Bıkmadan usanmadan aynı uyarı: Suya dikkat!

BUGÜN, “Havadan, sudan” değil, yalnızca sudan söz edelim. Suyla ilgili haberlere göz atalım, geçmiştekileri anımsayalım... Başlıyoruz: “İzmir’de İZSU Genel Müdürlüğü, suyun önemine dikkat çekmek amacıyla gençler için, ‘Gençler Suyu Konuşuyor’ temalı doğa kampı düzenlemiş. İlk gün Yüksek Çevre Mühendisi Ebru Doğan Çalışkan, ‘Dünya su kaynaklarının yaklaşık yüzde 70’inin tarım amaçlı kullanıyor. Oysaki dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor ve gelecekte su alanında risk yaşayacağı öngörülen ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor’ demiş.”

Haberin Devamı

 


365 GÜN YETERLİYMİŞ
İkincisi biraz daha iç açıcı: “İzmir’de kentin büyük ölçüde su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nda geçen yıl ekim ayı itibariyle yüzde 51,45 oranında su bulunurken bu yıl aynı dönemde bu rakam 6,85’lik azalmayla yüzde 44,6 olmuş. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, Tahtalı Barajı’nda, hiç yağmur yağmasa dahi kente 365 gün yetecek kadar suyun yer aldığını belirtmiş.”

BU İŞİN ŞAKASI YOK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de gençlerin kampına gitmiş, doğanın dengesiyle uyumlu yaşam, üretim, tüketimin zorunlu olduğunu vurgulamış. Soyer suyun önemine ve dikkatli kullanılma gereğine de dikkat çekmiş , ‘Bu işin şakası yok. Bu işin sonrası yok. Şimdi ve hep beraber sahip çıkmak zorundayız’ demiş..

Haberin Devamı

HOR KULLANIYORUZ
Geçen ay Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın görüşlerini aktarmıştım: “Tahtalı’dan günlük su çekimi yüzde 50’ye çıkarıldı. Kış aylarında yaklaşık 135 litre olan kişi başı günlük su,yazın 160 litreye çıkarılmıştır. Nedeni de bahçe sulaması. Tahtalı’ya yüklenilirse baraj hızla boşalabilir. İzmir’de baraj, gölet, yeraltı barajları yapılmalıdır. Çamlı Barajı başlamalıdır. Türkiye’de su sorunu yoktur, su yönetimi sorunu vardır. 50’den fazla göl, sulak alan kurudu. Türkiye, ciddi su krizi eşiğine gelmiştir. Nedeni, iklimsel değişimler değil, suyun ısrarla hor kullanılmasıdır.”

ARTIK KİRLETMEYELİM
Ve devam: “Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, bölge için çok önemli olan nehirdeki kirlilikle ilgili çözüm önerilerinin hayata geçmemesi durumunda 10 yıl içinde içme suyu bulamayacağımızı ve Ege Bölgesi’ndeki tarım arazilerini kaybedeceğimizi aktarmış, ‘Tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz’ demişti.”

TASARRUF ŞART
Sonuç olarak yaşamın temel gereklerinden su, her zaman gündemde... Suyumuzu dikkatli kullanalım. Susuz kalmamak için önlemlerimizi alalım. Tasarruf yöntemlerini sık sık yineleyerek bilinç oluşturmaya çalışalım. Herkese su sıkıntısı çekilmeyen günler dilerim... Kolay gelsin!
----------------------

BİR SERGİ
‘Ekim Geçidi’
Bostanlı’da

Haberin Devamı

“Ekim Geçidi” sergisi dün Bostanlı Sanat Merkezi’nde açıldı. ‘Sanatın özü ve gizi özgürlüğündedir’ diyen Gülsün Erbil’in projesi olan geleneksel sergi 21 yıldır 30’dan fazla şehir ve yurt dışında ekim ayında eş zamanlı açılıyor. Cumhuriyeti çağdaş Türk sanatının tüm renkleri ile kutlamayı amaçlayan sergide bu yıl minik ressamlar da var. Her sanatçı kendisinin ya da yakın çevresinden bir çocuk, torunu, öğrencisiyle sergiye katılıyor. Sergi 23 Ekim’e kadar gezilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları