mezun olduklarında işlerinin garanti olacağını gönül rahatlığıyla söylüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

-----


Çeyrek asırlık
özlem sona erdi

İzmir ette de örnek olacak


AYDIN Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun talimatıyla başlatılan, “Kaygılı-Çavdar, Karakaya-Köprü Alan Grup İçme Suyu Çalışması” ile Söke’nin 18 mahallesindeki 25 yıldır süren su sorunu çözümlendi. 18 mahalleye günlük bin 200 ton su akışı sağlanacak.
MUHTARLARDAN TEŞEKKÜR
Büyük bir sorunun çözüme kavuştuğuna dikkat çeken Kisir Muhtarı Baki Suna, “Çok rahatladık”, Karakaya Muhtarı Hümmet Ali Yılmaz, “Halkımızın beklediği müjde çok kısa sürede geldi” dedi. Çavdar Muhtarı Yalçın Pak, Demirçay Muhtarı Hüseyin Kulaksız ile Sofular Muhtarı Zeyyat Kurt da Çerçioğlu’na teşekkür etti.

-----

BİR ALINTI
Engin Yavuz’dan: Çok yükseğe çıkamam; bende yükseklik korkusu var. Kimseyi yarı yolda bırakamam; bende ‘alçaklık’ korkusu var. (Oğuz Atay)

Yazarın Tüm Yazıları