Deniz patlıcanı avının iptali istemiyle dava

 İZMİR Seferihisar ile Muğla Datça arasındaki deniz patlıcanı avı yasağı bugün sona eriyor.

Haberin Devamı

Yarın başlayacak ve 1 Mayıs 2021’e kadar sürecek ava karşı Didim’de basın açıklamalarıyla başlatılan çalışmalar, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’nin soru önergesiyle TBMM’ye, şimdi de yargıya taşındı.


TEMİZLİK FABRİKASIDIR
Didim Sivil Gelişim Platformu çatısı altındaki Akbük Kültür ve Çevre Derneği (AKÇED), Didim Derneği, Didim Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın deniz patlıcanı avına olanak veren tebliğin iptali için dava açtı. Platform adına açıklama yapan Didim Derneği Başkanı Mehmet Soysalan, “Denizlerimizde yılda 150 ton kumu filtre ederek temizleyen deniz patlıcanı, bir temizlik fabrikası gibi doğada sağlıklı dengenin korunmasını sağlar” dedi.


KABUL EDİLEMEZ
Bakanlık tebliğiyle özellikle halkın yoğun olarak denize girdiği ve turistik tüm sahil kesimlerinde söz konusu canlıların avlanabileceğini belirten Soysalan, bu durumun Didim’in doğal değerlerinin korunması ve gelişimi adına kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı


YETKİLİLERE RAPOR
Soysalan, deniz patlıcanlarının Didim için önemi ve tebliğin ilgili maddesinin iptal isteminin nedenini içeren bilimsel bir raporun tüm yetkililere ulaştırıldığını vurguladı, “Yaşanacak olası olumsuzluklar ile kentimizin doğal çevresinin dengesi bozulacağından, ilçe ekonomisinin dayandığı ve hızla yükselen turizm sektörünün gelişim potansiyelinin de olumsuz etkileneceği ifade edilmiştir” dedi. Didim Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği adına yapılan açıklamada da, “Didim ve Akbük sahillerinde bu canlıların avlanılmasının serbest bırakılması çevre ve halk sağlığına, doğanın ekolojik dengesine, turizme, ekonomiye ciddi zararları vardır. Mahkemenin bir an evvel yürütmenin durdurulması kararı vermesini umut ediyoruz” denildi.


KUŞADASI’NA GELİRLER
Güzelçamlı Su Ürünleri Kooperatifi Yöneticisi Mustafa Yakar da avcıların Didim’de konuşlanmalarının Kuşadası’nı tehlikeden korumaya yetmeyeceğini ileri sürdü. Zengin deniz çayırları nedeniyle Kuşadası Körfezi’nin deniz patlıcanı (hıyarı) avcıları için cazip bir bölge olduğunun altını çizen Yakar, “Ekonomik getirisi nedeniyle Didim’deki teknelerin aradaki mesafeyi aşarak Kuşadası Körfezi’ne gelmeleri kaçınılmaz” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı


MİLLİ PARK’I TEHDİT EDER
Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü de deniz patlıcanı avcılığının mutlaka yasaklanması gerektiğini söyledi. Sürücü, Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın da tehdit altında olduğunu belirterek, bu bölgenin korunması için özel önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti, “Milli Park ormanı, hayvanı ile ve denizi ile bir bütündür. Kıyılarında yaşanacak tahribat, Milli Park’ın tamamına zarar verir” dedi. (Kaynak: Didim’in Gündeminde Neler Var)
Evet, deniz patlıcanı avına karşı yoğun bir çalışma var. Yasak bugün sona eriyor, av yarın başlıyormuş. Ne olacağını bekleyip göreceğiz. Gelişmelerin başta Didim ve bölgenin her yeri için olumlu olmasını diliyorum.

-----

Haberin Devamı

BİR ETKİNLİK
Kadınlar maske
dağıttı uyardı

EGE Kadın Dernekleri Federasyonu temsilcileri, Türkiye Meclis Üyeleri Birliği Sağlık Komisyonu üyeleriyle Basmane’de toplandı, Çankaya, Mezarlıkbaşı, Kemeraltı’ndan Konak Atatürk Meydanı’na yürüdü, vatandaşlara maske dağıttı, salgın önlemlerine uymalarını, güvenlik güçleriyle sağlık çalışanlarına yardımcı olunmasını da istedi.


GÖREVLİLERE YARDIMCI OLUN
Federasyon Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ, “Ege kadın Dernekleri Federasyonu çatısı altında 34 kadın derneği bulunmaktadır. Gerektiğinde, topluma hizmet için birçok etkinlikle kadın gücünü ortaya koyacağız. Ben yok, biz varız bilinciyle hareket ediyoruz. Bu etkinlikte bize yardımcı olan İl Emniyet Müdürlüğü’ne, alkışlarla destek veren halkımıza teşekkür ederiz” dedi.

-----

BİR DESTEK

Haberin Devamı

Müzik ve sahne
emekçisine katkı

AHBAP Derneği’nin müzik ve sahne çalışanları yararına 27 Ekim’de düzenlediği geceye Anadolu Efes de destek oldu:
“Kovid-19’un başladığı ilk günden bu yana dayanışmanın önemine inandık. ‘Dayanışma Birlikte Güzel’ kampanyamızla yeme-içme ve eğlence sektörü çalışanının yanında olduk. ‘Kendine Has Dayanışma’ dedik yiyecek bulmakta zorlanan sokaktaki patili dostlarımıza mama ve barınma desteği sağladık.


5 BİN BİLET ALINDI
Tiyatroların ayakta kalma mücadelesi kapsamında düzenlenen, ‘Bizde Yerin Ayrı’ kampanyasının ilk ve tek kurumsal destekçisi olduk. Ahbap Derneği’nin pandemi yüzünden zor günlerden geçen sahne ve müzik çalışanları için düzenlediği, ‘Müzik ve Sahne Çalışanları Destek Gecesi’ne Anadolu Efes olarak 5 bin biletle katkıda bulunduk.”

Yazarın Tüm Yazıları