Necdet Doğan

Üniversiteler kök hücre nakli yapıyor, çay demliyor, çocuk kitabı yazıyor

4 Ocak 2017
Üniversitelerde geliştirilen projeler, yapılan icatlar, yöresel sorunlara bulunan çözümlerle ilgili haberler gelince seviniyorum. Sizinle paylaşmak istiyorum. Bugün de öyle yapacağım.

Malatya’da hedefimiz 100 kök hücre naklinin üzerine çıkmak



Malatya’daki İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde kurulan yıllık 75-80 civarında kök hücre nakli yapılan merkezin 2017’deki hedefinin 100 naklin üzerine çıkmak olduğunu söylemiş.

AA muhabiri Emrah Gökmen’in haberine göre, Türkiye'de kemik iliği nakli bekleyen hastalara bağışçılardan kök hücre elde etmek amacıyla TÜRKKÖK Projesi başlatıldığını anımsatan, ilik naklinde Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtarmak istediklerini söyleyen Erkurt şöyle devam etmiş:

Yazının Devamını Oku

Birinden yeni yıl hediyesi almak sizi mutlu eder mi?

1 Ocak 2017
Soruyu sadece yeni yıl değil, zamandan çıkarıp, hediye almak diye sormak lazım.

Cevap olarak herkes “Evet” diyecektir. Çünkü hediyenin bir anlamı, verenin bir özelliği vardır. Geçen hafta gelen iyi haberlerden bazılarını bu gözle okudum.

Kepez Belediye Başkanı, köy okuluna bilgisayar sınıfı kurdu


Antalya Kepez’de Belediye Başkanı Hakan Tütüncü bilişim sınıfları kurmaya devam ediyor. Şimdi de ilçenin en uzak yerleşim yerlerinden Kızıllı Ortaokulu’na hediye etme sözü verdiği sınıfı açmış.


Törene katılan Başkan Tütüncü, eğitime olan desteğinin devam edeceğini söylemiş.


Yazının Devamını Oku

İzmir'de navigasyon yardımıyla beyin ameliyatı 

28 Aralık 2016
Yeni bir yöntemle beyindeki tümörü çıkarılan hasta felç olmaktan kurtuldu…

Niğde BİLSEM Okulu, İstanbul’daki yarışmada İnovasyon şampiyonu oldu… Her taraf kar altında Datçalılar dağ çileği topluyor.

İzmir'de navigasyon yardımıyla yapılan  ameliyatla beyin tümörü çıkarıldı

Sağlık alanında yapılan her iyi şey hastalar için umut oluyor. 
İzmir’den gelen haberdeki yöntem de böyle olacak.

AA muhabiri Meriç Ürer’in geçtiği haber şöyle: “İzmir'de özel bir hastanede yapılan operasyonda beyin içindeki tümör, navigasyon yardımıyla yeri tespit edilerek çıkarıldı. Hasta felç olmaktan kurtuldu.” 

Yazının Devamını Oku

Karabüklü robot Japonya’daki yarışmada dünya birincisi oldu

25 Aralık 2016
Bugünkü iyi haberler: Karabük Üniversitesi Robot Kulübü, ‘Japon Sumo Robot Turnuvası’nda dünya birinciliği ve ikinciliğini kazandı...

İstanbul Orman Fakültesi’ndeki Türkiye'nin kurutulmuş bitki arşivinde 37 bin çeşit var... Türkiye’de en fazla bal üretilen Ordu ilinde gıda güvenliği için laboratuvar kuruluyor.

Karabük’ün robotu  dünya birincisi oldu




Haberi bu köşede 29 Nisan 2016 günü vermiştim: “Karabük'te 217 robot yarıştı… Bu yarışma ilk de değil. Bu yıl üçüncüsü düzenlenmiş. Karabük Üniversitesi Proje Geliştirme ve Tasarım Öğrenci Kulübü tarafından düzenlenen 3. Saf-Run Robot Yarışması'nda 217 robot mücadele etmiş.”

Haber şöyle devam ediyordu: “Mini Sumo kategorisinde Barbaros 1’inci, Karahan 2’nci ve Alfa Bravo adlı robot da 3’üncü olmuş ve başarılı öğrenciler ödüllerini Rektör Refik Polat’ın elinden almışlar.

Törende konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr.

Yazının Devamını Oku

Adıyaman'da Bill Gates'ler yetişecek

21 Aralık 2016
Milli Eğitim Müdürlüğü başlattığı 'Adıyaman kodluyor' projesinde amaç bilgisayar yazılımcısı yetiştirmek... Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni teknolojileri takip etmek için "Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü" var... Ordu'da Altınordu Belediyesi, geri dönüşümü çocuklara tiyatro oyunuyla anlatıyor.

Adıyaman’da kodlama dersi alan

öğrenciler Bill Gates olmak istiyor

Bizim kuşak, bilgisayarla geç tanıştı. Şimdiki çocukların elinden cep telefonları ve tabletler düşmüyor.

Kimi oyun oynamak kimi film seyretmek için kullanıyor.

Yazının Devamını Oku

Kış geldi, okullar ve kamu binalarında salgın hastalıklara önlem olarak dezenfekte işlemi yapılıyor

18 Aralık 2016
Bugünkü iyi haberlerimiz şöyle: Bazı belediyeler okul ve kamu binalarını salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı dezenfekte etmeye başladı... Belediyenin köy muhtarlarına dağıttığı traktörlere takılabilen kar küreme bıçakları yolların kapanmasını önledi... Meteorolojik tahminlerde artık 'yerli radar' kullanıyoruz.

Kış geldi okullar ve kamu binalarını salgın ve bulaşıcı hastalıkları önlemek için dezenfekte yapılıyor

2009’da bu tür haberleri okumuştuk. Domuz gribi salgını nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde önlemler alınmış, okullar, okul servisleri, öğrencilerin toplu olarak kullandığı kapı kolları, merdiven tutacakları, tuvaletler ve lavabolar temizlenmişti. Camiler de ilaçlanmıştı.

Bu yıl kar yağışının etkili olmaya başladığı şu günlerde grip ve benzeri hastalıkların önüne geçmek amacıyla yine bazı bölgelerde belediyeler okullarda ve kamu binalarında temizlik çalışmalarına başlamış.

Yazının Devamını Oku

Konya'da bazı hastalar için 'özel un' üretildi

14 Aralık 2016
TÜBİTAK destekli projede üretilen undan yapılan ekmeği obezite, şeker ve kalp hastaları yiyebilecek... Manisa'da Yunusemre Belediyesi vatandaşlara 5 noktadan sonra 2 hastanede ücretsiz internet hizmeti vermeye başladı... Kış geldi, ısı yalıtımı yaptıranlar vergi indiriminden yararlanacak... Bugünkü iyi haberler bunlar.

Obezite, şeker ve kalp hastaları için

Konya’da özel un üretildi

‘Ekmek yemeyin’ uyarıları yapılırken, “Konya'daki bir işletme, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nca (TÜBİTAK) geliştirilen bir ürünün kullanımıyla, obezite, şeker ve kalp hastalarının tüketebileceği özel içerikli un üretti” haberi bu hastalar için ilaç gibi gelecektir.

Kentte 1964'den bu yana başta mısır, buğday, arpa ve soya olmak üzere hububat üzerine çalışan ve insan sağlığını koruyucu fonksiyonel gıdalar üreten bir şirket, 3.5 yıl önce "şeker, obezite ve kalp hastaları için ne yapabiliriz?" düşüncesiyle harekete geçmiş.

Yazının Devamını Oku

Bitkilerin sağlığını Türk malı "biyo-kontrol ajanı" koruyacak

11 Aralık 2016
Türk bilim insanları bitki sağlığından yangın, hatta bilgisayar güvenliğine kadar bize yardımcı olmak için başarılı işlere imza atıyor. Bugünkü iyi haberlerimizde bakın neler var…

Bitkilerin sağlığını Türk malı

‘biyo-kontrol ajanı’ koruyacak

Tarımda çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek ilaçlama yöntemi için çalışan Türk bilim insanları, bitkide hastalık yapan mikroorganizmaları bulup yok eden, bu sırada topraktaki kimyasal kalıntıları temizleyen ve besinlerin gelişimini olumlu etkileyen yerli “biyo-kontrol ajanı” elde etmiş.

Yazının Devamını Oku