Hacizli gemiler TBMM gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge verdi, hacizli gemileri gündeme taşıdı.

Haberin Devamı

Aliağa’nın Türkiye’nin önemli limanlarından biri olduğunu vurgulayan Bakan, önergesinde bölgeyle ilgili bilgi verdi:

“Aliağa limanlarına yanaşan ve çeşitli alacak, verecek davaları veya başka hukuki davalara muhatap bazı yerli ve yabancı gemiler mahkeme kararlarıyla seferden men edilerek alıkonulmakta veya haczedilmekte. Fakat bu gemilerin demirleyebileceği, koruma altında ve deniz güvenliği olan bir bölge bulunmuyor. Bu durumdaki gemiler, Aliağa’nın kuzey çıkışında Bergama’ya doğru, Karadut Mevkii bölgesinde demirlenerek, alıkonuluyor. Bu bölge antik Myrina kenti sınırları içinde. Hemen yakınında ise Pınarcık adlı sahil kesiminin yazlık evleri ve Çaltılıdere köyü bulunuyor. Bölge şiddetli kuzey rüzgarlarına açık ve uzun süreli demirlemeye elverişli değil. Bölgede halen son derece dar alanda 5 tane hacizli gemi var. Gemilerin bir kısmı oldukça uzun zamandır burada. Süren davalar nedeniyle daha ne kadar kalacağı da belirsiz!

Haberin Devamı

Hacizli gemiler TBMM gündeminde


ÇEVREYİ KİRLETİYORLAR
Gemiler demirlendikten sonra içinde kimse kalmadığından yağmalanıyor. Geçmişte çapasından kurtulan bazı gemiler sürüklenmiş, hatta Karaburun açıklarına kadar gidenler olmuştu. Bu durum deniz trafiğini ve güvenliğini tehdit ederken, diğer yandan da zamanla yağma veya fırtına gibi nedenlerle gemilerden çeşitli petrol ve kimyasal sızmalar nedeniyle ciddi deniz ve çevre kirliliğine sebep olmakta. İzmirliler, insan ve deniz canlılarının yaşamını tehdit eden, deniz ve çevre kirliliğine yaratan bu soruna çözüm istiyor.”
ZEHİR SAÇANA YANIT YOK
Geçtiğimiz günlerde Aliağa’daki hacizli ‘Bodyer’ adlı kuru yük gemisinin akaryakıt tankından denize yakıt sızdığına da değinen Bakan, şöyle dedi:
“Bodyer adlı geminin akaryakıt sızıntısının ciddi boyutlarda olduğu, çevre sağlığını ve deniz canlılarının yaşamını tehdit edecek boyutlara ulaştığı ifade ediliyor. Ayrıca, tehlikeli madde içerdiği gerekçesiyle hiçbir ülkede sökümü yapılmayan geminin adı ‘Ethan’ olarak değiştirilerek Türkiye’ye getirilmişti. AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye’de de ticareti, alımı-satımı yasaklanan asbest maddeli gemi; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘gemide tehlikeli madde olmadığı ve sökümün yapılabileceği’ raporu üzerine, Aliağa’daki Gemi Söküm Tesisleri’ne getirilerek sökülmeye başlanmıştı. Bununla ilgili geçen aralık ayında verdiğim önergeye de halen cevap alamadım. Hacizli gemilerle ilgili acil çözüm istiyoruz.”

Haberin Devamı


Sorular sorular
MURAT Bakan’ın, Özhaseki’ye yönelttiği sorular da şöyle:
- Bakanlığınız konuyla ilgili olay yerinde tespit ve önlem çalışması yapmış mıdır?
- Hali hazırda sızmış bulunan akaryakıtın yayılımını engellemek ve gerek Aliağa, gerekse İzmir Körfezi’ne kıyısı bulunan yakın ilçelerin daha fazla etkilenmemesi ve çevre sağlığını tehdit etmemesi adına alınan tedbirler nelerdir?
- Aliağa Karadut mevkiinde hacizli olarak veya çeşitli sebeplerle demirlenen ve unutulan gemilerin çevreye verdiği zararı önlemek adına, bu tip gemilerin demirleyip beklemeleri için daha uygun bir yer tahsis edilmesi adına bakanlığınız bir çalışma yürütmekte midir?

-----

Haberin Devamı


ÇOK ÖNEMLİ BİR AÇILIŞ

Fethi Sekin adına
kütüphane bugün

Haberhürriyeti Gazetesi’nin sosyal sorumluluk projesi olan Atatürk Çocukları Kütüphaneleri’nin sonuncusu bugün kahraman şehidimiz Fethi Sekin adına, memleketi Elazığ Baskil Doğancık Köyü’nde açılacak. Kütüphane için 30 koli kitap ve 12 ünite raf PTT kargo ile İzmir’den gönderildi. Gazetenin sahibi İbrahim Irmak, “Kütüphanemizi aydınlanma yolunda bir mum olsun, yeni Fethi Sekin’ler yetişsin diye açıyoruz. Davetiye bastırmadık. Ona vereceğimiz parayı projeye harcıyoruz. Herkesi açılışımıza bekliyoruz” dedi.

-----

SÖZ SİZİN

Tramvay İZBAN’la
nasıl buluşacak

MAVİŞEHİR İZBAN’ın yanına düşünülen tramvay istasyonu henüz yapılmadı. İZBAN’ın yanındaki şahıs arsası ile ilgili sorun olduğu söyleniyor. Bu sebeple son istasyon, yıkılan eski market arkasında inşa ediliyor. İZBAN’dan çıkan yolcunun tramvaya aktarma yapabilmek için bu istasyona kadar yürümesi gerekiyor. Tramvayı İZBAN’a ulaştıramadıktan sonra bu yatırımın ne anlamı kalır? Proje aşamasında bu mülkiyet problemi neden çözülmedi? Büyükşehir’in sitesinde tramvayın 6525 Sokak’tan geçip İZBAN’la buluşacağı yazıyor. Ama uygulamada durum öyle gözükmüyor. Bu sıkıntının aşılması için Büyükşehir Belediyesi ne gibi çalışmalar yapıyor?
Güçlü ORANCI

-----

BİR ALINTI

Haberin Devamı

Gürol Tulunay’dan: Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir barıştır. (Yaşar Kemal)

Yazarın Tüm Yazıları